Kadın Futbolcular Dünya Futbolunun Yüzde 10'unu Oluşturuyor
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Gelişim Lideri Müdürü Dr. Erden Or, kadın futbolcuların dünya futbolunun yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade ederek, "Futbol sadece erkek oyunu değildir.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Gelişim Lideri Müdürü Dr. Erden Or, kadın futbolcuların dünya futbolunun yüzde 10'unu oluşturduğunu ifade ederek, "Futbol sadece erkek oyunu değildir. 2013-2014 sezonu itibariyle Türkiye'deki kadın futbol kulübü sayısı 112'dir. Lisanslı oyuncu sayısı ise 4 bin 138'dir" dedi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ile Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) işbirliğiyle Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Yaygınlaşması konulu bir panel düzenlendi. BESYO öğretim elemanları ve öğrencilerinin ilgi gösterdiği panel, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. TFF Proje Koordinatörü Dr. Kenen Şebin'in moderatörlüğünde gerçekleşen panelin konuşmacıları ise TFF gelişim lideri Müdürü Dr. Erden Or, TFF Kadın Milli Takımı Antrenörü Aytürk Kıyıcı ve BESYO Öğr. görevlisi Erdal Gökçe oldu. Panel öncesi söz alan BESYO Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zekai Pehlevan, panelin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye'de ve dünyada hemen herkesin futbol ile ilgili fikirlerinin olduğunu iddia ederek konuştuğunu söyleyen Pehlevan, bunun da konunun gerçek uzmanlarını geri planda bıraktığını belirtti ve mevcut olumsuzlukların bu eksiklikten kaynaklandığını aktardı. Panelin kadının futbola katılımı konusunun irdelendiği ve yaygınlaşması için neler yapılabileceğinin tartışıldığı bir platform sağladığını dile getiren Pehlevan, katılımcıların soru ve görüşleriyle konunun zenginleşeceğini kaydetti.
"KADIN FUTBOLCULAR DÜNYA FUTBOLUNUN YÜZDE 10'UNU OLUŞTURUYOR"
Panelin ilk konuşmacısı Dr. Erden Or oldu. Kadın futbolcuların dünya futbolunun yüzde 10'unu oluşturduğunu belirten Or, kadın futbolunun önemine değindi. Futbolun sadece erkek oyunu olmadığını dile getiren Or, futbolun kadınların sosyal hayata katılması için bir araç olduğunu söyledi. Or, ayrıca kadın futboluna olan ilginin her geçen gün artması nedeniyle alanın yeni bir ürün ve pazara dönüştürdüğünü aktardı. Avrupa'da kadın futbolcu sayısının her geçen yıl arttığını ifade eden Or, Türkiye'deki kadın futbolunun kilometre taşı sayılabilecek gelişmelerden örnekler verdi. 2013-2014 sezonu itibariyle Türkiye'deki kadın futbol kulübü sayısının 112 olduğunu aktaran Or, lisanslı oyuncu sayısının ise 4 bin 138 olduğunu söyledi. TFF'nin hedefleriyle ilgili bilgiler veren Or, bunları kadın futbolunun bilinilirliğini arttırmak, kulüp altyapılarında oyuncu havuzu oluşturmak, milli takıma oyuncu kazandırmak ve uluslar arası alanda başarı sağlamak, kadınlara yeni kariyer alanları oluşturmak ve kendilerini bu yolla ifade etme özgürlüğü sağlamak, lisanslı kadın futbolcu sayısını artırmak, futbol dünyasında kadın yöneticilerin yer almasını sağlamak olarak sıraladı. TFF'nin kadın futbolunu geliştirmek üzere gerçekleştirdiği Futbol Köyleri, Kız Futbol Eğitim Merkezleri, Kadın Futbolu Panelleri, Çalışma Grupları projelerinden bahseden Or, projelerin ayrıntılarına değindi. Türkiye'deki kadın futbol takımlarının 1., 2. ve 3. lig ile Genç Kızlar Şampiyonası, Yıldız Kızlar Şampiyonası, U-13 Yerel Şampiyonası'nda mücadele ettiğini aktaran Or, bu takımların Türkiye dağılımıyla ilgili bilgiler verdi.
Kadın Milli Takımı Antrenörlüğü görevine bir ay önce başladığını belirten Aytürk Kıyıcı da futbola nasıl başladığını aktardı. İlk Kadın Milli Futbol Takımı'nın 1995 yılında kurulduğunu söyleyen Kıyıcı, o dönem itibariyle milli takımlarımızın gerçekleştirmiş olduğu başarılarla ilgili bilgileri katılımcılarla paylaştı. Kadın milli takımlarının A Milli, U-19, U-17 ve U-15 takımları olduğunu ifade eden Kıyıcı, kadın milli takımlarının yaş gruplarıyla ilgili bilgi verdi. Milli takımın FIFA ülke sıralamasında 177 ülke arasında 61. sırada yer aldığını kaydeden Kıyıcı, milli takıma oyuncu seçme süreçleriyle ilgili bilgiler de verdi. Kıyıcı, milli takımda oynamanın toplum içinde statü kazanmak, farklı kültürler tanımak, ülkeyi temsil etmenin onuruna ulaşmanın yanı sıra üniversitelerin BESYO'larına girişte puan avantajı, üniversite eğitimi süresince eğitim bursu, öğretmen, spor uzmanı ve antrenör olarak atanma ile yurt dışına transfer gibi avantajlar sağladığını hatırlattı.
Panelin sonunda panelistler dinleyicilerin sorularını yanıtladılar. - MERSİN