Futbol Hakemliğinin Kapıları Anadolu Üniversitesi ile Açılıyor
Anadolu Üniversitesi, e-Sertifika Programları aracılığıyla toplumun bütün kesimlerine eğitim olanağı sunmaya devam ediyor.
Anadolu Üniversitesi, e-Sertifika Programları aracılığıyla toplumun bütün kesimlerine eğitim olanağı sunmaya devam ediyor. Türkiye Futbol Federasyonuyla (TFF) yapılan iş birliği kapsamında hayata geçirilen "Hakem Eğitimi Sertifika Programı" ile Türk futboluna, eğitimli ve nitelikli hakemlerin kazandırılması hedefleniyor. İlk defa 2013 güz döneminde açılan program kapsamında bugüne kadar 3 bin 728 katılımcıya kurs verilirken, bu katılımcılardan bin 237'sinin ise sertifikalarını almaya hak kazandıkları görülüyor.
Anadolu Üniversitesi, toplum odaklı hizmet anlayışıyla sürdürdüğü eğitim faaliyetleri sayesinde yeni sertifika programlarını da hayata geçirmeyi sürdürüyor. Türkiye Futbol Federasyonuyla 2013 yılında yapılan iş birliği kapsamında uygulanmaya başlanan "Hakem Eğitimi Sertifika Programı" ile Anadolu Üniversitesi, her alana olduğu gibi Türk futboluna da sağladığı katkılarla dikkat çekiyor. Hayata geçirilen bu sertifika programının başta spor camiası olmak üzere Türk hakemlerine büyük katkı sağlaması bekleniyor. Mevcut hakemler ve hakem adaylarına yönelik uygulanan sertifika programı sayesinde programa başvuruda bulunan kişilerin akademik bir eğitimden geçerek bu işi yapabilecek yeterliliğe sahip olmaları amaçlanıyor.
Hakem Eğitimi Sertifika Programına, en az lise ve dengi okullardan mezun olmuş herkesin başvuru hakkı bulunuyor. Bu programa başvuran kişiler, 12 haftalık bir öğretim sürecinden geçiyorlar. Bu süreçte verilen eğitimler ise uzaktan öğretim yöntemiyle internete dayalı olarak yürütülüyor. Adaylara eğitimler esnasında, e-Kitap ve e-Danışmanlık hizmetlerinin yanı sıra ders kitabı olanağı sunuluyor. Öğretim sürecini tamamlayan adaylar, 81 ilde online olarak gerçekleştirilen Hakem Eğitimi Sınavında başarılı oldukları taktirde "Hakem Eğitimi Sertifikası"nı almaya hak kazanıyorlar. Sertifika alarak başarılı olan adaylar, hakem olmak talebiyle bulundukları ildeki İl Hakem Kuruluna başvurduklarında ihtiyaca göre Merkez Hakem Kurulu (MHK) talimat şartlarını sağladıkları ve fiziksel yeterlik testlerinde başarılı oldukları takdirde "aday hakem" statüsü ile hakemliğe başlayabiliyorlar.
PROGRAMIN TÜRK FUTBOLUNA KATKI SAĞLAMASI BEKLENİYOR
Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Yılmaz, programın Türk futbol camiasına ve özellikle sıkça gündemde olan futbol hakemlerine katkı sağlayacağını düşündüklerini kaydetti. Yılmaz, "Türkiye'de sporu, futbolu desteklemek ve daha ileriye götürmek için Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi olarak böyle bir e-Sertifika programı içerisinde bulunmaktan dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Hakem Eğitimi Sertifika Programı ile mevcut hakemlerin ve hakem olmak isteyen hakem adaylarının temel bir eğitimden geçmelerini sağlıyoruz. Programa başvuruda bulunan kişilerin, temel spor bilgilerini hakemlik konusunda uzman ve tecrübe sahibi kişilerden alarak hakemlik hayatına başlamalarının çok faydalı olduğunu gördük. Bununla ilgili olumlu dönüşler de alıyoruz" dedi.
"HAKEMLERİMİZE GÜVENMELİYİZ, SAYGI DUYMALIYIZ"
Hakemlerin gereksiz yere fazla eleştirildiklerine ve haksız eleştirilere maruz kaldıklarına değinen Prof. Dr. Yılmaz, "Hakemliğin gün geçtikçe geliştiğini ve hakemlerimizin de zamanla kendilerini yenilediklerini görüyoruz. Spor insanları olarak hakemlerimize güvenmeliyiz ve onların kararlarına saygı duymalıyız. Anadolu Üniversitesi olarak TFF ile bu programı hayata geçirmeden önce hakem eğitimi üzerine bir görüşme gerçekleştirdik. Onların da görüşleri neticesinde hakemlik eğitimi alacak adayların öncelikle bir ön eğitimden geçmeleri gerektiğini düşündük. Bu çerçevede TFF ve TFF Merkez Hakem Kurulu üyelerinin de desteğiyle bu eğitim programının içerisine uluslararası alanda başarılı, tecrübeli hakemlerimizi de dahil ederek bu programın başlatılmasına karar verdik" diye konuştu.
Hakem Eğitimi Sertifika Programını bitirmenin hakem olunacağı anlamına gelmediğine dikkat çeken Prof. Dr. İlker Yılmaz, "Bu sertifika programı hakem olmadan önce adayların bir ön eğitimden geçirilmelerini kapsıyor. Kişiler bu program aracılığıyla alanında uzman hakemler tarafından hakemlik, spor ve futbol kültürüyle ilgili temel bilgileri alma olanağı buluyor. Bu eğitimden geçenler daha sonra TFF ve MHK'nın ön gördüğü koşulları sağladığı takdirde hakemlikle ilgili başvurularını yapmaları ve hakem olma yolunda ilerlemelerini kapsıyor. Diğer bütün mesleklerde olduğu gibi hakemlikte de sürekli hizmet içi eğitimin olması gerek bir kurum. TFF ve MHK, hizmet içi eğitimleri bu anlamda çok ciddi ve başarılı bir şekilde yürütüyor" ifadelerini kullandı.
"YENİ PROJELERİN HAYATA GEÇİRİLMESİNDE ÇOK İSTEKLİYİZ"
"Yeni projelerin hayata geçirilmesinde çok istekliyiz" diyen Yılmaz, antrenörlerin de benzer bir eğitimden geçebilmeleri konusunda TFF ile yeni bir iş birliği içerisinde olmak istediklerini anlattı. Konuyu TFF'ye ilettiklerini aktaran Prof. Dr. Yılmaz, şöyle devam etti:
"TFF, ilettiğimiz konuyu şu anda değerlendiriyor. Anadolu Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi olarak Türkiye'deki bütün antrenör adaylarının temel eğitimlerini vermek istiyoruz. Bu konuda da bütün hocalarımız çalışıyor. Konuyla ilgili düşüncelerimizi Gençlik ve Spor Bakanlığının yanı sıra TFF'ye ilettik. Bu proje şu anda düşünme ve oluşturulma aşamasında yer alıyor. Eğer bu düşüncemiz gerçekleşirse bizler özellikle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi üzerinden Türkiye'deki antrenör adaylarının her seviyede spor bilimleriyle ilgili teorik eğitimlerini almalarına olanak sağlamak istiyoruz." - ESKİŞEHİR