G.Saray'ın Borcu Açıklandı
Mali raporlara göre G.Saray'ın borçları azaldı, kredi borçları ve teminatları arttı.
Galatasaray Lisesi'nde gerçekleştirilen mart ayı olağan Divan Kurulu Toplantısı'nda, kulüp ile bağlı ortaklıklarının 31 Aralık 2012 tarihi itibarıyla düzenlenmiş mali, idari ve sportif raporu yönetim kurulu üyesi Adnan Nas tarafından üyelere açıklandı.
Özellikle UEFA Finansal Fair-Play şartlarına verdikleri önemi vurgulayarak, kulüp hesaplarının titizlikle yapıldığını aktaran Nas, 2012 yılı gelir ve giderlerinde hesaplanılanın üzerine çıkıldığını aktardı.
Genel toplamda gelirlerin bütçelenenden 22,4 milyon lira, giderlerin ise 31,8 milyon lira fazla gerçekleştiğini anlatan Nas, kulüp ile bağlı ortaklıklarının, göreve başladıkları 18 Mayıs 2011 tarihinde 315,2 milyon dolar olan, 2011 yılı sonunda 251,9 milyon dolara gerileyen toplam borç alacak farkının, 2012 yılı sonunda 211,6 milyon dolara düştüğünü duyurdu.
Adnan Nas, kulüp ile bağlı ortaklıklarının vadesi geçmiş (muaccel) borç tutarının ise 2012 yılı sonunda 18,1 milyon ABD dolarına gerilediğini ifade etti. Bu rakam, yönetimin göreve başladığı 18 Mayıs 2011 tarihinde 56,2 milyon ABD doları, 2011 yılı sonunda ise 31,3 milyon ABD doları olmuştu.
KREDİ BORÇLARI VE TEMİNATLAR ARTTI
Galatasaray Kulübü'nün mali raporunda, 2012 yılında banka kredilerinin ve verilen teminat tutarlarındaki artışlar dikkati çekti.
Yönetimin göreve geldiği dönemde 149,6 milyon dolar olan ve 2011 yılı sonunda 110,1 milyon dolara indirilen banka kredi borçlarının 31 Aralık 2012 tarihi itibariyle yeniden 145,4 milyon dolara çıktığı görüldü.
Ayrıca, toplam teminatları ise 850,5 milyon dolardan 2011 yılı sonunda 531,6 milyon dolara indiren sarı-kırmızılı yönetim, 2012 yılı sonunda ise bu rakamı 634,1 milyon ABD dolara çıkardı.
"UMDUĞUMUZ KADAR DÜZELME SAĞLAYAMADIK"
Adnan Nas, mali raporla ilgili yaptığı yorumda, ekonomik olarak iyiye gittiklerini ancak umdukları kadar bir iyileşme sağlayamadıklarını kaydetti.
Kulübün 2012 yılı gelirinin 135,5 lira, giderinin ise 143,9 milyon lira olarak gerçekleştiğini aktaran Nas, giderlerdeki 36 milyon liranın tamamen Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) uyarısıyla ve isteğiyle yapılan, geçmişten gelen bir işlemin düzeltmesinden kaynaklandığını aktardı.
Ayrıca, Galatasaray'ın hisse satışından 165 milyon lira gelir sağladığını ve bu rakamın 95 milyon lirasının şirket ihtiyaçları için kullanıldığını anlatan Nas, sermaye artışından giren nakit gelirin de 115 milyon lira olduğunu açıkladı.
Kulüp üyelerinden içlerini ferah tutmalarını isteyen Adnan Nas, 'Kulübümüz, üyelerimizin rahat olmalarını sağlayacak kadar güçlü bir denetim ekosistemi içinde. Bu denetimler, Türkiye'deki birçok şirkette dahi yok. Uluslararası bir şirket tarafından denetleniyoruz. Oldukça etkin ve kulübe çok yakın çalışan bir denetim kurulumuz var. En az yönetim kurulu kadar kulübün içindeler. En önemli denetim organı olan divan kurulumuz var. Kurumsallaşma çerçevesinde bir de iç denetim müdürlüğü kurduk. Her şeyi eleştirelim, yanlışları düzeltelim. Akıl akıldan üstündür ve biz bunlara açığız ama Galatasarayımıza haksızlık etmeyelim. En iyiyi yapmaya çalışıyoruz ve iyi niyetle gönüllü olarak bunları yapıyoruz'' şeklinde konuştu.
Öte yandan, mali raporla ilgili kulüp denetim kurulu, kurumsal yapılanma çalışmalarıyla ilgili olarak da yönetim kurulu üyesi Aka Gündüz Özdemir tarafından üyelere bilgilendirmeler yapıldı.
Toplantıda, verilen bir önerge üzerine, Galatasaray Üniversitesi'nde çıkan yangın sonrası kullanılamaz hale gelen binanın restorasyonunda kulübün de maddi katkıda bulunması için oy çokluğuyla tavsiye kararı alındı.