Eski Şampiyonun Jübilesiz Veda Üzüntüsü
Olimpiyat ikincisi ve dünya şampiyonu eski milli Tekvandocu Bahri Tanrıkulu, 30 yıllık spor yaşamına jübile yapamadan veda etmenin üzüntüsünü yaşıyor.
HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Uluslararası arenada olimpiyat ikinciliği ve dünya şampiyonluğu bulunan eski milli tekvandocu Bahri Tanrıkulu, 30 yıllık aktif spor yaşantısına jübilesiz veda etmenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.
Tanrıkulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 16 yılı milli takımda geçen 30 senelik aktif sporculuk yaşamına sessiz bir şekilde son vermek zorunda kaldığını anlattı.
Daha önce 3 olimpiyatta yarıştığını, bunun yanı sıra pek çok uluslararası organizasyonda Türkiye'yi temsil etme onuruna sahip olduğunu vurgulayan Tanrıkulu, şöyle devam etti:
"En son 2012 Londa Olimpiyatları'nda yarıştım. 2004 Atina Olimpiyatları'nda ikinci oldum. Londra'da hedefim altın madalyaydı ama maalesef bunu gerçekleştiremedim. Yarı finalde rakibime yenildim. Sonra repesaj maçında da yenilince olimpiyat 5'incisi oldum. Olimpiyat 5'incisi olmak, açıkçası ağır bir psikoloji oldu. Ondan sonra sıkıntılı bir süreç geçirdim. Londra'ya çok başarılı bir süreç geçirerek gitmiştim. Altın madalyayla bırakmayı çok isterdim ama maalesef olmadı. 34-35 yaşlarında sporu bırakmak zorunda kaldım. Açıkçası daha da yapardım. Olimpiyatlarda dövüştüğüm, benimle yaşıt sporcular halen 2016 Rio Olimpiyatları için hazırlanıyorlar. Ben de devam etmek isterdim ama gerek ailevi şartlar gerekse diğer koşullar ve hafif sakatlığım da vardı. Bunlardan dolayı bırakmak zorunda kaldım."
Tanrıkulu, sporculuğu bıraktıktan sonra tekvandodan kopamadığını ve İstanbul Büyükşehir Belediyespor'da koordinatör olarak görev yaptığını dile getirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyespor Kulübünün tekvandoya büyük önem verdiğini aktaran Tanrıkulu, "Genç kardeşlerimle antrenman yapıyoruz, çalışıyoruz. Güzel bir kadromuz var. Ayrıca Servet Tazegül, Nur Tatar, Rukiye Yıldırım, Hatice Kübra Yangın, Rıdvan Baygut gibi güçlü isimler de burada. Özellikle 2016 Rio Olimpiyatları için bu arkadaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyorum" ifadesini kullandı.
Türk sporu için yararlı olmak istediğini bildiren Tanrıkulu, bu çerçevede hem Gençlik ve Spor Bakanlığı hem de Spor Genel Müdürlüğü tarafından verilecek her türlü göreve hazır olduğunu belirtti.
"Federasyon başkanı olarak da görev almayı isterim"
Bahri Tanrıkulu, son dönemde adının Türkiye Tekvando Federasyonuna başkan adaylığı için geçtiğini hatırlattı.
Şimdiye kadar hep tekvandonun içinde olduğunu, bu branşta her kademede bulunduğunu söyleyen Tanrıkulu, şunları kaydetti:
"Bundan sonraki süreçte hükümetimizin, bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün desteği olduğu takdirde camiamız, sporculuk hayatım boyunca her zaman beni sevmiş ve desteklemiştir. Bundan sonra destekleyeceklerine de inanıyorum. Şu an böyle bir adaylık düşüncem yok ama ilerleyen süreçlerde böyle bir durum olursa da hiç çekinmeden, nasıl sporculuk ve idarecilik yaptıysam, ilerleyen sürede farklı pozisyonlarda yer almayı tabii ki isterim. 30 yıl emek verdiğim bir branşta dünyadaki gelişmeleri en yakından takip eden birisi olarak hizmet edebileceğim alan da Tekvando Federasyonudur. Bunun da her kademesinde yer almak isterim. Tabii ki federasyon başkanı olarak da görev almayı isterim."
Londra Olimpiyatları'nın ardından Türk tekvandosunda düşüş yaşandığını savunan Tanrıkulu, buna rağmen 2016 Rio Olimpiyatları'nda elde edilecek derecelerle yeniden yükselişe geçileceğine inandığını anlattı.
"İster istemez kırgınlık oluyor"
Eski milli tekvandocu, jübile yapamadan tatamilere (tekvando müsabaka alanları) veda etmekten büyük üzüntü duyduğuna dikkati çekti.
Jübile yapamamasıyla ilgili yurt dışında tanıdığı ünlü tekvandoculardan da sorular geldiğini bildiren Tanrıkulu, şöyle konuştu:
"Jübile yaparak tatamilere veda etmeyi çok isterdim. Dünya tekvandosunda ün sahibi olmuş birçok sporcuyla müsabakalarım var. Birçoğunu yakinen bilirim ve sürekli olarak da görüşürüm. Onlar da bana jübilemi soruyor. 'Jübile maçı yapmak istersen seve seve geliriz' diyorlar. Öyle bir maç yapmayı çok isterdim ama maalesef böyle bir imkanımız olmadı. Bunun birçok örneği var. Fransız, Amerikalı birçok oyuncu, bıraktıklarında bana da davetiye yollamıştı ama o dönemde maalesef katılamamıştım. Böyle jübile yapan veya adına turnuva düzenlenerek aktif sporculuk yaşamına son veren sporcu arkadaşlarım var. İster istemez kırgınlık oluyor. 30 yıl emek verdiğim, ülkemi olimpiyatlar, dünya ve Avrupa şampiyonalarında temsil ettiğim branşta bir jübileyi en azından hak ettiğimi düşünüyorum. Böyle bir teklif gelirse seve seve kabul ederim ama son iki yıldır gelmedi. Biraz da süre geçti. İnşallah bundan sonra olursa seve seve kabul ederim." - Bursa