Haberler

Neredesin Sagan?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üç sene üst üste dünya şampiyonu, Paris-Roubaix, Ronde van Vlaanderen gibi anıtsal yarışların kazananı, altı kez Tour de France yeşil mayo sahibi... Peter Sagan’ın zaferlerini bir nefeste saymaya çalışmak çok kolay değil.

Üç sene üst üste dünya şampiyonu, Paris-Roubaix, Ronde van Vlaanderen gibi anıtsal yarışların kazananı, altı kez Tour de France yeşil mayo sahibi… Peter Sagan’ın zaferlerini bir nefeste saymaya çalışmak çok kolay değil. Söz konusu Sagan olunca gibi kariyeri başarılarla dolu bir isim olunca, bu ismin bahar klasiklerinde podyum yüzü dahi görmemesi dikkat çekiyor.

Peter Sagan, gökkuşağı mayoyu üç sene art arda üzerinde taşıdı. 2015’te ABD’de, 2016’da Katar’da, 2017’de Norveç’te yapılan şampiyonaları kazandı. 2018’de Avusturya’da yapılan son dünya şampiyonasında ise zaferi Alejandro Valverde’ye kaptırdı. Gökkuşağı formanın, giyildiğinde yarış kaybettirdiğine inanılan laneti malum ama Sagan için durum tam tersi oldu gibi görünüyor. Formayı kaybetmenin laneti mi bilinmez ama yeni sezon 29 yaşındaki bisikletçiye zaferler getirmedi.

Sagan’ın 2019’da katıldığı ilk tek günlük yarış Milano-San Remo’ydu. Yarışın finişi oldukça heyecanlıydı zira birçok iddialı isim, son kilometrelerde lider grubu oluşturuyordu. Sagan’ın kağıt üstünde sprintte şansıyüksek görünüyordu. Ancak Slovak bisikletçi kendini iyi hissetmedi. Üstüne sprinte geçbaşlayınca dördüncülükle yetindi. 17. bitirdiği E3 Harelbeke Klasiği ve 32. tamamladığı Gent - Wevelgem’de ise yok gibiydi. 11. olduğu Ronde van Vlaanderen de galibiyet olmadan geçip gitti. Sıra Sagan’ın son şampiyonu olduğu Paris-Roubaix’ye ulaştığında pek çok bisiklet sever onun unvanını koruyabileceğini düşünüyordu. Sagan, yarışı önlerde tamamlasa da beşincilikle yetindi. Amstel Gold Race ve La Flèche Wallonne yarışlarını ise tamamlayamadı. Bisiklet süper yıldızı, hakkında La Flèche Wallonne’u, Liege-Bastogne-Liege’e gücünü saklamak için bıraktığı yönünde haberler çıksa da geçtiğimiz hafta bahar klasikleri dönemini kapattığını ve önündeki hedefin California Turu olduğunu açıkladı.

Sagan, verdiği bir röportajda “Her zaman önde olduğum iyi bir dönem geçirdiğimi düşünüyorum. Kazanamadım ama spor bu. Bazen iyi, bazen kötü.” dedi. Takımı Bora-Hansgrohe’den de klasikler döneminde Sagan’ın formunda bir sıkıntı olmadığı, programını uyguladığı ve gittikçe güçlenmesini bekledikleri yönünde açıklamalar geldi. Hem kendisi hem de takımı durumun iyi olduğu yönünde açıklamalar yapsalar dahi, bisiklet tutkunlarının ve bisiklet medyasının gözleri tek günlük yarışlarda podyum bile göremeyen Sagan’ın performansına dönmüş durumda. Bu klasik sezonu ile geçtiğimiz üç klasik sezonu arasında bir kıyaslama yapılacak olursa, fark belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.

Gökkuşağı forma ile geçen sezonlar

Peter Sagan 2018’de, Strade Bianche’de sekizinci, bir türlü yüzünün gülmediği Milano-San Remo ve Ronde van Vlaanderen’de altıncı olmuştu, E3 Harelbeke’yi bu seneden daha kötü bir sonuçla, 26. tamamlamış ancak bu sene abandone olduğu Amstel Gold Race’i dördüncü sırada bitirmişti. Sagan, geçen sezonun ilk tek günlük yarış zaferini Gent-Wevelgem’de alsa da 2018 bahar klasikleri dönemine asıl damgayı Paris-Roubaix zaferiyle vurdu. Bu zafer aynı zamanda Sagan’ın ilk “klasiklerin kraliçesi” zaferiydi.

2017’ye gittiğimizde, Sagan’ın tek günlük yarış takvimine ikinci olduğu Omloop Het Nieuwsblad ve kazandığı Kuurne-Bruxelles-Kuurne yarışlarıyla start verdiğini görüyoruz. Sagan, Strade Bianche’yi tamamlayamasa da Milano-San Remo’da ikinci, Gent-Wevelgem’de üçüncü oldu. Scheldeprijs’te abandone olan, E3 Harelbeke, Ronde van Vlaanderen ve Paris-Roubaix’de pek parlak sonuçlar alamayan Sagan, dönemi yine de biri birincilik olmak üzere dört kez podyum görerek kapatmıştı.

Dünya şampiyonluğunun ilk senesinde yine parlak bir bahar dönemi geçirmişti Sagan. 2016’da Omloop Het Nieuwsblad’ta ikincilik, Kuurne - Bruxelles - Kuurne yedincilik ve en genç klasik Strade Bianche’de dördüncülük almıştı. O dönem Tinkoff takımı adına yarışan Slovak sporcu, 12. olduğu Milano-San Remo, 12. olduğu Paris-Roubaix ve tamamlayamadığı Scheldeprijs dışında hep podyumda, hatta zirvedeydi. Gent-Wevelgem ve Ronde van Vlaanderen’i kazanan Sagan, sonraki yıllarda yüzünün pek gülmediği E3 Harelbeke’de ikinci olmuştu. 2016 baharı, sporcunun dört podyum görerek tamamladığıdönemdi.

Geçtiğimiz senelerde bahar klasiklerini tamamlayıp California Bisiklet Turu’na geçen Sagan bu sene de aynı takvimi izleyecek. Geçen senelere kıyasla bu bahar dönemini iyi geçirmeyen Sagan sezonun geri kalanında şeytanın bacağını kırabilecek mi? Bu durgunluk dünya şampiyonluğunu kaybetme laneti mi, yoksa Sagan’ı eskisi gibi podyumlarda görebilecek miyiz? Bu soruların cevaplarını büyük turların da içinde olduğu yoğun takvimde alacağız.

Hazırlayan: Betül USTA

Kaynak: EuroSport.com / Spor
title
Close