390 Milyon Dolarlık Bitcoin Vurgunu
Sanal para birimi Bitcoin'in adı yine bir dolandırıcılık olayına karıştı.
Sanal para birimlerinin atası kabul edilen Bitcoin, günümüzde geniş bir kullanım alanına sahip. Tüm ülke para birimleri ve diğer sanal para birimleri arasındaki değişim işlemi (exchange) için de kullanılan Bitcoin'in arkasında herhangi devlet ya da merkez bankası bulunmuyor. Kullanıcıların aracı kurum olmadan transfer işlemi yapabildikleri Bitcoin için hizmet veren şirketlerin sayısı son dönemde artış gösterdi.
Sanal para birimleri sahip oldukları şifrelenmiş algoritmalar ile kopyalanmaya karşı korunsa da bu para birimleri üzerinden hizmet veren ve bu para birimleri üzerinden kurulan saadet zinciri benzeri yapılar yatırımcılarını mağdur edebiliyor. Madencilik olarak adlandırılan sanal para üretme işlemleri için gerekli parayı yatırımcılarından toplayan şirketler kısa zamanda sözleşme tutarının birkaç katı gelir vaadinde bulunuyor.
Çin'de yayımlanan South China Morning Gazetesi'nde yer alan bir habere göre Hong Kong merkezli MyCoin.hk sitesi yatırımcılarına yüksek getiri vaat eden sözleşmeler sattı. Yatırımcılarına lüks otomobil vb. hediyeler vereceğini de duyurarak kısa zamanda büyüyen saadet zinciri birkaç geçmeden battı.
400 bin Hong Kong doları değerinde sözleşme satın alan kullanıcılarına 4 ay içinde 1 milyon Hong Kong doları kazanma vaadinde bulunan şirket, 5 yıldızlı otellerde düzenlediği etkinliklerle kısa sürede büyüdü. Yatırımcılarına 390 milyon dolar değerinde sözleşme sattığı tahmin edilen şirketin bitcoin üzerinden işlem yapıyor olmasından dolayı finansal olarak denetlenemediği ortaya çıktı.
Bitcoin'in alet edildiği bu tarz dolandırıcılık olayları sonrası sanal para birimlerine duyulan güvenin azaldığı bir gerçek. 2014 yılında çok ciddi değer kayıpları yaşayan Bitcoin'in geleceği merak konusu olmaya devam ediyor.
Hasan Genç - Teknokulis : http://www.teknokulis.com