Fenerbahçe Rekor Kırabilir
Fenerbahçe yönetiminin marka gücü kozu ile kıran kırana pazarlık yapma durumunu da göz önüne alırsak stat ismi sponsorluğunda bir rekor kırılabilir.
Türk Telekom Arena ve Fi-Yapı İnönü Statları ile hayatımıza giren stat ismi sponsorluklarında son hamle Fenerbahçe'den geldi. Fenerbahçe AŞ yönetim kurulunun 25.12.2013 tarihinde KAP'a yaptığı açıklama ile Galatasaray ve Beşiktaş'ın ardından Fenerbahçe'nin de stadının isminin uygun koşullar sağlanırsa değişeceği belli oluyor.
Finansal Fair Play ile her bir kuruşun öneminin artması kulüpleri pek çok tabuyu yıkmaya itiyor ister istemez. Yıllarca formasına reklam almayan Barcelona'nın formasının içine dahi reklam alması, gelinen noktanın artık geri dönülemez olduğunu gösterir cinsten.
Stat isim sponsorlukları konusunda Beşiktaş'ın Vodafone ile anlaşması sonrasında üç İstanbul kulübü içerisinde bir tek Fenerbahçe sponsorsuz kalmıştı. Son yapılan açıklama ile İstanbul'un üç büyük kulübünün de stadının bir sponsoru olacak gibi.
Stat ismi sponsorluğu futbolda son yıllarda sıkça rastlanan bir durum. Özellikle Manchester City ve Arsenal sponsordan elde edilen tutar konusunda liderliği elinde bulunduruyor.
#
Stadyum
Kulüp
Sponsor
Şehir
Süre (yıl)
Yıllık Tutar $
1
Etihad Stadium
M. City
Etihad
Manchester
10
17 mil.
2
Emirates Stadium
Arsenal
Fly Emirates
Londra
7
15 mil.*
3
Türk Telekom Arena
Galatasaray
Türk Telekom
Istanbul
10
10 mil.*
4
Samsung Arena
Juventus
Samsung
Torino
5
8 mil.*
5
Allianz Sao Paulo
Palmerias
Allianz
Sao Paulo
20
7.5 mil.
6
Allianz Arena
B. Munich
Allianz
Münih
30
7 mil.
7
Veltins Arena
Schalke
Veltins
Gelsenkirchen
10
5.5 mil.
8
Imtech Arena
Hamburg
Imtech
Hamburg
5
5 mil.
9
Aviva Stadium
Milli Takım
Aviva
Dublin
10
4.4 mil.
10
Signal Iduna Park
B. Dortmund
Signal Iduna
Dortmund
10
4 mil.
*Arsenal, Galatasaray ve Juventus 'un sponsorlukları sadece stadyum ismi ile sınırlı kalmadığı için toplam paket içinde basına yansıyan tutarlardan oluşmakta.
Listede Avrupa dışından sadece Palmerias yer alıyor. Onun dışında liste İngiliz ve Alman kulüplerince domine ediliyor. İtalya ve Türkiye listede birer takımla yer alırken Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın bu tabloda önümüzdeki senelerde yer alması oldukça yüksek bir ihtimal.
Listede bir kulübe ait olmayan stadyum bile var. İrlanda Milli Takımının maçlarını oynadığı Aviva Stadyumu için Aviva, İrlanda federasyonuna yıllık 4,4 Milyon dolar ödüyor.
Emsallere bakınca o stada ismini vermek isteyen firmaların en az 10 Milyon doları gözden çıkartması gerekiyor. Fenerbahçe yönetiminin marka gücü kozu ile kıran kırana pazarlık yapma durumunu da göz önüne alırsak bir rekor bildirilebilir KAP'a.
Yeni kıta Amerika'da ise stadyum sponsorlukları farklı bir boyutta. Sözleşme süreleri Avrupa'ya göre çok daha uzun. Bedel olarak ilk ona baktığımızda en kısa sponsorluk süresi 15 yıl. İlk onda son sırada yer alan Washington Redskins 'in yıllık kazancı Avrupa'da 5. sırada yer alabiliyor.
#
Stadyum
Kulüp
Sponsor
Şehir
Süre (yıl)
Yıllık Tutar $
1
Citi Field
NY Mets
City Group Inc
Flushing, N.Y.
20
20 mil.
2
Farmers Field
NA
Farmers Insurance
Los Angeles
30
20 mil.
3
MetLife Stadium
New York Giants and New York Jets
Metropolitan Life Insurance
New York
25
17-20 mil.
4
Levi's Stadium
San Francisco 49ers
Levi Strauss and Co
Santa Clara, California
20
11 mil.
5
Barclays Center
Brooklyn Nets
Barclays PLC
Brooklyn, New York
20
10 mil.
6
Reliant Stadium
Houston Texans
Reliant Energy
Houston
31
10 mil.
7
Philips Arena
Atlanta Hawks and Atlanta Dream
Royal Philips Electronics
Atlanta
20
9.25 mil.
8
Gillette Stadium
New England Patriots & Revolution
Gillette
Foxboro, Mass
15
8 mil.
9
University of Phoenix
Arizona Cardinals
Apollo Group
Glendale, Arizona
20
7.72 mil.
10
FedEx Field
Washington Redskings
FedEx
Landover, Md.
27
7.59 mil.
Futbolun saha dışındaki hızı, bazen yeşil sahadakini geride bırakabiliyor. Fenerbahçe'nin de olası sponsorluğu ile yılda 30 Milyon doların üzerinde bir para akışı söz konusu olacak.
Özellikle kurlardaki hareketlerin, kulüplerin bilançolarına oldukça negatif etki yaptığı bu dönemde sponsor bulmak ve sponsora hatırı sayılır bir bedel ödetmek büyük bir başarı.
Kulüplerin 5-10 yıllık bu anlaşmaları teminat göstererek görev sürelerinden sonraki gelirleri harcaması ise başka bir kara delik. Durum böyle olunca bu sponsorluk anlaşmaları çatlakları sıvamaya anca yetiyor, gelişim ve ilerleme istenilen ölçüde olmuyor.
Öncelikle sorumsuz borçlanmanın önüne geçmek gerekiyor ki bu anlaşmalar bir anlam ifade etsin.