Şampiyon Adayı Atlar Kadınlara Emanet
Eskişehir'de, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğiyle açılan "Kadın Seyis İşbaşı Eğitimi Programı"na katılan 3 kadın, geleceğin şampiyonu atları yetiştirecek.
DENİZ AÇIK - Eskişehir'de, Türkiye Jokey Kulübü (TJK) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğiyle açılan "Kadın Seyis İşbaşı Eğitimi Programı"na katılan 3 kadın, geleceğin şampiyonu atları yetiştirecek.
TJK Genel Müdür Danışmanı ve Kadın Seyis İşbaşı Eğitimi Programı Sorumlusu Sabahattin Katan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt dışında kadınların bütün hipodromlarda atların bakımını yürüttüğünü söyledi.
Bunun üzerine kulüplerinin kadın istihdamına yönelik harekete geçtiğini belirten Katan, TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci'nin kadın seyis eğitimi konusuna önem verdiğini vurguladı.
Kadınların daha üretken olmasını, çalışma hayatına daha fazla katkıda bulunmasını istediklerini anlatan Katan, "Kadınların atlarla olan iyi iletişimini biliyoruz. Bakımında da çok başarılılar. Türkiye'de kadın elinin atların bakımında olmasını arzu ediyoruz" dedi.
"Sektörde seyis açığımız çok fazla"
Kadın elinin değmesiyle atçılıkta daha başarılı hale geleceklerini dile getiren Katan, "Bunun için İŞKUR iş birliğiyle çalışma başlattık. 18-40 yaş aralığında ilköğretim mezunu, sağlık koşulları elverişli bütün kadınlarımız, programa başvurabilir" bilgisini verdi.
Programa başvuran 3 kadının, TJK Mahmudiye Pansiyon Harası'nda eğitim aldığını belirten Katan, "Sektörde seyis açığımız çok fazla. Kadınlarımızın iş bulma imkanı çok rahat olacak. Çok ciddi maddi imkanları da bulunuyor. Kadınların haralara girmesiyle daha fazla şampiyon atlar yetiştireceğimize inanıyorum" diye konuştu.
"Kadından seyis mi olur dediler"
Programa katılan Ayşe Akkaya, eğitime başladığı ilk gün çok heyecanlandığını bildirdi.
İlk önce heybetli atlardan çok korktuğuna işaret eden Akkaya, şunları kaydetti:
"Zamanla onların bize, bizim de onlara yaklaşımımız farklılaştı. Bu sektörde işinizi sevmek çok önemli. Biz de işimizi seviyoruz. Kadınlar da seyisliği yapabiliyor. Çok huysuz atlar bile artık bizimle padokta rahatlıkla geziyor. Bir aylık zaman zarfında önemli işler yaptık. Atlara sevgiyle yaklaşıyoruz. İlk önce 'Kadından seyis mi olur' denildi ancak biz olabileceğini gösterdik. Kadınlara seyisliği tavsiye ediyorum."
İrem Korkmaz ise TJK ve İŞKUR iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmayı eşinin aracılığıyla duyduğunu dile getirdi.
Hayvanları çok sevdiğinden programa katılmayı hemen kabul ettiğini kaydeden Korkmaz, "Seyislik yapmak aklımın ucundan bile geçmiyordu. Şimdi sabah atları dışarıya çıkarmak için heyecanla buraya geliyorum. Çok zevkli ve güzel bir meslek. Severek yapıyorum. Önce atlar bizi yabancı bildi. Zaman geçtikte iyiden iyiye alıştılar. Bir atı rahatlıkla kontrol edebiliyoruz. Herkese bu mesleği tavsiye ediyorum" ifadelerini kullandı.
Şengül Durulmaz da arkadaşının aracılığıyla duyduğu seyislik eğitimine, hayvanları çok sevdiği için hiç düşünmeden başladığını söyledi.
Önceleri çok zorlandığını ancak zamanla atların kendilerine alıştığını anlatan Durulmaz, "Şimdi aramızdaki etkileşim çok iyi. Tek başımıza bu kadar heybetli hayvanları kontrol ediyoruz. Hırçın zamanlarında biz yumuşak davranınca sakinleştiler" dedi.