Görme Engelli Milli Atlet Rio'ya Hazırlanıyor
Doğuştan görme engelli olmasına rağmen hayattan kopmayıp sporla yaşama tutunan ve şu ana kadar yaklaşık 100 madalya kazanan mili atlet Hasan Hüseyin Kaçar, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na hazırlık kapsamında Erzurum'da ter döküyor.
İLHAMİ ERKILIÇ - Doğuştan görme engelli olmasına rağmen hayattan kopmayıp sporla yaşama tutunan ve şu ana kadar yaklaşık 100 madalya kazanan mili atlet Hasan Hüseyin Kaçar, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na hazırlık kapsamında Erzurum'da ter döküyor.
Ankara'daki Çankaya Belediyesi Görme Engelliler Spor Kulübü sporcusu Hasan Hüseyin Kaçar, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'na hazırlanmak için Erzurum'daki Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğünün atletizm sahasında çalışmalarını sürdürüyor. Buradaki antrenmanlarının yanı sıra zaman zaman Palandöken Dağı'na çıkarak kros yapan 28 yaşındaki Kaçar, antrenörü Muhammet Uğur Çakır nezaretindeki çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.
2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya hedefiyle ter döken milli atlet Kaçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spora ilk kez ortaokulda okurken golbol branşı ile başladığını, atletizme de çocukluktan beri ilgi duyduğunu ifade etti.
Kaçar, Malatya'da görme engelli okulu olmadığı için Gaziantep'e taşınarak yaşamını burada sürdürdüğü ve lise yıllarından beri aktif olarak atletizme devam ettiğini belirterek, "8 Eylül'de Rio'da başlayacak Paralimpik Oyunları'na katılmak için Erzurum'da kamp yapıyoruz. Buradaki rakım yüksekliği uzun mesafeci olduğumuz için çok yararlı. Rio'da derece elde etmek için çok faydalı olacak. Spor sevgim küçüklükten beri var. Önceden uluslararası yarışmaları, ünlü atletleri takip ederdim. Atletizm benim için en heyecanlı spor." dedi.
Atletizmi amatör olarak yaptığı dönemde birçok Türkiye şampiyonluğu elde ettiğini ifade eden Hasan Hüseyin Kaçar, antrenörü Çakır ile Gaziantep'te üniversite okuduğu dönemde taşındıktan sonra görme engelli eşi Pınar Kaçar'ın da desteğiyle uluslararası müsabakalarda da başarılar elde ettiğini söyledi.
Kaçar, görme engelli sporcuların kılavuz eşliğinde çalıştığını ancak kendisinin geçmişte kılavuzu olmaması yüzünden Türkiye Şampiyonalarına kendi gayretiyle hazırlandığını belirterek, şunları kaydetti:
"Çakır ile tanıştıktan sonra kapasitem 2 kat arttı ve birçok uluslararası dereceler elde ettim. İnşallah olimpiyatlarda başarı göstererek, altın madalya kazanacağım. En yakın destekçim milli atlet olan eşim oldu. Onun da Dünya Oyunları'nda gümüş ve altın madalyası var. Eğer birbirimize destek vermeseydik koştuğumuz dereceler daha kötü gelebilirdi."
"Olimpiyat madalyasını almak istiyorum"
Hasan Hüseyin Kaçar, antrenörü Muhammet Uğur Çakır ile tanıştıktan sonra birçok uluslararası dereceler elde ettiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2011'de tanıştığım antrenörüm Çakır ile Dünya Şampiyonalarına katılmak için antrenman yapmaya başladık. İtalya'daki özel turnuvaya katılıp Dünya Şampiyonası'nda 800 metrede altın madalya aldım ve Fransa'da 2013'te ilk kez dünya üçüncüsü oldum. Dünya çapında engelliler arasında 3. olmak da güzel. Normal sporcunun koşabileceği dereceyi koşmak bize çok mutluluk verdi. 2014'te İngiltere'deki Avrupa Şampiyonası ile Berlin'deki uluslarası özel yarışmada 2 ikincilik, bir de birincilik aldım. İngiltere'deki şampiyonada 5 bin metrede 2. olarak tekrar ülkemize gümüş madalya kazandırdım."
Paralimpik milli sporcu, İtalya ile Katar'da düzenlenen Uluslararası Paralimpik Komitesi Dünya Atletizm Şampiyonası ve Avrupa Şampiyonası'nda üçüncülük başta olmak üzere uluslararası müsabakalarda yaklaşık 100 madalya kazandığını ve başarıları arasına olimpiyat madalyasını da koymak istediğini söyledi. Kaçar, "Bu yıl İtalya'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda 5 bin metrede birinci, bin 500 metrede 2. oldum. Artık olimpiyat madalyasını almak istiyorum." şeklinde görüşlerini aktardı.
Kaçar, Rio'da düzenlenecek yarışmalarda Avrupa ve dünyadaki karşılaştığı rakipleriyle mücadele edeceğini belirterek, altın madalyayla ülkeye dönmek istediğini bildirdi.
Engellilerin spor yaparak hayata tutunabileceğini de dile getiren Kaçar, "Engelli eşimle bu sporu yapıyoruz. Engellilerin sosyalleşmesi çok önemli. Engelli birinin diğerine göre hayatı kısıtlı, bireysel hayatı sürdürebilmeleri ve hayata atılabilmeleri için spor çok önemli." diyerek sözlerini tamamladı.
"Hasan, gören atletler gibi antrenman yapıyor"
Milli atletin antrenörü Muhammet Uğur Çakır da eylül ayında düzenlenecek Rio Paralimpik Oyunları için Kaçar ile Erzurum'da yüksek rakım antrenmanı yaptıklarını söyledi.
Çakır, milli atletin başarıları arasına olimpiyat madalyasını da koymayı hedeflediklerini belirterek, "Kaçar, 100'e yakın ulusal ve uluslararası madalya aldı. Bu madalyaları arasına olimpiyat madalyasını koymak istiyor." ifadelerini kullandı.
Bu hedeflerine ulaşmak için yüksek rakımlı Erzurum'da çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Çakır, "Kaçar'ın yaptığı spor kolay değil, yarışlara gözleri maskeli katılıyor, antrenmanlarını gören atletler gibi yapıyor, onlar gibi koşuyor hatta onlar kadar dereceler elde ediyor." dedi.
Görme engelli atletler için kılavuzların da çok önemli olduğunu dile getiren Çakır, şunları kaydetti:
"Bir insanın gözünü kapattığınız zaman çok bir şey yapamaz. Kaçar ile koşarken iki halkalı ip oluyor, birinden o birinden de ben tutuyorum. Koşarken süresini söylüyorsun, yönlendiriyorsun. Rakibini görmüyor, motivasyon veriyorsun, hata yapmasını engelliyorsun. Kılavuzun, milli atlet Kaçar kadar iyi olması lazım ki sporcunun performansı iyi olsun. Her türlü ihtiyaçlarında olduğu gibi her yarışta, hayatının birçok alanında onların gözü, eli ve ayağı oluyoruz. Kaçar'ın başarısı kadar yanındakilerinin de başarıda emeği var. Ortalama 5 yıldır beraberiz, tamamen fedakarlık yapıyoruz."