Haberler

Down Sendromlular Futsal Milli Takımı Kahvaltıda Bir Araya Geldi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye’de ilk kez oluşturulan Down Sendromlular Futsal Milli Takımı, Başkent’te düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi.

Türkiye'de ilk kez oluşturulan Down Sendromlular Futsal Milli Takımı, Başkent'te düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi.

Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu bünyesinde Türkiye'de ilk kez oluşturulan 'Down Sendromlular Futsal Milli Takımı' İtalya'da Kasım ayının ortasında gerçekleştirilecek olan Avrupa Şampiyonası'na hazırlanıyor. Birincilik hedefiyle çalışmalarını sürdüren milli takımımız bir yandan da futbolseverlerin desteğini kazanmaya çalışıyor. Milli sporcular 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü kapsamında kahvaltıda bir araya geldi. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın kahvaltıdan sonra basın açıklaması gerçekleştirdi. Aydın, "Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu 81 ilde il temsilciliği olan 520 kulüp 22 bin lisanslı sporcusu ile Türkiye'nin en büyük federasyonlarından bir tanesidir. Son 15 yıldır ülkemizde engelleri artık spor sahalarında, yurt dışında Avrupa'da ve dünyada madalyalar alırken görürsünüz. Son 15 yıldır ülkemizde bütün engeller altın çağını yaşamaktadır. Yıllar önce bu çocukları, itilirken dövülürken görürdünüz. Bugün şükürler olsun Avrupa'da dünyada Türk bayrağını dalgalandırıyorlar. Ben ve arkadaşlarım, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın bize verdiği "Şırnak'ta da Edirne'de de ülkemizin her yerinde kapalı kapılar ardına gireceksiniz o günahsız yavrulara spor yaptıracaksınız" talimatla hareket ederek, şuanda 81 ilde de bütün teşkilatlanmamızı tamamlamış durumdayız. 81 ilde de bütün downluları "Her engellinin yapabileceği bir spor vardır" sloganıyla onları gün ışığına çıkartıyoruz. 22 bin lisanslı sporcuya ulaşmakta takdir ederseniz de çok büyük başarıdır" ifadelerini kullandı.

"Futbolda nasıl ki 12. kişi seyirciyse bizde de 12. kişi basındır"

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü münasebetiyle ülkemizde bir ilk yaşandığını belirten Aydın, "Ülkemizde ilk kez futbol ve futsal downlular milli takımı kurulmuştur. Bizim çocuklarımızı diğer insanlardan ayıran bir özellikleri var. Doğdukları gibi bembeyaz bir sayfa gibi içlerinden ne geliyorsa öyle davranıp, melek olarak bu dünyadan gitmeleridir. Bizim ailelerimizde bir özgüven vardır. Basın bu konuda bize çok destek oluyor hepsine teşekkür ediyorum. Futbolda nasıl ki 12. kişi seyirciyse bizde de 12. kişi basındır" şeklinde konuştu.

Arslan: "Aile bağlarımız beka kaygısını silip atıyor"

Ampute Milli Takımımızın başarısına değinen AK Parti Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan ise, "Allah halis niyetle yola çıkıp çalışanlara, ter dökenlere mutlaka mükafatlarını verir. Sizler azmin, inancın abidesisiniz. Başarınızla dikkatleri üzerinize çektiğiniz gibi hiç bir engeli olmadığı halde sürekli bahaneler üretenlere de iyi bir ders verdiniz, veriyorsunuz. Tabii burada sizinle beraber ailelerinizi de tebrik etmek gerekiyor. Allah onlardan razı olsun. Evlatlarınızla ne kadar gurur duysanız, ne kadar övünseniz sonuna kadar haklısınız. Elbette buradaki sporcu kardeşlerim böyle anne babalara sahip oldukları için çok şanslılar. Sizin arkanızda duran, spor yapmanızı teşvik eden, sizi dünyadan kopartmayıp hayatın içine katan ailelerinizle, tüm toplum olarak, ülke olarak gerçekten gurur duyuyoruz. Aile demek dayanışma, birlik, beraberlik demektir. Ülkemiz birlik ve beraberliğe, dayanışma ve kardeşlik duygularını güçlendirmeye, bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bizim bu sağlam aile bağlarımız, devletimizin beka kaygısını silip atıyor. Hastalıklı bir aile, marazi bir toplum yapısı, sorunlu insan ilişkileri, bir devletin, bir milletin en büyük düşmanıdır. Hastalık zihinde başlar" diye konuştu.

"İnsanlığın önündeki bariyerleri kaldırıyoruz"

Down sendromunun bir hastalık olmadığını sadece genetik bir farklılıktan ibaret olduğunu vurgulayan Arslan, "Toplumumuz engelliler konusunda maalesef çok bilinçli değil. Eskiye göre belirli bir ilerleme elbette var, engellilere karşı hassasiyet gittikçe artıyor. Bu elbette ailelerin, konuyla alakalı sivil toplum kuruluşlarının gayretiyle, farkındalık geliştirme bilinciyle ilgili. Ön yargıları kırmak, atomu parçalamaktan bile zordur. Down sendromlu kardeşlerimiz için "okuyamaz, hayatını idame ettiremez" gibi yaklaşımlar tamamen cahillikten kaynaklanıyor. Sizlerin başarıları, bu ön yargıları çoktan kırdı bile. Liseyi, üniversiteyi bitiren, dil öğrenen hatta ikinci dili bile halleden nice kardeşimiz var. Mesele kafalardaki ayrımcılığı, ön yargıları, sabit fikirleri kırmak, ortadan kaldırmaktır. Eğitim verildiği, sosyal hayatın içine girdiği müddetçe bu kardeşlerimizin hiçbir engeli yok Allah'ın izniyle. Devletimiz bu konuda gerçekten çok mesafe aldı. Sadece Down Sendromlular bakımından değil öteki engelliler için, rehabilitasyon, toplumsallaşma, evde bakım gibi pek çok konularda ciddi ilerlemeler kaydettik. Biz insan için varız, insan söz konusu olduğunda hiçbir ayrıma müsaade etmeyiz. İnsan yaratılmışların en şereflisidir, biz bu ilkeyle devlet yönetiyoruz. Sadece engelli kardeşlerimiz açısından değil ötekileştirmenin her türüne karşıyız. Engellilerin önündeki bariyerleri de, insanlığın önündeki bariyerleri de kaldırdık, kaldırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Başarı nasıl elde edilir görmek istiyorsanız down sendromlu bu kardeşlerimize bakın"

AK Parti Ankara Milletvekili Arslan konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Dünya her gün biraz daha kötülüğe, kana, göz yaşına, zulme teslim oluyor. Dünya her zamankinden daha vicdansız, daha maddeci, daha menfaatçi bir yola giriyor. Yeryüzünü fesada uğratan, bozguna verenler Down sendromlular, engelliler değil tam tersine sağlıklı insanlardır. Demek ki engellilik sahiden kafada başlayıp kafada bitiyor. Şimdi Doğu Guta'da hala bombardıman altında çocuklar ölüyor, bebekler ölüyor. Bir taraftan Akdeniz'in serin sularında öte taraftan sınır boylarında, karlı dağlarda çocuklar hayata gözlerini yumuyor. Bakıyorsunuz aile içi şiddet, hayvanlara işkence almış başını gidiyor. İnsanlık fıtraten getirdiği iyiliği, güzelliği, doğruyu kaybediyor. Şimdi bunların sorumluları burada bir kromozomu fazla olan kardeşlerimiz mi yoksa normal insanlar mı? Demek ki mesele insanda neyin eksik olduğunda. İçinizdeki adalet duygusu körleştiyse, sizden bir zalim çıkabilir. İçinizdeki merhamet kaybolduysa Arakan'daki, Doğu Guta'daki, Suriye'deki çocukların öldürülmesine göz yumabilirsiniz. Dünyanın gidişatı, insanlığın geldiği yer, çocukların geleceği, modern dünya dediğimiz, muasır medeniyet diye sunulan gelişmiş ülkelerin, hiç de umurunda değil. Biz istiyoruz ki çocuklarımız, gençlerimiz daha güzel, müreffeh, parlak bir gelecek hayali kurabilsinler. O yüzden Cumhurbaşkanımız dünya 5'ten büyüktür diyor. Spor alanında açık söylemek gerekirse engelli kardeşlerimiz öteki sporcularımızdan daha iyi dereceler yapıyor. Bu herkese örnek teşkil etmeli. Herkes şapkasını önüne koyup, nerede hata yaptığını, neyi eksik bıraktığını düşünmeli. Türkiye Afrin'de yürüttüğü başarılı operasyonla moral kazandı. Yerli savunma sanayimiz göğsümüzü kabarttı. Ama bunlar tek başına bir milleti mutlu etmeye yetmez. Uluslararası başarıları özlemle bekliyoruz. Sporun her dalında dereceler almak istiyoruz. Buradan seslenelim; motivasyon nasıl sağlanır, başarı nasıl elde edilir görmek istiyorsanız Down sendromlu bu kardeşlerimize bakın. Onlar nasıl çalışıyor, müsabakalara nasıl hazırlanıyor gelin bir tetkik edin."

Kahvaltıya, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, AK Parti Ankara Milletvekili Mücahit Aslan, sporcuların aileleri ve çok sayıda davetli katıldı. Sporcular kahvaltıdan sonra hep birlikte bahçeye inerek basın mensuplarına birliktelik mesajı verdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor
title
Close