Şırnaklı Kadın Futbolcuların Hedefi Milli Takım
Şırnak'ta kadınların futbol oynamasına yönelik ön yargıları yerle bir eden kadın futbolcular, milli takıma girmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.
Şırnak'ta kadınların futbol oynamasına yönelik ön yargıları yerle bir eden kadın futbolcular, milli takıma girmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Kadın futbolcular, kulüplerine destek verilmesini istiyor.
Şırnak'ta Türkiye Futbol Federasyonu Kadınlar 3. Ligi 8. Grup'ta mücadele eden Nuh Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı'nda forma giyen sporcular, kentte kadınların futbol oynamasına yönelik ön yargıları yıktı. Büyük güçlüklerle takımda yer alan kadın sporcular, hem takımlarını üst liglere çıkarmak hem de milli takıma girmek istiyor. Kadınlar, hedeflerine ulaşabilmek için antrenmanlarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.
"KİMSE BİZE DESTEK OLMUYORDU"
Kadın sporculardan Delal Üstün, futbola ilk başladığında çevresindekilerin tepkisiyle karşılaştığını belirterek, "Çevremdekiler, 'Neden futbol, sen erkek misin?' diye tepki gösteriyorlardı. Kimseyi dinlemedim çünkü benim hedefim milli bir futbolcu olmak. Bu yıl ligde oynadık. Elimizden gelenin en iyisini de yapmaya çalıştık. Ama bu sene olmadı. İnşallah gelecek sene bir üst lige çıkmayı istiyoruz. Biz diğer illere maçlara gidiyorduk. Ama kimse bize destek olmuyordu. Sadece hocalarımız ellerinden geleni yaparak bizi diğer illerdeki müsabakalara götürüyorlardı. Bu takımda öyle bir kapasite var ki, önümüzdeki sezon bir üst lige çıkmayı hedefliyoruz ve destek bekliyoruz" dedi.
"AYAKKABIMIZ BİLE YOKTU"
Takım kalecisi Veta Bilgiç ise futbola tesadüf sonucu başladığını anlatarak, "Çocukken futbol oynuyordum mahallede. Erkeklerin mahalle arasında oynadıkları oyunu hep özenerek izliyordum. Daha sonra erkeklerle birlikte ben de oynamaya başladım. Şırnak Nuh Spor Kulübü'nde futbolcu olacağımı bilmiyordum. Ben liseye geçtiğimde spor lisesine gitmek istiyordum, hedefim büyüktü. Ama bazı ailevi durumlardan dolayı spor lisesine göndermediler. Sonra Şırnak Nuh Spor Kulübü'nde oynamaya başladım. İlk başladığımızda bir ayakkabımız bile yoktu. Giyecek bir formamız, oynayacak bir topumuz ve sahamız bile yoktu. Ama şu an çok çalışıyoruz. Çabamızın boşa çıkacağını düşünmüyorum. Ben hiçbir zaman futbolu bırakacağımı düşünmüyorum. Benim burada tek hedefim milli bir futbolcu olmak. Biz duyarlı iş adamlarından ve yöneticilerimizden destek bekliyoruz" diye konuştu.
"ÖN YARGILARIN ATILMASINI İSTİYORUM"
Ailesinin karşı olmasına rağmen futbola başladığını vurgulayan Ayşe Dursun da şunları kaydetti:
"Ailelerimizin ve çevremizin bu ön yargılarını atmalarını istiyorum. Her kes gibi benimde bir hedefim var. Burada kendimizi geliştirip, iyi yerlere gelmek istiyoruz. Birer milli futbolcu olmak istiyoruz. Hep erkekler arasında oynamaktan bıkmıştık. Arkadaşlarım hep bana erkek Fatma diyorlardı. Geçtiğimiz sezon bize bir destek vermemelerine rağmen iyi bir oyun çıkardık. Formasız, ayakkabısız, dizliksiz maçlara çıkıyorduk. Hiçbir şekilde ümidimiz kırmadık. Biz buradayız devam edeceğiz ve daha da ilerleyeceğiz. Bize destek çıkmalarını istiyoruz. İlk kadın futbol takımı olarak destek vermelerini istiyoruz. Biz kadın futbol takımı olarak Şırnak adına oynuyoruz."
"FUTBOL SADECE ERKEKLERİN DEĞİL"
Kulübe ilk geldiğinde umudunun olmadığına dikkat çeken Çiğdem Alkan, şunları söyledi:
"Kimse bize inanmıyordu. Herkes bize 'Sizden futbolcu olmaz. Futbol erkek işidir' diyorlardı. Ama yine de umudumuzu kaybetmedik. Hocalarımız yanımızda oldular, bize destek verdiler. Futbol ile Şırnak'ı yükseltmek istiyoruz. Gittiğimiz illerde konaklama, yeme içme konularında sıkıntılar yaşadık. Hocalarımız masraflarını kendi ceplerinden ödüyorlardı. Kulübe ilk geldiğimizde formamız yoktu. Bazen erkek takımıyla aynı formaları giyiyorduk. Hiçbir zaman sitem etmedik. Hep şükrettik belki bize en iyisi gelecek diye. Şu an hocalarımız sayesinde bazı ihtiyaçlarımız karşılandı. Bizi de artık görmelerini istiyoruz. Futbol sadece erkeklerin değil, biz de varız burada. Kadınların da kendilerine göre özgüvenleri var. Umarım bize de desek çıkarlar. Madem Şırnak'ın yükselmesini istiyorlarsa bize yardım etsinler. Biz de kadınlar olarak gurur verici bir şekilde Şırnak'ı spor alanında duyurmak istiyoruz."
"GENÇ NÜFUS SPORTİF FAALİYETLERE YÖNLENDİRİLMELİ"
Kulüp Başkanı Celalettin Yemez ise, Şırnak'ta sosyal aktivitelerin olmamasından dolayı kadın futbol takımını kurduklarını anlatarak, "Kulübü kurduk ancak destek alamıyoruz. Daha önceki yıllarda federasyon kadın futbol takımıza ödeme yapıyordu. Ama bu sene ne federasyon ne de başka bir yerden bize destek çıkmadı. Gençlerimizi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için çaba harcıyoruz. Şırnak Türkiye'nin en genç nüfusuna sahip ikinci ildir. Gençlerimizi böyle sportif faaliyetlere yönlendirmesek, kötü alışkanlıklara yöneleceklerdi. Şuan futbolda 150 lisanslı futbolcumuz var. Atletizmde de 100 sporcumuz var" dedi.