Galatasaray'In Borcu Belli Oldu
Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat, sarı-kırmızılı kulübün 376 milyon dolar net borcu olduğunu açıklarken eski başkan Ünal Aysal'ı sert sözlerle eleştirdi.
Olağanüstü Genel Kurul'da konuşan Galatasaray Başkanı Duygun Yarsuvat, kulübün 376 milyon dolar net borcu olduğunu açıkladı. Yarsuvat, geçmiş dönem yönetimlerinden bugüne bir çok hatalar yapıldığını vurguladı. Başkan Yarsuvat, en fazla eleştiriyi, Ünal Aysal yönetimine yaptı.
"BAZI HUSUSLAR GALATASARAYLILARDAN SAKLANMIŞ"
Duygun Yarsuvat'ın açıklamaları şu şekilde: "Değerli dostlar, Galatasaray'ı sevenler. Diyeceksiniz ki niye toplandık, daha göreve geleli 35 gün oldu. Biliyorsunuz ki sizlerin oylarınızı isterken Galatasaray Spor Kulübü'nün mali durumunu tespit edip sizlere sunmak istediğimizi söylemiştim. Galatasaraylılar'dan bazı hususların saklandığını gördüm. Herkesin Galatasaray'ın gidişatı hakkında her teferruatı bilmesi gerekir. Bugünkü toplantıda, sizlere çektiğimiz fotoğrafı sunmak istiyoruz"
"376 MİLYON DOLAR BORCUMUZ VAR"
"Bu bir ibra toplantısı değildir, Galatasaraylılar'ın bir araya gelip ne yapacağının toplantısıdır. Bu sebeple sizlerle birarada olmak istedim, sizin Galatasaray'ı ne kadar sevdiğinizi bildiğim için sizleri buraya davet ettim. İlk önce mali açıdan Galatasaray'ın durumuna bakmak istiyorum. 30 Eylül 2014 itibariyle mali durumu, size bunları anlatırken, tablolar, rakamlar vesaire sunmayacağım, anladığım gibi ve rakamları yuvarlayarak, hafızanızda kalır şekilde sunacağım. 31 Ekim 2014 tarihi itibariyle mali durumu şu şekildedir: 376 milyon dolar net borç-alacak farkı vardır. Bu rakam 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle 356 milyon dolardır. 1 ayda 20 milyon dolar eksi haline gelmiştir. Türk Lirası'na vuracak olursak yaklaşık 653 milyon alacak, yaklaşık 1 milyar 428 milyon borç gözükmektedir. Galatasaray Spor Kulübü, mali açıdan neden böyle bir duruma gelmiştir? Bunun cevabını tek başıma veremem. Tüm Galatasaraylılar'ın, 2000'den itibaren çalışan tüm yöneticilerin vermesi gerekir. Kabul edelim veya etmeyelim bu yolculuk, bu gidişat, AIG hisselerinin gelmesi ve halka açılmayla başlamış, günümüze kadar yüklene yüklene gelmiştir. Ateşten topu 35 gün önce üzerimize aldık, memnunum, bu durumu sizlere açıkça ulaştırma durumu buldum. 2011 yılında Galatasaray Kulübü Derneği'ne 150 milyon dolarlık giriş gerçekleşmiştir. Sportif AŞ sermaye artışı, Sportif AŞ hisse senetlerinin satışından gelmiş 150 milyon dolar, 300 milyon Türk Lirası eden bir para. Hisse satışları Ağustos-Aralık ayları içinde gerçekleşmiştir. Bugün bu para mevcut değil, hovardaca harcanmış gibi görüyorum. Nereye sarf edildiğini araştırdığımızda kesin sonuca varamadık ancak Ocak 2014 tarihini, Galatasaray'ın mali yapısında bir kırılma noktası teşkil ettiğini düşündük, Ocak 2014'te hatırlayacaksınız haddiden fazla futbolcular alınıp paralar ödenmniştir ve ikinci sermaye artışı Haziran 2012'de planlanmıştı ama SPK buna müsade etmemişti.
KULÜBÜN MALİ DURUMU
"Galatasaray Sportif AŞ'ye Arena'nın tüm koltukları devredilmiştir. Derneğin geliri yoktur. UEFA, gelirlerin Sportif AŞ'ye ait olması gerektiğini söylediği için bu devir yapılmıştır. Galatasaray'ın 206 milyon dolar konsolide kredi aldığı görünüyor. Krediler alınırken alışılmışın dışında çifte yolla teminat verilmiştir. Bankacılara sorduğumuz zaman nasıl yaparsınız diye, spor kulüplerine böyle yaparız diye cevap vermişlerdir. Kısa ve uzun vadeli temlikler mevcuttur. Nike ile yapılan sponsorluk sözleşmesinin gelirleri 2021-2022 sezonuna kadar, federasyon gelirleri 2017-2018 sezonuna kadar, TT Arena gelirleri 2019-2020 yılına kadar temlik edilmiştir. 30 Eylül 2014 tarihi itibariyle temlik toplamı 1.250 milyar TL'dir, yani yaklaşık olarak 600 milyon dolar teminat ve temlik vermişiz, bunun teminat kredi oranı ise 2.52 dir. Bütün bu sayıları size niye verdim, kulübün mali durumunun resmini rahat anlayasınız, rahat göresiniz ve bunun üzerine fikir yürütmeniz için verdim, bağımsız denetçi raporlarında da bunlar mevcut. Gene bu raporlardan çıkan ve bizim araştırmalarımız sonucunda 40 adet personelin sigortalanmamış olduğu raporlarda görülüyor. Bordroda olmayanlara iş avansları, maç günü ödemeleri bulunduğu ve en acısı ise kurumsallaşma adına Galatasaray'a alınan kimselerden biri olan Ayşegül Egemen adlı kulüp eski hukuk müdürünün aldığı iş avansları ve verdiği zararlardır. 450 bin tl zarar vermiştir, yargıya başvurulmuştur, kişi avukat olduğu için Adalet Bakanlığı'ndan izin beklenmiştir. Sahte mahkeme kararları, sahte ıslak imzalı tahsilat makbuzları almıştır, sahte belgelerle avans alınmış, sahte hastane faturaları ibraz edilerek karşılığını almıştır. Bunun karşılığında da kulüp, kendi imkanlarıyla soruşturma başlatmış ve bir takım senetler almıştır ama bu senetler ödenmemiş ve icralıktır. Kaybımız 600 bin tl olarak karşımıza çıkıyor. Milyon dolarları konuşurken 600 bin lira az diyebilirsiniz, bunlar birike birike bu mali tabloya bizi götürmüştür.
"ATEŞTEN BİR TOP KUCAĞIMIZA GELDİ"
"Yine futbolcu transferlerinde, menajer komisyonlarının dikkati çekici şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ocak dönemindeki alışverişlerde ödemelerin yüksekliği karşımıza çıkıyor. Ateşten bir top, bundan bir hafta - 10 gün önce kucağımıza gelmiştir. Bruno Heiderscheid isimli bir Lüksemburglu, dürüst bir adam değil, Ribery'nin kaçmasına neden olan, Ribery tarafından da dava edilen kişi, bununla bir sözleşme imzalanmış, gerekleri yerine getirilmedi diye, CAS'ta 25 milyon euroluk bir dava açmıştır."
TT ARENA'NIN ÇATI KONUSU
"Galatasaray Store'la olan ilişkiler, stokta bulunan mallarda değer düşüklüğü tespit edilmiştir. Stok sayımında farklar, 3 milyon 72 binlik bir fark. %100 iade garantisiyle mal vermişiz. Yargıya intikal etmiş olan ihtilaflara baktığımız zaman en önemlisi Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'nın çatısıyla ilgili olanı. 2011 yılı Mayıs ayında, o tarihteki yönetim kurulu ve bir temsilcisi, bir taahhütname, protokol imzalamıştır ve bu protokolde çatının yapılmadan teslimi kararlaştırılmıştır. Bu aşağı yukarı 10 milyon Euroluk bir iştir. Çatının kapatılmasına karşılık yapılan, tek şey içerdeki tahta, suntadan masalardır. Bundan sonra da seçim yapılmıştır, protokol yapıldıktan 4 gün sonra yeni yönetim gelmiştir. Bu protokolde cezai bir şart vardır. Eğer açılır-kapanır çatıyı yaptırmazsanız, maliyetinin yarısı kadar ceza ödersiniz. Maliyet 11 milyon 500 bin Euro olarak tespit edilmiş ve Gençlik ve Spor Müdürlüğü, 24.12.2013'te bu miktarları talep eden bir dava açmıştır. Yaklaşık 19 milyon 500 bin TL'dir. Ecrimisil davaları, bütün yönetimlerin karşılaştığı davalardır, talep edilir, biz itiraz ederiz, dava 3-4 sene sürer, sonunda anlaşmaya varılır."
"Özellikle Galatasaray Adası'ndan bahsetmek istiyorum, adanın muhtelif yerleri için, değişik ecrimisil davaları açılmıştır. Burada kaçak inşaat yaptığı için encümenin yıkım kararına karşı Galatasaray Kulübü savunmasını yapmış, davayı açmış, devam ettirmiş, danıştaya gitmiş durumdadır. Bir yandan genel kurulumuzun aldığı kararla tahliye davası sürerken aynı anda biz bu kaçak inşaatı yapmış olan kişinin Galatasaray olarak neden savunmasını yapalım? Biz ne yaptık, özellikle idare mahkemesinin vermiş olduğu karardan sonra, mazbata aldıktan sonra ihtarname yolladık ve terk etmesini söyledik, sözleşme feshedildi diyip süreyi vererek faaliyete geçeceğiz. Faaliyette bulunmasının sebebi Galatasaray Kulübünün her türlü eventinde oraya gidilmesidir, adı bile değişik Su Adası. Salı Arsenal gelecek, burada, Arena'da karşılayacağız, hep Arena'da, Galatasaraylı yerlerde yapacağız bu toplantıları."
...