Haberler

3 Türk Bilim İnsanı, Kansere Karşı Savaşçı Hücreler Ürettiler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

3 Türk bilim insanı, bilim dünyasında yankı uyandıracak bir başarı elde etti. Kanser hücrelerine karşı mücadele etmek için, bu kanser hücrelerini öldüren savaşçı hücreler geliştirildi.

Çağımızın en büyük hastalıklardan biri olarak kabul edilen kanser, dünya genelinde pek çok bilim insanı tarafından araştırılıyor. Yapılan araştırmacılar sonucunda son güzel haber 3 Türk bilim insanından geldi. Biyomühendisler Dr. Tolga Sütlü, Dr. Adil Doğanay Duru ve Prof. Dr. Batu Erman tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, kansere karşı savaşçı hücreler üretildi.

Hücresel immünoterapi olarak adlandırılan proje kapsamında, hastanın vücudundan alınan kanda yer alan bağışıklık sistemi hücrelerine ulaşıp, kanser hücreleri ile savaşmaları için yeniden programlanması öngörülüyor. Tümör hücrelerini öldürerek kanseri kurutmayı başaran proje, European Journal Of Immunology'de (Avrupa İmmünoloji Dergisi) yayımlandı.

Konuya açıklık getirmek için konuşan Dr. Tolga Sütlü, bağışıklık sistemimizde kullanılabilecek iki ana grup hücre bulunduğunu söyleyerek şunları ekledi:

"Bunlardan birincisi ve daha popüler olanı T hücreleri. Diğeri ise NK (Natural Killer-doğal öldürücü) hücreleri. Son yıllarda en çok ön planda olan ve kanser tedavisinde çığır açan hücresel immünoterapi yaklaşımlarında başı CAR-T hücreleri çekiyor. Şu anda büyük bir klinik başarı göstermekte olan CAR-T hücreleri kanser hücrelerinin yüzeylerindeki molekülleri hedefleyerek onları sağlıklı hücrelerden ayırt edip öldürebiliyor. Bizim çalışmamızda geliştirmiş olduğumuz TCR-NK hücreleri ise CAR-T hücrelerinden daha farklı bir mekanizmayla çalışan ve kanser hücrelerinin sadece yüzeylerindeki değil içlerindeki molekülleri de hedefleyebilen, yani CAR-T hücrelerinin ulaşamadığı yerlere ulaşabilen hücreler olarak ön plana çıkıyor."

Hücreleri modifiye ederek kanser hücrelerine karşı hazırladıklarını söyleyen Sütlü, hücrelerin hazırlanma işleminin 2-3 hafta sürdüğünü belirtti. Hastanın bağışıklık sistemi hücreleri arasından alınan birkaç milyon hücreden başlayarak birkaç milyar hücreye çıktıklarını belirten Sütlü, bu proje için TÜBİTAK başvurusu yaptıklarını da belirtti.

Patent başvurusu yapılan projenin 2. basamağı için harekete geçen bilim insanları, TÜBİTAK'tan geri dönüş alırlarsa 3 yıl içinde Cilt kanseri hastalarında bu tedavi yöntemini kullanmayı planladıklarını açıkladı.

Kaynak: WebTekno / Teknoloji
20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar! Sanıkların tutukluluk halleri devam edecek

Yenidoğan Çetesi davasında ara karar açıklandı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title