Kürek Federasyonu Başkanı: Baraj ve Göller Bize Antrenman İçin Açılsın
Kürek Federasyonu Başkanı, dünyanın her yerinde barajlar ve göller, su sporları için açık. Ülkemizde de açılmasını ve sporcuların antrenman yapmak istediğini dile getirdi
ONUR ORHAN - ENES DURAN - Kürek Federasyonu Başkanı İlhami İşseven, su sporları için dünyanın her yerinde baraj ve göllerin açık olduğunu belirterek, "Biz de bu imkanların sağlanmasını istiyoruz" dedi.
İşseven, AA muhabirine, kürek sporunun doğada yapıldığını kaydederek, salon sporunda kulüp ve sporcu sayısını arttırmanın çok kolay olduğunu söyledi.
"Bir basketbolda lazım olan nedir?" diye soran İşseven, "20 top, onun yanında hoca, kapalı salon. Kapalı salon, devletimiz tarafından her yerde fazlasıyla yapılıyor ama kürek sporunda hava şartları var, rüzgar çok esmeyecek, dalga olmayacak, düzgün alan olacak. Bunun için ekipman, kayıkhane olacak" şeklinde konuştu.
İşseven, spora devamlılığın sağlanabilmesi için gerekli imkanların sağlanması gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
" Fransa'da 480 kürek kulübü var. Amerika'da kürek yarışlarını izleyen 35 bin seyirci var. Dolayısıyla kürek sporu, yurt dışında çok popüler, çok güzel yere gelmiş. Bunun zorluklarını ancak ve ancak bakanlığımız, devletimiz ve Spor Genel Müdürlüğümüzle çözebiliriz çünkü bu işin altyapısı için çok önemli şeyler yapılması lazım."
"TOHM Projesi, güzel sonuç verdi"
Gençlik ve Spor Bakanlığınca geliştirilen Türkiye Olimpiyata Hazırlık Merkezleri (TOHM) Projesi'nin güzel sonuç verdiğini, sporcuların artık yarışlara katılabilir duruma geldiğine işaret eden İşseven, proje kapsamında gelecekte yıldız kürekçiler çıkacağına inandıklarını kaydetti.
İşseven, dünyadaki ülkelerin her branşta TOHM Projesi'ni gerçekleştirdiğini vurgulayarak, devlet destekli yapılmış spor dallarında mükemmelin yakalanabildiğini, altyapının çok daha güçlü hale geldiğini anlattı.
Gençlik ve Spor Bakanlığının da daha sonra projede yer aldığını aktaran İşseven, "Kano ve kürek sporu, 'TOHM Projesi' adı altında büyük destek alıyor ve geleceğe çok daha iyi imkanlarla hazırlanıyor. Şu anda yaklaşık 8 ay gibi süre oldu. Bazı eksikleri var, onlar da genel müdürlüğümüz tarafından tamamlanıyor" ifadesini kullandı.
Kano ve kürekte tesislerin su kıyısında olması gerektiğini kaydeden İşseven, sporun bu imkanlar dahilinde yapılabildiğine işaret etti.
İşseven, "Bir kayıkhanenin su kenarında olması şart, bununla ilgili motoru, antrenörü, iskelesi, duş yapabilecek yerleri ve bununla ilgili ekipmanları, bütün bunları topladığınız zaman bir maliyet çıkıyor. Bu maliyetlerin altına da herkes giremiyor. Dolayısıyla devletimiz ve bakanlığımızın bu konudaki yaklaşımları, su sporlarında büyük aşama kaydedecek. İnanın bana olimpiyatlarda bugün en fazla madalyası olan kürek sporu, bu tür yatırımlarla çok daha iyi yere gelecek" değerlendirmesinde bulundu.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün kürekte bu yıl kendilerine çok iyi destek verdiğini ifade eden İşseven, şunları dile getirdi:
"Dünya ikinciliği, Akdeniz Oyunları'nda iki gümüş madalya kazandık, geçen yıl dünya dördüncüsü, beşincisi, altıncısı olduk, A finaller çekmeye başladık. Bunların hiçbiri yoktu. Bu yıl Çin Nanjing'te yapılan Gençlik Olimpiyatları'na iki çocuğumuz katıldı. Orada bronz madalya kazandılar. Kürekte çok iyi bir yere gelmek üzereyiz. Önümüzdeki olimpiyatlara da gideceğimize inanıyoruz, bu inançla devam ediyoruz."
"Baraj ve göllerin açılmasını istiyoruz"
İşseven, kulüplerin mağdur durumda olduğunu, her yerde antrenman imkanı bulamadıklarına işaret ederek, "Dünyanın her yerinde barajlar ve göller, su sporları için açıktır. Biz bu imkanların sağlanmasını istiyoruz. Evet, içme suyu havzaları için bunlar hassas konular, bunları özellikle biz de takip ediyoruz ama teknemizin suya bıraktığı hiçbir şey yok, kullandığımız motor tamamen otomobil motoru gibidir, 4 zamanlıdır. Kesinlikle en ufak zarar taşımıyor" diye konuştu.
Kürek sporunun daha ileri gidebilmesi için bu imkanların yaratılması gerektiğini vurgulayan İşseven, bu şartlar altında dünya devleri İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere, Amerika ve Güney Afrika ile yarıştıklarını, bunları artık geçmeye başladıklarını anlattı.
"Bu imkansızlıkları ortadan kaldırırsak inanıyorum ki kürek çok iyi yere gelecektir, olimpiyatlarda da söz sahibi olacaktır" diyen İşseven, "Bugün Mollaköy Projesi var. Eğer o biterse şayet, orası olimpik parkur olacaktır. Bu, bütün dünyayı buraya getirecektir. Şu anda o imkanlarımız olmadığı için onları da getiremiyoruz. Yani kürek başlı başına ileriki tarihlerde inşallah çok güzel yerlere gelecek" görüşünü paylaştı.
İşseven, hedeflerinin olimpiyatlarda başarı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bütün hedefimiz 2016 Olimpiyatları'na girmek. Kürek tarihinde bugüne kadar olmadı ama bunu başaracağımıza inanıyoruz çünkü şimdiye kadar elde ettiğimiz dünya ikinciliği, dördüncülüğü, beşinciliği... Artık A final çekiyoruz. Önümüzdeki yıl ağustos ayında yapılacak kalifikasyon yarışları var, 'orada da inşallah kürek bu vizeyi alacaktır 'diye düşünüyorum. Bütün hedefimiz, bütün çalışmalarımız bunun üzerine." - Sakarya