Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

3D'yi yeni mi sanıyorsunuz?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

3D teknolojisini yeni bir teknoloji sanıyorsanız, 1919'dan kalan bu haber sizi çok şaşırtacak!

Geçtiğimiz yılların hit filmi Avatar ile geniş kitlelere ulaşan 3D, yani üç boyut teknolojisinin neredeyse sinema tarihiyle yaşıt olduğunu biliyor muydunuz?

Geçtiğimiz yüzyılın başlarında ilk örnekleri görülmeye başlanan hareketli resimler daha kendilerine eşlik edecek seslerden bile yoksunken o zamanların vizyoner insanları resimlere boyut katma konusunda çalışmalar yürütmüşler. 1919 yılının Nisan ayından kalma Electrical Experimenter dergisinde yayınlanana bir makalede o zamana göre yakın gelecekte sinema izleyicilerinin kendilerini filmin içinde hissetmelerini sağlayacak bir teknoloji üzerinde kafa yorulmuş.

Yazıda günümüzün 3D gözlükleri yerine opera dürbünlerini andırır bir düzenek ve Bioshock Infinite oyuncularının hatırlayacağı stereoskop makinesi adı verilen hareketli ve derinlik hissi uyandıran resim kutularından yola çıkılarak, üzerlerinde bir filmi oluşturan karelerin bulunduğu kartların peşisıra değişmesiyle elde edilen hareketli görüntünün bütün bir sinema salonuna uygulanabilirliği ele alınmış.

Optik bir yanılsamadan yola çıkılarak hareketli resimleri üçüncü boyuta taşımanın yolunun gösterildiği yazıdan bu yana geçen neredeyse bir asırlık sürede üç boyut teknolojisi oldukça mesafe katetmiş olsa da esas itibari ile hala her iki gözün de farklı karelere odaklanmasına dayanması yazarın tahminin ne derece isabetli olduğunu gösterir nitelikte.

Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji
title