Gençlik ve Spor Bakanlığı, 'Uyuşturucu ile Mücadelede Önleme, Koruma ve Rehabilitasyon' Çalıştayı...
Gençlik ve Spor Bakanlığı, ’Uyuşturucu ile Mücadelede Önleme, Koruma ve Rehabilitasyon Çalıştayı’nda ‘Sportif Faaliyetlerin Uyuşturucu Madde Kullanımını Önlemedeki Rolü ve Önemi’ konulu oturumu yapıldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 'Uyuşturucu ile Mücadelede Önleme, Koruma ve Rehabilitasyon Çalıştayı'nda 'Sportif Faaliyetlerin Uyuşturucu Madde Kullanımını Önlemedeki Rolü ve Önemi' konulu oturumu yapıldı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Condrad İstanbul Bosphorus Hotel'de 'Uyuşturucu ile Mücadelede Önleme, Koruma ve Rehabilitasyon Çalıştayı'nın birinci oturumunda 'Sportif Faaliyetlerin Uyuşturucu Madde Kullanımını Önlemedeki Rolü ve Önemi' konuşuldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz'ın sunum gerçekleştirdiği çalıştaya akademisyenler, spor ve sanat camiasından önemli isimler katıldı.
Gültiken: "Küçük yaştan nasıl koruyabiliriz diye düşünüyoruz"
Bu kurultayı gerçekleştiren herkese teşekkür eden eski futbolcu ve şu an yorumculuğu yapan Ali Gültiken, "Bizim de etkilendiğimiz konular oluyor. Toplumun çeşitli kesimlerinden farklı görüşlerden farklı alanlarından bilgiler verdiler. Biz spor alanından bakıyoruz. Küçük yaştan nasıl koruyabiliriz diye düşüyoruz. Kişisel, fiziksel ve psikolojik gelişimlerini nasıl yapabiliriz diye konuşuyoruz. Bence önemli adımlar atılıyor. Güzel bir çalıştay. Bunu yaygınlaştırmak lazım. Aileleri haberdar etmemiz gerekiyor. Bunu yalnızca futbol olarak bakmamız lazım. Sporun bütün dalları önemli. Yaygınlaştırmak önemli. Nereye ulaştırabilirsek o kadar iyi. Sporu içerisinde normal anlamda eğitim var bir de örtülü eğitim var. Kazanma, kaybetme duygusu var. İnsani değerler var. Bu açıdan da spor önemli" diye konuştu.
Çelik: "İnsanı yenilemeniz çok zordur"
Ülkenin en önemli unsurunun insan olduğunu belirten Anka Teknoloji Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, "Bir ülkenin geleceğinin en önemli unsuru insandır. Ülkenizin ekonomisi, sanayisi eski olabilir, yenileyebilirsiniz. Ama insanı yenilemeniz çok zordur. İstikbal insanla mümkündür. Bu insanları tehlikelerden korumanız gerekiyor. Nesilleri eğitim açısından iyi yetiştireceksiniz fakat yetmiyor. En büyük terör hatta arkasında uluslararasu güçlerin olduğu; uyuşturucu. Sağlık, Milli Eğitim Bakanlığı da bunlara önem vermeli. Hükumetin politikası haline gelmesi lazım" açıklamasında bulundu.
Aksoy: "Geleceğimizi başlamadan bilinçlendirmek gerekiyor"
Bu çalıştayın kendilerin için iyi bir antrenman olduğunu belirten sinema ve dizi oyuncusu Bekir Aksoy, "Bizim için iyi antrenman oldu. Bağımlılık denen şey günümüzde her şey de var. Uyuşturucu denen şey insana başka bir kimlik yapıyor. Böyle bir olguyu kabullenip, ona çözüm bulmalıyız. Geleceğimizi başlamadan bilinçlendirmek gerekiyor. Çok konuşarak fazla reklam yapıyoruz. Hocalarımızın eşliğinde medya sektörünün katkısıyla iyi yapmamız gerekiyor. Bu kötü alışkanlıklarla barışamazsak çocuklarımıza nasihat veremeyiz. Önce telkinle çözmeye çalışırız, sonra sopa yöneliriz. Üçüncü bir seçenek var o da; spor, sanat gibi öğeler. Aileleri bilinçlendirmek lazım. Sonra savaşmanın metotları öğretmek lazım. Arkadaşlar bu konuda çok önemli. İçme diyen arkadaşlar olmalı. Bu çalıştay herkese faydası oldu. Farklı değerlendirmeler oldu. Hükümetlerimizle, sanatçılarla, sporcular destek olmalıyız" şeklinde konuştu.
Tarhan: "Yalnızlığa çözüm madde olmamalı"
Bu çalıştay için Gençlik ve Spor Bakanlığı'na teşekkür eden Üsküdar Üniversitesi Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bu çalışma 2014 yılında başlandı. O zamandan beri bu aktiviteler sürüyor. Medyanın önünde olan kişiler bu konu hakkında mesajlar vermeli. Fikir üretip, tartışılacak. Önemli yatırımlar var. Bunların artarak gitmesi gerekiyor. Ailelerin de bunlara katılması konuşuluyor. Yalnızlıktan korunmak için maddeye yönelebiliyor. Bu yalnızlığa çözüm madde olmamalı. Sosyal faaliyetleri arttırıcı neler yapılabilir diye çalışmalar yapılmalı" dedi.
Yılmaz: "Gence dokunur projeler yapmamız lazım"
Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Huzeyfe Yılmaz ise, "Bu konuyla ilgilenen 8 tane bakanlık var. Başbakan başkanlığında, Sağlık Bakanlığı kordinasyonunu yapıyor. Biz de bakanlık olarak 8 bakanlıktan biriyiz. Uyusturucuyla mücadelede spor ve kültürel alanlardaki çalışmaların önemi. Sayın Bakanımız Akif Çağatay Kılıç'ın öneriyle bir çalıştay gerçekleştirdik. Spor alanındaki kişileri davet ettik. Kültürel, sanat alanında ünlü olan kişileri davet ettik. Akademisyenlerimiz var. Burada gördükki özellikle ailenin, çevrenin, kamu kurullarının ve STK'ların önemli bir yeri var. Farkındalık yapmak için çalışmayı yapıyoruz. Bir de eğiticilerin eğitimi kısmı var. Gençler Merkezlerindeki müdürleri eğitimlere tabi tuttuk. 95 bin üzerinde gençlik kampına gelmiş gençlere eğitimler verdik. Bizim gençlik projeleri destek programı var. 2012 yılından beri devam ediyor. 10 milyon TL'ye yakın projelere destek verdik. Bundan sonra bu çalışmalar devam edecek. Gence dokunur projeler yapmamız lazım" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL