Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Cüneyt Çakır'ın Profesyonel Hakemlik İsyanı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Kupası'nda düdük çalacak olan Cüneyt Çakır, sözleşmeli hakemliğin Türkiye'de uygulanmamasından duyduğu rahatsızlığı anlattı.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Brezilya'da bu yaz düzenlenecek 2014 FIFA Dünya Kupası'nda görev yapacak hakem Cüneyt Çakır ile yardımcı hakemler Bahattin Duran ve Tarık Ongun için basın toplantısı düzenledi.

DEMİRÖREN VE ERZİK HAZIR BULUNDU

Türk hakemliğini dünya futbolunun en önemli organizasyonda temsil edecek üç hakem için The Grand Tarabya Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısında UEFA 1. Başkan Vekili ve FIFA İcra Kurulu Üyesi Şenes Erzik, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, UEFA Hakem Komitesi Üyesi Jaap Uilenberg, TFF Hakem İşleri Müdürü Burçin Keskin, FIFA Dünya Kupaları tarihinde şu ana kadar düdük çalan ilk ve tek Türk hakem olan Doğan Babacan ile futbol dünyasından çok sayıda kişi hazır bulundu.

ÇAKIR SICAK BAKIYOR

Basın toplantısının soru-cevap bölümünde, hakemlikte profesyonelleşmeye gidilip gidilmeyeceği konusu gündeme gelirken, Cüneyt Çakır, dünyadaki uygulamaları göz önüne alarak bu konuya sıcak baktığını aktardı.

"DÜNYADA SÖZLEŞMELİ HAKEMLİK MEVCUT"

Dünya Kupası maçlarına kadar önlerinde 4 aylık bir süreç olduğunu hatırlatan Çakır, 3'ü FIFA, biri ise UEFA tarafından düzenlenecek 4 büyük seminere katılacaklarını, ayrıca MHK seminerleri olacağını, bu süre içerisinde yurt içinde ve yurt dışında yaklaşık 25 maç yönetmelerinin planlandığını kaydederken, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yani Dünya Kupası finalleriyle birlikte önümüzdeki 5 ayın 4 ayını kendi işyerlerimizde geçiremeyeceğiz. Dünya Kupası'nda görev alacak ekipler arasında amatör statüde çalışan tek kadro da biziz. İnanıyorum ki en doğrusuna federasyon yetkililerimiz karar verecektir ama gerçekten şartlar dışarıdan göründüğü kadar kolay değil. Hakemler, sadece 90 dakika sahada maç yöneten kişiler değiller. Bizlerin de hayatı ve yaşam mücadelesi var. Profesyonellik bazen yanlış anlaşılıyor. İsmi korkutabilir ancak dünyada sözleşmeli hakemlik mevcut. Kontrat yapılıyor. Dünyada yaygın bir uygulama. Biz zaten hakemliği profesyonel olarak görüp, o şekilde yaşıyoruz.

"HER MAÇ BİZİM İÇİN FİNAL"

Çakır, Dünya Kupası'nda özellikle maçını yönetmeyi istediği bir ülke olup olmadığı konusunda, esprili bir şekilde önce, "Her maç bizim için final" derken, "Önce çok iyi hazırlanacağız. Maç yönetmeyi hak etmemiz gerekecek. Hangisi olduğu hiç önemli değil. Grup maçlarında yöneteceğimiz ilk karşılaşma zaten bizim için final anlamı taşıyacak ve sonrası gelecek" değerlendirmesinde bulundu.

"ORAYI GİRMEYİ HAK ETTİK"

Dünya Kupası'nda maç yönetecek hakemlerin bir anda seçilmediğini kaydeden Cüneyt Çakır, süreçle ilgili olarak şunları kaydetti: "Kimse hemen 'sen iyi yönetiyorsun, gel' demiyor. Önce Avrupa Şampiyonası sonrası 53 kişilik bir liste belirlendi. Oraya girmeyi hak ettik. Sonra bu listede yer alan hakemlerin ulusal ve uluslararası maçları izlendi. Biz burada yaptığımız antrenmanların verilerini dahi ilgililere yolluyoruz. Nefes alışımızdan haberleri var. Gerek ulusal ligde gerek Avrupa kupalarında gerekse de uluslararası turnuvalarda yönettiğimiz maçlardaki performanslarımız belirleyici oluyor. Sadece maç da değil. Katıldığımız seminerlerde hem fiziki hem de teorik testlere tabi tutuluyoruz. Hakemlik de saha dışı da çok önemli."

DEMİRÖREN'DEN PROFESYONEL HAKEMLİK YORUMU

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, profesyonel hakemlik konusuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

"Tahmin ediyorum yönetime seçilmemizin ardından yaklaşık 2 yıl geçti. Henüz ilk ayımızda hakemlerimizi nasıl profesyonel yapabileceğimiz konusunda çalışmaya başladık ama bu o kadar kolay değil. Çünkü bu karar bir devrim niteliğindedir. Kararı almak kolay, uygulamak çok zor. Çalışmalarımız devam ediyor. Türk hakemliği hedeflerini daha da yükseltti. Hakemlerimizi ve milli takımlarımızı büyük organizasyonlarda devamlı hale getirmek için çalışıyoruz."

Demirören, Türkiye'de, hakemlerin Avrupa'da iyi, ligde ise kötü yönetimler sergiledikleri şeklinde bir algı olduğunu da dile getirerek, "Hakemlerimiz tüm maçlarını en iyi şekilde yönetmeye gayret gösteriyorlar. Çünkü tüm maçları takip ediliyor" diye konuştu.

ERZİK: BLATTER'LE ANLAŞAMADIM

Hakemlikte profesyonelleşme konusundaki fikirlerini aktaran UEFA 1. Başkan Vekili ve FIFA İcra Kurulu Üyesi Şenes Erzik, geçmişte FIFA Hakem Komitesi Başkanı olarak görev yapmış biri olarak duruma farklı yaklaştığını anlattı.

FIFA Başkanı Joseph Sepp Blatter ile profesyonel hakemlik konusunda yaşadığı anlaşmazlığı vurgulayan Erzik, şu ifadeleri kullandı:

"Tanımlama açısından farklı düşündük ama ben hala aynı fikirdeyim. Profesyonel hakemlikten yana değil, hakemlikte profesyonelleşmeden yanayım. Bu, sözleşme imzalanarak yapılabilir. Hakemlerimiz futbolcular kadar koşmak, ayrıca antrenmanlar yapmak ve testlere girmek zorundalar. Bu işte 45 yaş limiti olduğuna göre, bu performansı korumak için yoğun çalışmak gerekir. Ayrıca 45 yaşında hakemliği bırakmaları ve başka meslek sahibi olmamaları, onları depresyona iter. Kaliteli hakem derken, kendi ekmeğini kazanmaya başlamış hakemleri arıyoruz. Kaliteli olması için belli bir eğitim ve disiplinden geçmiş olması gerekir. Aynı fikrimde ısrar ediyorum."

Erzik, Cüneyt Çakır ile birlikte Bahattin Duran ve Tarık Ongun'u tebrik edip başarı dileklerini iletirken, Çakır'la ilgili bir anısını anlatıp, eksi hakem olan babası Serdar Çakır'a, "Oğlunun iki maçını izledim. Senden daha iyi duruma gelecek" dediğini aktardı.

Türk hakemliğinin 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası'nda bulunduğunun hatırlatılıp, "Yeniden 40 yıl beklemek zorunda kalınır mı?" yönündeki soru üzerine ise Erzik, "Benim 40 yıl vaktim yok, sizleri bilmem. UEFA Hakem Konvansiyonu'nu Türkiye'ye getirmekle işe başladık. Hakem eğitimi, UEFA tarafından dünyada en ileri giden noktada şu an. Biz de bunu uyguluyoruz. Gelecek için kuşkunuz olmasın" şeklinde konuştu.

ALP: EĞİTİMLERİMİZ AVRUPA'NIN İLK 5'İNDE

MHK Başkanı Zekeriya Alp, Türkiye'de hakem eğitimine verilen öneme dikkati çekerken, UEFA yetkililerinden bu konuda övgü aldıklarını aktardı.

UEFA ile 2009'da yapılan anlaşma çerçevesinde hakem eğitimi çalışmalarını yürüttüklerini söyleyen Alp, "Geçen sene 3 UEFA yetkilisi bizi denetlemeye geldi. Toplantı sonunda bizlere öylesine teşekkür ettiler ki, Avrupa'daki eğitim çalışmaları içinde rahatlıkla ilk ilk 5 içinde olacağımızı, hatta ilk 3'e girebileceğimizi söylediler. Bunu biz söylemiyoruz, UEFA yetkilileri söylüyor" ifadelerini kullandı.

BABACAN: İFTİHAR EDİYORUM

1974 yılında Batı Almanya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda düdük çalarak Türk hakemliği adına bir ilki başaran Doğan Babacan, kendisinden 40 yıl sonra yine bir Dünya Kupası'nda Türk hakemlerin görev alacak olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Babacan, "Milli takımımızın iştirak edemediği bu turnuvada hakem ekibimizin bulunacak olması beni çok mutlu etti. Kendileriyle iftihar ediyor, iyi şanslar diliyorum" diye konuştu.

Ayrıca, futboldaki şike ve teşvik iddialarına yönelik davada alınan kararların önemli bir bölümünün Yargıtay tarafından onanması konusunda yöneltilen bir soru üzerine, Şenes Erzik cevap vermeyeceğini söylerken, Yıldırım Demirören ise, "Bugün burada Cüneyt Çakır ve ekibinin başarısını konuşuyoruz. Başka konularla ilgili hiçbir suale yanıt vermeyeceğim" demekle yetindi.

Kaynak: AA / Spor
title