Trabzonspor'dan Acm'ye Dilekçe
Trabzonspor, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe vererek infazın başlamasını istedi.
Trabzonspor Kulübü, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, 85 sanıklı "Futbolda şike" davası kapsamında haklarında verilen hükümler Yargıtayca onanan ve infaz edilmesi beklenen Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların, CMK'nın 311. maddesi gereğince yeniden yargılanması yönündeki mütalaasına itiraz etti
İtiraz dilekçesinde savcılık mütalaasında, yargılamanın yenilenmesine gerekçe olarak ileri sürülen hususların hiçbirinin hukuki olmadığı savunularak, Yargıtay'ın kararı ile haklarındaki mahkumiyet kararları kesinleşen hükümlülülerin bir an önce infazına başlanabilmesi için gereğinin yapılması istendi
Trabzonspor Kulübü, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, 85 sanıklı "Futbolda şike" davası kapsamında haklarında verilen hükümler Yargıtayca onanan ve infaz edilmesi beklenen Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların, CMK'nın 311. maddesi gereğince yeniden yargılanması yönündeki mütalaasına itiraz etti.
Trabzonspor Kulübü Hukuk Kurulunca hazırlanıp İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen itiraz dilekçesinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, "Futbolda şike" davası kapsamında haklarında verilen hükümler Yargıtayca onanan Fenerbahçe Başkanı Yıldırım ve bazı sanıklar yönünden CMK'nın 311. maddesi gereğince yargılamanın yenilenmesine karar verilmesini talep ettiği anımsatıldı.
Savcılığın mütalaasında, yargılamanın yenilenmesine gerekçe olarak ileri sürülen hususların hiçbirisinin hukuki nitelikte olmadığı iddia edilerek, savcılığın mütalaasının, hem CMK 311. maddesine hem de usul hukuku kurallarının ''derhal uygulanma" prensibine açıkça aykırılık teşkil ettiği savunuldu. Savcılık mütalaası kabul edilecek olursa, ülkenin, hukuka aykırı bu talep nedeniyle büyük bir hukuk ve yargılama kaosuyla karşı karşıya kalacağı ileri sürülen dilekçede, şu ifadeler kullanıldı:
"Zira terör suçları dahil, suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçundan mahkum olan ve cezası kesinleşen herkes bakımından bu yol kullanılmaya başlayacaktır. Bu nedenle CMK 311. maddesi ve yargılama hukukunun temel prensiplerine aykırı bu mütalaanın kabul edilmemesi ve yargılamanın yenilenmesi taleplerinin reddi yönünde karar verilmesi gerekir. Hükümlü avukatlarının ileri sürdükleri ve yargılamanın yenilenmesi taleplerine dayanak kıldıkları iddiaları, Yargıtay 5. Ceza Dairesi ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca defaten incelenmiş ve işbu taleplerin haksız olduğuna hükmedilmiştir. Buna ilişkin aynı gerekçelerle yeniden talepte bulunulması hukukilikten uzak bir davranıştır."
Dilekçede, mahkemenin, bazı hükümlü avukatlarının yeniden yargılama hususundaki taleplerinin reddine, Yargıtay 5. Ceza Dairesi kararı ile haklarındaki mahkumiyet kararları kesinleşmiş hükümlülerin bir an önce infazına başlanabilmesi için gereğinin yapılmasına karar verilmesi istendi.
- Olayın geçmişi
Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından 85 sanıkla ilgili verilen kısmen onama ve kısmen bozma kararları ile yapılan itirazların reddedilmesinin ardından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde işlem görmesi kararlaştırılan "Futbolda şike" davasına ilişkin, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların "yeniden yargılama" ve "infazın durdurulması" talepleri bakımından yeni bir gelişme yaşanmıştı.
Hakkında verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası Yargıtayca onanan Aziz Yıldırım başta olmak üzere İlhan Ekşioğlu, Olgun Peker ve Abdullah Başak'ın, kendileriyle ilgili infazın geri bırakılması -durdurulmasına dair, çeşitli tarihlerde talepte bulundukları mahkeme, bu taleplerle ilgili görüşünü sunması için dilekçelerin ekli olduğu dosyayı mahkemenin duruşma savcısı olan Abdullah Mirza Coşkun'a yönlendirmişti.
Savcı Coşkun da 10 sayfalık mütalaasında, "6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun" bakımından verilen mahkumiyetlerle, haklarındaki hüküm kesinleşen Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve İlhan Ekşioğlu bakımından, hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi nedenlerinin yer aldığı CMK'nın 311. maddesi gereğince "yargılamanın yenilenmesi isteminin kabule değer görülmesi gerektiğini" ifade etmişti.
Savcı Coşkun, mütalaasında, CMK'nın 311 ve devamı maddeleri gereğince, infazın geri bırakılması-durdurulmasına dair talepte bulunan Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Olgun Peker ve Abdullah Başak ile talepte bulunmamasına rağmen Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl bakımından, CMK'nın 312. maddesindeki, "yargılamanın yenilenmesi istemi hükmün infazını ertelemez. Ancak mahkeme, infazın geri bırakılmasına veya durdurulmasına karar verebilir" hükmü gereği infazın geri bırakılması-durdurulmasına karar verilmesini talep etmişti.
Dava dosyasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın bu mütalaasıyla "yargılamanın yenilenmesi" talebinde bulunan Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve İlhan Ekşioğlu ile talepte bulunmayan ancak savcılığın resen "infazları durdurulsun" talebinde bulunduğu Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl bakımından "yargılamanın yenilenmesi" taleplerini değerlendirip, infazın durdurulması ya da devam etmesine yönelik bir karar verecek.