Alternatif Enerjili Araç Yarışları Başladı
TÜBİTAK tarafından düzenlenen etkinliğin ilk günü, yarışacak takımların kayıt işlemleriyle başladı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nca (TÜBİTAK) düzenlenen "Alternatif Enerjili Araç Yarışları" etkinliğinin ilk günü, yarışacak takımların kayıt işlemleriyle başladı.
Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleştirilecek yarışlara katılacak üniversiteler, çadırlarda araçlarının kurulum hazırlırlıklarını yapıyor. Güneş ve hidrojen enerjili araçların bulunduğu kategorilerdeki yarışlar, pazar günü yapılacak final mücadelesiyle sona erecek.
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürü ve Organizasyon Sorumlusu Osman Topaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarışlara yaklaşık 40 üniversitenin katıldığını belirterek, burada güneş ve hidrojen enerjili araçların mücadele edeceğini söyledi.
Güneş enerjili 39, hidromobilde de 23 aracın yarışacağını ifade eden Topaç, "Bugün kayıtlarımız başladı, bu hafta boyunca teknik ve güvenlik kontrolleri yapılacak. Pazar günü final yarışları olacak. Güneş enerjili araç yarışları 8 yıldır yapılıyor. Bu yarışlarla çokça öğrenci mezun ettik. Takımlardaki öğrencilerin büyük bir kısmı enerji ve yazılımla ilgili sektörlerde bu tecrübelerini kullarak iş buldu. Bu yarışlar, öğrencilere deneyim sağlıyor. Aynı takımlar yurt dışındaki yarışlarda da Türkiye'yi temsil edebiliyorlar" diye konuştu.
Karabük Üniversitesi Güneş Enerjisi Takımı Akademik Sorumlusu Tahir Güneşer de tasarladıkları güneş enerjisi araçlarının geçen yıl yarışlara katıldığını dile getirerek, bir yılı aşkın süredir araç üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Aracı spor otomobil olarak dizayn ettiklerini belirten Güneşer, bu yıl araçta güneşten aldıkları enerji verimini arttıracak geliştirmeler yaptıklarını bildirdi.
Güneşer, yarışlar öncesi son test hazırlıklarına başladıklarını ifade ederek, "Aracı yapmadan 2 ay kadar ön çalışma yaptık. Daha sonra 4 aylık atölye çalışması olmuştu. Araçların tasarımı, malzeme seçimi, elektrik ve elektroniksel altyapısı kontrollerinin yapılmasıyla geniş bir mühendislik çalışması uygulanıyor. Burada birçok mühendislik öğrencisi bir arada çalışıyor. Bu da ileride özel sektör veya Ar- Ge çalışmaları yapan kurumlarda arkadaşlarımız daha rahat çalışabilen kişiler olarak mezun olmalarını sağlıyor" ifadesini kullandı. - Kocaeli