Haberler

Voleybol Ligleri'nde Bir İlk

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Acıbadem liglerinde katılım bedelleri 15 bin liradan 20 bin liraya çıkarılırken, ikinci ve üçüncü liglerde bu sezon ilk kez katılım bedeli alınmayacak Türkiye Voleybol Federasyonu Başkan Vekili Mehmet Akif Üstündağ: "2. ve 3. liglerde katılım bedellerini kaldırarak lig tarihinde bir ilke imza attık" "Yabancı oyuncu sayısını 3 yaparak sayıyı artırmadık, sadece bu konudaki karmaşaya bir son verdik" "Grand Prix maçları sırasında kent boştu ama salon tıklım tıklım doldu"

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Voleybolda, Acıbadem liglerinde katılım bedelleri 15 bir liradan 20 bin liraya çıkarılırken, ikinci ve üçüncü liglerde bu sezon ilk kez katılım bedeli alınmayacak.

Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkan Vekili Mehmet Akif Üstündağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013-2014 sezonunda 2. ve 3. liglerde, lige katılım bedellerini kaldırarak lig tarihinde bir ilke imza attıklarını söyledi.

İkinci lig için 7 bin 500, üçüncü lig için 2 bin 500 lira olan katılım bedellerinin, sezon başında taahhütname olarak alınacağını ve ilk etapların tamamlanmasının ardından takımlara iade edileceğini anlatan Üstündağ, "Bu miktarları lig başında sadece bir güvence, depozito olarak alıyoruz. Bunun sebebi, bu işin bir ciddiyetinin olması, aksi takdirde takımlar son gün, fikstür çekiminde ya da ligler başlarken çekilme kararı alabiliyorlar. Bu da bizi çok sıkıntıya sokuyor. Bu bedelleri ilk etabın bitiminde iade edeceğiz" diye konuştu.

Uygulamaya çok güzel tepkiler aldığını kaydeden Üstündağ, şöyle devam etti:

"Takımlar açısından tek tek baktığınızda küçük bir meblağ olarak gözükebilir ama toplamda bakıldığında TVF için çok ciddi bir rakam oluyor. Biz bu açığı başka kaynaklarla telafi etme yoluna gideceğiz. Bu uygulama sayesinde şimdiden Anadolu takımlarının lige katılımı arttı. Erkekler 2. Ligi'ne Erzurum Kayaş ve Kars olmak üzere iki yeni takım dahil oldu."

-"Artışa tepki yok"

Acıbadem liglerindeki takımların katılım bedellerindeki artışa tepki göstermediğini belirten Üstündağ, federasyon olarak takımlara daha fazla katkı sağlayabilmek için çalıştıklarını, takımların da bunun farkında olduğunu ifade etti.

Yeni kabul edilen Torba Yasa'da, belediyelerin bütçelerinden spora aktarabilecekleri miktarın yüzde 0,7'den yüzde 1,2'ye yükseltildiğine vurgu yapan Mehmet Akif Üstündağ, "Belediye takımları bu konuda çok sıkıntı çekti. Biz, federasyon olarak gerek Plan ve Bütçe Komisyonu gerekse Gençlik ve Spor Bakanlığı olmak üzere bütün kapıları çaldık. Bu konunun sıkı takipçisi olduk. İstediğimiz rakam yüzde 2 ile 4 arasındaydı ama bu da bir başlangıçtır. Bu rakam belediye takımlarının bütçelerinde rahatlama sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

İddiaa gelirlerine de değinen Üstündağ, şunları söyledi:

"Voleybolda İddiaa'ya haftada 3 maç girebiliyor. Bu sayının artması için girişimde bulunduk. Bakanlığımız ile Spor Toto Teşkilat Başkanlığına ayrı ayrı sunumlar yaptık. Sezon öncesi görüşülecek ve burada da bir iyileştirme söz konusu olursa çok mutlu olacağız."

-"Yabancı oyuncu sayısı artık Türk voleybolunun gündeminden kalkmıştır"

TVF Başkan Vekili Üstündağ, yeni sezonda 3 yabancı oyuncu sayısının uygulamaya konacağı hatırlatıldığında, "Bu konu daha önce gündemi çok fazla meşgul etti. Biz bir daha bu konuya geri dönmemek üzere sayıyı 3 olarak net bir rakama bağladık. Yabancı oyuncu sayısı artık Türk voleybolunun gündeminden kalkmıştır" ifadelerini kullandı.

"Yabancı oyuncu sayısını 3 yaparak sayıyı artırmadık, sadece bu konudaki karmaşaya bir son verdik" diyen  Üstündağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2+1 olan eski sisteme göre sadece Avrupa kupası oynayan takımlar, kendi aralarındaki maçlarda 3 yabancı oynatabiliyordu. Kupalarda ise daha fazla yabancı oynatılıyordu. Bu hiçbir Avrupa veya dünya ülkesinde yok. Çok büyük karmaşa oluyordu. En büyük sıkıntıyı da antrenörler yaşıyordu. Ligde iki yabancı, ligde Avrupa kupası takımlarıyla 3 yabancı, Avrupa kupasında istediğin kadar yabancı kuralına göre bir antrenörün neredeyse 3 farklı oyun sistemi kurması gerekiyor. Hatta bazen bu 3 farklı sistem 1 haftaya denk geliyor. Biz sayıyı 3'te netleyerek bu kaosu ortadan kaldırdık."

"Yabancı oyuncu sayısının, milli takımlara daha fazla oyuncu yetiştirebilmek amacıyla azaltıması" düşüncesine de katılmadığını anlatan Üstündağ, "Geçen hafta oynanan Grand Prix'deki milli takımı ele alalım. Oyuncuların 12'si de ligde Avrupa kupası oynayan takımların oyuncularıydı. Peki bu oyuncuların üst düzey tecrübe kazanması, milli takımlara hazır olması için ne gerekiyor? Üst düzey maç oynaması gerekiyor. Takımlar nerede üst düzey maç oynuyor? Ligde ilk 6 takımla yapılan maçlarda ve Avrupa kupası maçlarında ama zaten bu iki durumda da takımlar 3 yabancı oynatabiliyor. O zaman bu kısıtlamanın faydası nerede? Ayrıca bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Üstündağ, eski sisteme göre yabancı oyuncunun ancak ligin yarısında oynayabildiğini, bunun da oyuncuyu olumsuz etkilediğini söyledi.

-"Ankara seyircisine teşekkür ediyorum"

Türk voleybolunun her geçen gün üsten koyarak geliştiğini anlatan Üstündağ, hem milli takımlar hem de kulüp bazında büyük ivme yakanandığını vurguladı.

Ankara'da yapılan Dünya Bayanlar Grand Prix maçlarında, TVF Başkent Salonu'nun girişinde adeta izdiham yaşandığını kaydeden Üstündağ, "Maçları 7 bin kişi izledi. Üstelik, yaz tatili ve Ramazan Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle kent boştu. Kent boştu ama salon tıklım tıklım doldu. Ankara seyircisine defalarca teşekkür ediyorum. Takımlarını çok güzel destek veriyorlar" diye konuştu.

22 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Ankara ve İzmir'de yapılacak Genç Erkekler Dünya Şampiyonası Finalleri'nde de desteğe ihtiyaçları olduğuna dikkati çeken Üstündağ, "Biz Ankara grubundayız. Evsahibi olma avantajını iyi kullanmak istiyoruz. Bunun için de seyirci desteği çok önemli. Tüm Ankaralıları yine salona bekliyoruz" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Spor
title
Close