Haberler

Görme Engelli Şampiyonların Hedefi Milli Takım

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Okullararası Golbol Türkiye Şampiyonası'nda birinci olan Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu öğrencileri, milli takıma girme hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

MERİÇ ÜRER - Okullararası Golbol Türkiye Şampiyonası'nda birinci olan Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulu öğrencileri, milli takıma girme hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Alanya'da geçen ay düzenlenen Okullararası Golbol Türkiye Şampiyonası'nda erkeklerde 10 takım arasında birinci olan Aşık Veysel Görme Engelliler Ortaokulunun öğrencileri, şampiyonluğun sevincini yaşıyor.

Okulda yatılı okuyan ve 3 yıldır yaz kış demeden okulun bahçesindeki sahada sürekli antrenman yapan doğuştan görme engelli öğrenciler, Türkiye Şampiyonası maçlarında gösterdikleri azimle dikkati çekti.

Aşık Veysel Görme Engelliler Okulu Müdürü Hüseyin Çarboğa, öğrencileriyle gurur duyduğunu belirterek, "Çok mutlu olduk. Bunu anlatmak gerçekten çok zor. İnsan seyrederken kendinden geçiyor. Turnuvada kalınan otellerde görme engelli çocuklarımız yiyecek ve içeceklerini kendileri aldı. Canları ne istiyorsa gidip almaları bizi çok sevindirdi. Sosyal gelişimleri açısından bu çok önemliydi." diye konuştu.

Öğrencilerinin çok hırslı olduğunu ifade eden Çarboğa, kapalı sahası bulunmayan okulda öğrencilerinin soğuk kış günlerinde bile bahçedeki sahada haftada 3 gün antrenman yaptıklarını kaydetti.

"Fiziki yapıları çok iyi"

Çarboğa, görme engellilerde genel olarak gördüğü fiziki yapının öğrencilerinde bulunmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu okula geldiğimde görme engellilerin fiziki yapısı dikkatimi çekmişti. Niye çoğu kambur durur, eğri yürür? Siz de göremediğiniz zaman ellerinizi önünüzde birleştirip, yürümek zorundasınız. Bu sporcularda şunu gördüm, vücutları dik, fiziki yapıları çok iyi. Bunda golbol sporunun etkisi büyük."

Müdür Çarboğa, öğrencilerinin daha iyi koşullarda çalışabilmesi için okullarına kapalı spor sahası yapılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Durgun: "Hedef milli takım"

Görme engelli öğrencileri çalıştıran okulun beden eğitimi öğretmeni Ahmet Durgun, şampiyonaya eylül ayından itibaren haftada 8-10 saat çalışarak hazırlandıklarını söyledi.

Hedeflerinin şampiyonlukla bitmediğini, öğrencilerini milli takıma dahil etmek için çaba gösterdiklerini dile getiren Durgun, şu ifadeleri kullandı:

"Antrenmanlarımıza devam ediyoruz. Geçmişte okulumuzda oynayan ve milli takıma dahil olan oyuncularımız var. Nihai hedefimiz milli takım. Bu başarımızı uluslararası alana taşımak istiyoruz. Öğrencilerim çok hırslılar. Bunun yanı sıra mütevazı, terbiyeli ve saygılılar. Golbol onlar için bir hayat."

İsmail Uysal : "Beceremezler algısı var"

Takımın kaptanı 8. sınıf öğrencisi İsmail Uysal, şampiyonluk için çok emek verdiklerini ifade ederek, kazandıkları başarıyla görme engellilere yönelik olumsuz algıyı yıktıklarını belirtti.

Bu spora 5. sınıfta başladığını anlatan genç sporcu, golbol sporuyla hayatında çok şeyin değiştiğini, takım ruhunu, beraberliği, farklı duyguları öğrendiğini aktardı.

En çok desteği ailelerinden gördüklerini kaydeden İsmail Uysal, "Toplum, görme engellilere çok farklı bakıyor. Bizim bir şey başarabileceğimize inanmıyorlar. Golbol yaparken bizim bir şeyler başarabileceğimizi göstermek istiyoruz. Beceremezler gibi bir algı var. Görme engellilerin çok şeyi başarabileceklerini gösterdik." diye görüş bildirdi.

Yüzde 60 görme kaybı olan başarılı sporcu, maç içerisinde değişik sesler çıkartarak rakibin dikkatini dağıtıp, kendi konsantrasyonlarını sağladıklarını ifade etti.

Kendilerini en çok zorlayan faktörün tribünden gelen sesler olduğunu belirten İsmail Uysal, ayrıca golbol sporuyla ilgili de bilgi verdi:

"Golbol oyununda bir takımda 3 kişi oluyor. 3 kişi de yedek kulübesinde bulunuyor. Kalelerin arası 18 metre. Her oyuncuya 3 metre alan düşüyor. Zilli bir topla oynanıyor. Gözlerde maske oluyor. Yüzde yüz görme engeli olanla yüzde kırk gören bir insanın eşit olması için maske takılıyor."

Kaynak: AA / Spor
title
Close