Karabük Türk Futbolunu Tartştı
Karabük Üniversitesi'nde Türk futbolunun tartışıldığı bir panel düzenlendi.
Kardemir D.Ç. Karabük spor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, Türkiye'de alt yapı sahaların nizami olmadığı belirterek, yıllardır kullanılan Beşiktaş'ın alt yapı tesislerinin nizami olmadığı söyledi. Eski MHK Başkanı Mustafa Çulcu da, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'i ima ederek, "Kendi kulübünü yönetemeyen, UEFA'ya gitmesine engel olan kişilerin/kişinin Türk futbolcunun başında olması beni üzüyor" dedi.
Karabük Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Spor Kulübü'nün girişimleriyle Kardemir D.Ç. Karabük spor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, MHK eski Başkanı Mustafa Çulcu, Kardemir D.Ç. Karabük spor futbolcuları Lomana Lua Lua, İlhan Parlak ve İlhan Özek'in konuşmacı olarak katıldığı 'Türk Futbolu'nun Geleceği' adlı panel gerçekleştirildi.
Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele; Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Kardemir D.Ç. Karabük spor Kulüp Başkanı Nevzat Şahin, kulüp yöneticileri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Panelde ilk konuşmayı yapan Karabük spor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, "Karabük'e açılan üç kapı vardır. Birincisi; siz üniversite gençleri ve Karabük Üniversitesi, ikincisi; Karabük şehrini puslu yapan KARDEMİR Demir Çelik Fabrikası, üçüncüsü ise; Karabük spor'dur. Burada çalışmaktan ve Karabük'te yer almaktan çok mutluyum ve iyi ki buraya gelmiş Karabük spor'un teknik direktörü olmuşum. Ben Türk futbolundaki sorunları üç maddede bir araya toplamak isterim. Bunun birincisi istikrar, ikincisi alt yapı, üçüncüsü de yatırımlar. Hep 'alt yapı alt yapı' deriz. Ülkemizin 20 ilinde 14 yaşındaki çocuklara lisans çıkartılamıyor. Yani bu ne demek; 30 milyon çocuğumuz spor yapamıyor. 'A takım gitsin de alt yapı ne olursa olsun' diye bir anlayış var. Ne yok, saha yok, ne yok, tesis yok, ne yok alt yapı yok. Türk futbolcuların yüzde 25'i ile yüzde 30'unu Almanya'dan gelen 'gurbetçi' dediğimiz oyuncular oluşturuyor. Bu çok büyük bir handi kap. Gelenlerle de örf adet sorunu yaşıyoruz, inanılmaz bir çatışma başlıyor. Bunun sonucunda da oyuncu yetişmiyor. Hep 'alt yapıdan oyuncu yetişmiyor' deniliyor, yetişmez neden biliyor musunuz? Alt yapıya öncelikle eğitimli hocaların gelmesi gerekiyor. 20 metreye 50 metre sahalarda orta çalışması yapıyorlar. Yıllardır kullanılan Beşiktaş alt yapı tesisleri nizami değil. Hocalarda da istikrar yok. UEFA 16 yaşındaki çocuğa yılda 40 maçta oynama izni veriyor. Bizde U16'da oynuyor, U18'de oynuyor, Ümit Milli Takıma gidiyor, A Takıma giriyor, biz hep 'ya arkadaş bu çocuklar 19 yaşına kadar milli takıma geliyor sonra kayboluyorlar' diyoruz. Tabii ki olmaz, inanılmaz bir yüklenme spor gelişimini, mantaliteyi geliştirmeden çok yüklenme yapılıyor. Alt yapı yatırımına TFF'nin ve devletin kesinlikle el koyması gerekiyor. Ekonomik problemlerin düzelmesi gerekiyor" dedi.
Bakkal, kendisinin en çok acıdığı ve yüreğinin yandığı takımın Ankaragücü olduğunu söyledi.
Eski Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Mustafa Çulcu da, konuşmasında eleştirilerde bulunarak, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'i kastederek, kendi kulübünü yönetemeyen bir kişinin TFF başkanı olmasının kendisini üzdüğünü söyledi. Çulcu, "Mesut Hocam çok güzel şeyler anlattı. Bu söylediğim pek çok kişiyi rahatsız edebilir ama bu konuştuğu sorunların olduğu bir ortamda kendi kulübünü yönetemeyen, UEFA'ya gitmesine engel olan kişilerin/kişinin Türk futbolcunun başında olması beni üzüyor. Eğer bu sorunları çözeceksek oraya; yeteneği, yetkinliği, becerisi, bilgi birikimi ve saygınlığı ile geçmişinde yönettiği, yaptığı icraatların olumlu bastığı kimliğiyle oturtup ve futbolu olduğu noktadan çok daha yukarılara taşımamız gerekiyor" diye konuştu. 24 yıl hakemlik yaptığını kaydeden Çulcu, şunları söyledi:
"Dernek başkanlığı, MHK başkanlığı ama ne acıdır ki Türk hakemliğinin başında hakem kökeni olmayan, sevdiğimiz bir ağabeyimiz Zekeriya Alp ağabeyimiz var, bu da işin başka tarafı.
'İlla hakem mi olması lazım hakemliği yöneten kişinin daha verimli olması için?' Eskişehir-Fenerbahçe maçında sevgili Fırat Aydunus, Caner'i oyundan ihraç ettiği zaman eğer ben MHK başkanı olsaydım, önce beni ikna etmesi lazım ki ben de kamuoyunu bilgilendireyim. Hakem arkadaşımız Meireles olayında bir rapor düzenledi daha sonra birtakım gelişmeler oldu, hakem ciddi travmalar yaşadı, hakemlik çok zor zanaat 'hobi' derler de ben subayken sorarlardı arkadaşlarım 'ne iş yapıyorsun?' diye 'hakemlik yapıyorum' derdim 'Hobi olarak subaylık yapıyorum' o kadar zaman ayırmanız gerekiyor. Halis Özkahya arkadaşımız tam iyileşecek, kendi psikolojik sorunlarını giderecek, TFF Başkanı diyor ki hafta başında, 'Meireles tükürmedi, Melo tükürdü.' İki gün sonra aynı raporu düzenleyen hakem Akhisar-Galatasaray maçına çıkıyor, bu hakemden başarılı bir maç yönetmesini beklemek mümkün müdür? Hakem arkadaş kendi başında bulunan en tepe yöneticisinin ifadesiyle suçlanıyor 'sen sahte rapor yazdın, sen gerçeğe aykırı ifadelerle rapor düzenledin' diyor, çünkü 'tükürmedi' diyor. O zaman ya tahkim ya hakem suçlu, o zaman hakemi disipline sevk edeceksiniz. Futbol böyle idare edilirse kaos kaçınılmaz olur."
Panelistlerin konuşmalarının ardından Kardemir D.Ç. Karabükspor Teknik Direktörü Mesut Bakkal, MHK eski Başkanı Mustafa Çulcu, Kardemir D.Ç. Karabükspor futbolcuları Lomana Lua Lua, İlhan Parlak ve İlhan Özek sporseverlerin sorularını cevaplandırdılar. Yoğun katılımla gerçekleştirilen 'Türk Futbolu'nun Geleceği' adlı panel Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ve Kardemir D.Ç. Karabükspor Başkanı Nevzat Şahin'in panelistlere plaket ve hediye takdimi ile son buldu. - KARABÜK