Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Merkel anılarını yazdı! Tahtlar için çok konuşulacak ifadeler

Tsyd'den Sporda Şiddete Karşı Panel

Tsyd'den Sporda Şiddete Karşı Panel
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İzmir Şubesinin düzenlediği "Sporda Şiddeti Önleme Yasası ve Medya" konulu panel Atatürk Stadı Hakem Seminer Salonu'nda gerçekleştirildi.

Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İzmir Şubesinin düzenlediği "Sporda Şiddeti Önleme Yasası ve Medya" konulu panel Atatürk Stadı Hakem Seminer Salonu'nda gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü TSYD İzmir Şubesi Asbaşkanı ve Ege TV Spor Müdürü Suavi Yardımoğlu'nun yaptığı panelde konuşmacı olarak Türkiye Futbol Federasyonu(TFF) Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Atalay, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Spor Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Şeref Ertaş ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Sosyolog Doç. Dr. Ahmet Talimciler katıldı.

Son dönemde sporda meydana gelen şike ve şiddet olayları üzerinde duran Prof. Dr. Oğuz Atalay, "Kanunun amacı şiddet ve düzensizliğin önlemsinin yanı sıra şikenin de önlenmesidir. Birçok Avrupa ülkesinde böyle bir düzenleme olmadığı halde Türkiye'de bu gibi kanunlara ihtiyaç duyuluyor. Kanunun hazırlanmasının temelinde kulüpler birliğinin çalışmaları yatmaktadır. Bu kanunda tartışılan en önemli konulardan biri olan teşvik priminin kanunen suç sayılmasıdır. Şike ve teşvik primi spor camiasında çok ciddi bir sorun olsa da daha önce ceza hukukunda yer alan bir suç değildi. Şike soruşturmalarında sadece şahıslara ceza verildi kulüplere yaptırım uygulanmadı" dedi ve medyanın da spor hukuku kavramlarına dikkatle yanaşması gerektiğini belirtti.

Sosyal sorunların çözümünde hukukun tek taraflı bir çözüm olmadığını dile getiren Prof. Dr. Şeref Ertaş ise "Özellik sporda şiddet gibi sorunlarda sporseverlerin sosyolojik olarak incelenmesi gerekli. İnsanların sporda şiddete yönelmelerindeki asıl etken genel toplumsal sorunlardan bir anlık da olsa kurtulmak istemeleridir. Kanunlar bu sorunları önlemede yetersiz kalıyor. Çünkü kanunlar titizlikle uygulanmadığı gibi sorunun temeline de inemiyor. Yapılan düzenlemelerde olumlu yanlar bulunmakta ve getirilen yeniliklerden biletsiz seyirci almama, seyircilere koltuk numarası verilmesi ve kamera sistemlerinin kurulması olumlu yöndedir" şeklinde konuştu.

Kanunun şiddet yasası olarak adlandırılmasının çok büyük bir yanlış olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ahmet Talimciler, "Kanunun şiddet yasası olarak adlandırılması olaya derinlemesine inilmesini engelliyor. Spor gibi toplumu derinden bölen bir konuda toplumsal dinamikler de göze alınmalıdır. Maçlarda çıkan olayların tek sorumlusu aslında taraftarlar değil, maç öncesinde ortamı geren yöneticiler de sorumludur. Bu konuda da kanuna yeni maddeler eklenmelidir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara plaketleri verildi. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor
title