Haberler

2023'e Doğru Tübitak ile Geleceğe Bakış"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Geleceğe doğru bakabilmek için öncelikle bir mevcut durum analizini yapmak gerekiyor.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Geleceğe doğru bakabilmek için öncelikle bir mevcut durum analizini yapmak gerekiyor." dedi.

Mandal, Bayburt Üniversitesi ev sahipliğinde İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Gökhan Budak Konferans Salonu'nda düzenlenen 35. Mühendislik Dekanlar Konseyi Toplantısı kapsamında, "2023'e Doğru TÜBİTAK ile Geleceğe Bakış" konulu bir konuşma yaptı.

Görevine iki ay önce başladığını ve önceki deneyimlerini TÜBİTAK'a aktarmaya çalışmak adına yoğun çalışmalar yaptıklarını anlatan Mandal, şunları söyledi:

"Hem akademiden hem iş dünyasından hem de geçmişte bilim ödülü almış TÜBİTAK üyelerinden epeyce görüş aldık. Yine süper teşvik almış 19 firmadan, araştırma üniversitelerinden, araştırma altyapılarından hepsinden bir görüş alarak geleceğe bakmaya çalıştık. Ama tabii geleceğe doğru bakabilmek için de öncelikle bir mevcut durum analizini yapmak gerekiyor."

Türkiye'nin gayri safi yurt içi hasılasındaki AR-GE payının 2016 yılı verilerine göre yüzde 69'luk artış gösterdiğini belirten Mandal, "2023'e ülkenin hedefi var, '10 büyük ekonomiden birisi olacağım' diye. O kapsamda bir takım hedefler var. Bazen hedefler evet güç ama hala bir heyecan veriyor, bir sorumluluk veriyor." ifadesini kullandı.

Mandal, tam zamanlı eş değer araştırmacı sayısında artış yaşandığını dile getirerek, bilimsel yayın noktasında da artış yaşandığını aktardı.

Türkiye'de yılın ilk çeyreğindeki yayınların yüzde 21 dolayında olduğuna işaret eden Mandal, şöyle devam etti:

"Dünya ortalaması noktasında bakıldığı zaman bu oran 44'lerde. Bizim yayınlarımızın büyük çoğunluğu yüzde 32 olarak son çeyrekte yer alıyor. TÜBİTAK 2019'da ULAKBİM üzerinden yapılan tüm süreçlerde Ulusal Bilimsel Yayınlar Teşvik Programı'nda son çeyreği çıkartacak artık. Bir kaynak probleminden dolayı değil, yanlış yönlendirme yapılıyor olduğundan dolayı. Dolayısıyla kaynağı hala koruyacak ama dilim yüzdelerini 3'e, 2'ye doğru almaya çalışacak."

TÜBİTAK'ta 2002 yılında tek bir destek programı olduğunu hatırlatan Mandal, günümüzde ise çok farklı destek programlarının bulunduğunu kaydetti.

Programa, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ile 35. Mühendislik Dekanlar Konseyi Toplantısı için kentte bulunan dekanlar katıldı.

Kaynak: AA / Teknoloji
title
Close