Sadece Drogba ve Eboue!
Güney Afrikalı lider Nelson Mandela'nın ölümü sonrası forma içlerine giydikleri atletlere Mandela'yı anan sloganlar yazan Galatasaraylı Eboue ve Drogba'nın bu eylemlerinden dolayı PFDK'ya sevki ülke futbol gündeminin bir numaralı gündemi olurken, bu sevk dünyada da ses buldu.
Kara kıtanın efsane lideri Güney Afrikalı siyasetçi Nelson Mandela'nın 5 Aralık günü yaşama veda etmesi sonrası Galatasaray'ın 6 Aralık Cuma akşamı TT Arena'da oynadığı Elazığspor maçında forma giyen Fildişili yıldızları Didier Drogba ve Emmanuel Eboue'nin formalarının içindeki atletlere Mandela'yı anan sloganlar yazdıkları gerekçesiyle TFF Hukuk Müşavirliği tarafından Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilmeleri sadece ülke futbol gündeminde değil, dünyada da büyük yankı uyandırdı.
Drogba ve Eboue'nin disiplin kuruluna sevkine FIFA başkanı Sepp Blatter'den ABD'deki televizyon şovlarına kadar tepkiler gelirken, Galatasaray kulübüyse bu sevk kararı üzerinden Türkiye Futbol Federasyonu'na yönelik sert eleştirilerde bulundu. Peki TFF Hukuk Müşavirliği'nin bu sevki talimatlara uygun muydu?
FIFA kuralları ne diyor?
FIFA başkanı Sepp Blatter bu kararı ayrımcılık olarak nitelendirirken, FIFA'nın 'Oyun Kuralları' kitapçığının oyuncuların giysi ve gereçleri başlıklı maddesi yaşanan bu disiplin sevkinin nedenini bizlere gösteriyor.
Neden sadece Eboue ve Drogba?
Mandela'nın ölümüyle ilgili olarak ülkemizde bu acıyı formalarına yazdıkları sloganla paylaşan iki ismin Drogba ve Eboue olması da dikkat çekici bir detay. Süper Lig ve PTT 1. Lig'de yaklaşık 65 Afrikalı oyuncunun oynadığını ve bunların içinde sadece Drogba ve Eboue'nin Mandela'yı atletlerine yazdıkları mesajlarla anmasını göz önünde bulundurursak; ya diğerleri bunu yapmaları durumunda yaptırımla karşılaşacakları ve hepsi üst düzey profesyonel oldukları için böyle bir eylemde bulunmuyor ya da Mandela pek de umurlarında değil sonucunu çıkarabiliriz... Bunu Afrikalı bazı futbolcuların kişisel twitter hesaplarından da anlayabilmek mümkün.
'Yavru vatan' Fransa'da durum ne?
Afrika kökenli oyuncuların sayısal bakımdan çok fazla olduğu ve adeta kara kıtanın yavru vatanı olarak nitelendirebileceğimiz Fransa'da Mandela ile ilgili benzer eylemlerin olmaması dikkat çekiyor. İngiltere'deyse federasyonun kararıyla Premier Lig'de geçtiğimiz hafta oynanan maçların öncesinde Mandela için 1'er dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
UEFA Muntari'ye ceza verecek mi?
Hafta içinde Milan'ın Şampiyonlar Ligi'nde Ajax ile oynadığı maçın öncesinde sahaya ısınmak için 95 numaralı ve sırtında 'Mandela' yazan formayla çıkan İtalyan ekibinin Ganalı oyuncusu Sulley Muntari, ardından üzerinden çıkardığı bu formayı seramoni sırasında da ellerinde taşıdı.
Amaç üzüm mü yemek, bağcıyı mı dövmek?
UEFA'nın Muntari için bir yaptırım uygulayacağıyla ilgili hiçbir haber çıkmamışken, Drogba ve Eboue konusunun bu kadar fazla gündem oluşturmasının nedeni biraz da kulüpleri Galatasaray'ın takındığı tavır.
TFF ile Fatih Terim'in milli takım teknik direktörlüğünü de üstlendiği dönemde adeta soğuk savaş yaşayan, son olarak Sedat Doğan'ın 60 günlük hak mahrumiyeti cezası almasıyla sesini daha da yükselten Sarı Kırmızılı yönetim bu ve benzeri konuların rövanşını federasyonun Drogba ve Eboue'yi PFDK'ya sevk etmesiyle ortaya çıkan ve rüzgarı Galatasaray lehine çeviren bu olayla almaya çalışıyor.
TFF ne kadar masum?
Bu gerilimdeki en önemli aktörlerin başında yer alan Türkiye Futbol Federasyonu, 2 hafta önce "Yüce Atatürk" yazılı tişörtlerle Fenerbahçe maçının seramonisine çıkan Fethiyespor'u PFDK'ya sevk eden hukukçulara, tamamen siyasi bir işaret olan "rabia"yı kullanan futbolcular hakkında hiçbir işlem yapmayan temsilcilere ve kurullara sahip bir kurum olarak objektifliğini tamamen kaybetmiş, taşıyıcı betonları çürümüş bir yapı gibi karşımızda dururken, ne diyebiliriz ki...
Totemspor