Haberler

Derleme

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gün içinde geçilen “2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenleyecek kent açıklanıyor'' başlıklı haberlerimizi derleyerek yayımlıyoruz. Saygılarımızla. AA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Halkının çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de yapılacak olimpiyatlar, hiç kuşkusuz hem barışa susamış bölgemize hem de dünyaya verilecek en anlamlı, en etkili mesaj olacaktır. Türkiye olimpiyat ruhunun ve olimpiyat hedefinin arkasındadır" dedi.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te gerçekleştirilen Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) 125. Genel Kurulunda ilk olarak aday kentlerden İstanbul'un sunumu yapıldı.

Sunuma, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Üst Yöneticisi (CEO) Ali Kiremitçioğlu, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan ve milli sporcular Gizem Girişmen ile Çağla Büyükakçay katıldı.

Başbakan Erdoğan

Başbakan Erdoğan, 2020 Olimpiyat Oyunları'nı düzenleyecek şehrin açıklanacağı Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) 125. Genel Kurulundaki sunumunda, G20 Liderler Zirvesi'nin yapıldığı Rusya'dan Buenos Aires'e THY'nin 16 saatlik rekor uçuşu ile geldiğini hatırlattı.

Uçakta arkadaşlarıyla bir değerlendirme yaptığını ve Komiteyi hangi dille selamlayacaklarını istişare ettiklerini bildiren Başbakan Erdoğan, "Açıkçası ben dünyanın bütün dillerinin üzerinde bir ortak dil olduğuna inanıyorum. O dil kalp dilidir ve ben bugün sizleri kalbin o ortak diliyle en kalbi duygularımla selamlıyorum" dedi.

Selamın "barış" demek olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Barışa en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde bölgemizin ve dünyamızın barışın hasretini en derin şekilde yaşadığı bir dönemdeyiz. Bu kritik dönemde dostluğun ve kardeşliğin şehri İstanbul'dan tüm danyaya çok güçlü barış mesajları iletmek istiyoruz. Olimpiyat halkalarına, özellikle o iç içe geçmişliği, dayanışmayı, paylaşmayı, adeta olimpiyat halkaları gibi kıtaları birleştiren İstanbul'da somutlaştırmak istiyoruz. Dünyanın tüm dillerine, tüm dinlerine, tüm etnik kökenlere, yer yüzünde nefes alıp veren herkese hoşgörü şehri İstanbul'dan, olimpiyat ateşi kadar sıcak ve samimi mesajlar ulaştırmayı arzuluyoruz."

Çocukluk yıllarından başlayarak, amatör fatbolcu olarak 16 yıl boyunca sporu tüm benliğinde yaşadığını anlatan Erdoğan, "Eşim, çocuklarım beni affetsinler, ben en az onlara olduğu kadar İstanbul'a ve spora sonsuz bir aşk ile bağlandım" ifadelerini kullandı.

İstanbul'a ve spora olan sevdasını ortak bir meşale altında hem de olimpiyat meşalesi altında birleştirmenin her zaman en büyük hedeflerinden biri olduğunu vurgulayan Erdoğan, 1996'da Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Uluslararası Olimpiyat Komitesi karşısında sunum yaptığını hatırlattı.

2020 Olimpiyatları'nı düzenlemek için her türlü imkana, potansiyele ve motivasyona milletçe sahip olduklarını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Halkının çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de yapılacak olimpiyatlar, hiç kuşkusuz hem barışa susamış bölgemize hem de dünyaya verilecek en anlamlı, en etkili mesaj olacaktır. Türkiye olimpiyat ruhunun ve olimpiyat hedefinin arkasındadır. Hükümetimizle, muhalefetimizle, medyamızla, sivil toplum örgütlerimizle, özel sektörümüzle, milletimizle 2020 Olimpiyatları'nı gerçekleştirme konusunda tam bir kararlılık içindeyiz. Biz ülke olarak çok genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz. Çocuklarımız 11 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak bir Türkiye'de yaşıyorlar. İki yıl sonra 2020'de bugünün çocukları, gençleri de çok daha farklı çok daha kalkınmış, daha müreffeh, demokrasi standartları çok daha yüksek bir Türkiye'de yaşıyor olacaklar.  Tarih bize şunu çok net olarak söylüyor:  Eğer gençliğe ilham verilebiliyorsa olimpiyat hareketi en güçlü noktasındadır. 2020 Olimpiyatları'nın, gençlerin ülkesi Türkiye'de, 8 bin yıllık tarihi olan barış ve hoşgörü şehri İstanbul'da kıtaların buluştuğu bu kadim şehirde gerçekleşmesi olimpiyat ruhuna uygun bir karar olacaktır."

İstanbul Olimpiyatları'nın geçmişle bugünü, bugünle yarını, kıtaları, kültürleri, medeniyetleri, insanlığın birikimini buluşturacak bir yeryüzü köprüsü olacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Tüm dünyaya şu çağrıyı gönülden iletmek istiyorum:  Gelin beraber köprüler kuralım. Gelin hep birlikte tarih yazalım" diye konuştu.

-"Bölge barışa hasret"

Başbakan Erdoğan, sunumdan sonra Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyelerinin sorularını da yanıtladı.

İstanbul'daki ulaşım altyapısı hakkında da bilgi veren Erdoğan,  "Bu yıl 100 milyon yıl kapasiteli bir havalimanı şu anda inşa ediliyor. Çalışmalarını yüklenici firma almış vaziyette ve 2017 sonu itibarıyla bu havalimanı bitirilmiş olacak ve bağlantı yollarıyla zaten olimpiyat köyüne, bütün bu olimpiyatların yapılacağı bölgelere ulaşım çok rahat, çok kolay bir şekilde gerçekleşecek" dedi.

Prens Albert'in sorusunu da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bölge ve Türkiye'ye ne katkısı olacak sorusunun bana göre tabii en önemli cevabı, özellikle bölge barışa hasret. Şu anda bölgede ciddi manada biliyorsunuz bu sıkıntı yaşanıyor. Olimpiyatı biz barışın, saygının, paylaşımın halkaları olarak görüyoruz. Dolayısıyla bölgede inanıyorum ki bu olimpiyatın, İstanbul Olimpiyatı olarak yapılması bölgeye bu sinyali verecektir, bu dayanışma ruhunu verecektir, bu barış ruhunu verecektir, bu sevgi ruhunu vercektir. Ülkemiz zaten bununla çok daha farklı bir farklılıkların zenginlik olarak düşünüldüğü, telakki edildiği bir süreci bölgeye çok daha rahat paylaşmak için böyle bir fırsatı olimpiyatla yakalayacaktır."

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin sunumunun ardından komitenin bulunduğu salondan ayrılırken, gazetecilerin değerlendirmesini sorması üzerine millete destekleri dolayısıyla teşekkür etti.

IOC üyelerinden nasıl bir enerji aldığı yönündeki soruyu Erdoğan, "Zaten İstanbul'da kendileriyle tanıştığımızda o enerjiyi karşılıklı almıştık. Bugün de gerek arkadaşlarımızın sunumlarındaki coşku, heyecan... Hazırlanan VTR'ler gerçekten başarılıydı. İnanıyorum ki olumlu bir neticeyle İstanbulumuza, Türkiye'ye döneceğiz" diye yanıtladı.

Başbakan Yardımcısı Babacan

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da yaptığı sunuma, "Mükemmel bir misafirperverlik. Spor aşkı, eğlence aşkı, Türkiye bu işte" diye başladı.

Ulaştırmaya 10 yıldır yapılan yatırımlara anlatan Babacan,  "2000 yıldır bildiğiniz gibi İpek Yolu, Asya'dan Avrupa'ya İstanbul'dan geçiyor. Marmaray, aynı zamanda ilk olarak iki kıtayı birleştiren ve dünyanın en derin metro veya raylı ulaşım imkanı sağlayacak, bu proje de İstanbul'da gerçekleştiriliyor. İlk defa böylelikle İpek Yolu, iki kıtayı birleştirecek" dedi.

Türkiye'nin, Avrupa'da gençler arasındaki işsizlik oranın en düşük olduğu ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz 10 yıl içindeki hükümet bütçesine baktığımız zaman, aslında İstanbul olimpiyatlarının bizim bütçemizde herhangi bir olumsuz sürprize yol açmayacağını ya da medyada bu harcamalar nedeniyle olumsuz bir haberin yer almayacağını şimdiden söyleyebilirim. Çünkü bu zaten bizim kendi ulusal hukukumuz çerçevesinde tahsis edilmiş ve olimpiyatları almasak da spora harcayacağız paradır."

Babacan, olimpiyatlar tarihinde ilk defa Uluslararası Olimpiyat Komitesinin, bütün hükümet kuruluşlarının faaliyetlerini koordine etmek üzere yasama görevine sahip bir komite atadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylelikle hiçbir gecikme olmayacak. Aynı zamanda TOKİ'de yarın itibarıyla altyapı çalışmalarını başlatabilecek yetkiye haiz. İstanbul 2020, teknik olarak mükemmel, oyunlara evsahipliği yapmaya hazır. Böylelikle bir ulusu ve şehri dönüştürebiliriz. İstanbul 2020, belirsizliklerin ortaya çıkacağı değil büyümenin ön plana çıkacağı oyunlar olacak.

Ve tarih şunu ortaya koyuyor; evsahibi şehrin hedefleri, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin hedefleriyle örtüşüyorsa olimpiyatlar çok başarılı oluyor. Bizim hedeflerimiz örtüşmektedir. Zaman, İstanbul'a evet deme zamanıdır."

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye'nin yıllık 500 milyon dolar tutarında spor planı bulunduğunu belirterek, "İstanbul 2020 programı gerçeği dönüşse de gerçekleşmese de biz olimpiyat ve paralimbik ruhunu Türkiye'de yeniden inşaa etmek için bu bütçeyi spora ayırmaya devam edeceğiz" dedi.

Kılıç ise sunumda, İstanbul'un ilk olimpiyat adaylığı sırasında 19 yaşında olduğunu hatırlatarak, "Bugün 41 yaşındayım. Türkiye'nin Gençlik ve Spor Bakanı olarak huzurunuzdayım ve bu zaman zarfından Türkiye'nin nasıl olgunlaştığını gördüm" dedi.

Haziran ayında Türkiye'nin evsahipliği düzenlenen Akdeniz Oyunları'na dikkati çeken Kılıç, şunları söyledi:

"500 milyon ABD doları tutarında ulusal spor planımız var yıllık olarak. İstanbul 2020 programı gerçeği dönüşse de gerçekleşmese de biz olimpiyat ve paralimpik ruhunu Türkiye'de yeniden inşaa etmek için bu bütçeyi spora ayırmaya devam edeceğiz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyorum. Çünkü eksiksiz bir desteği sağladığı bu yolculuk sırasında. Aynı zamanda Prof Dr. Erdener'le birlikte çalışıyoruz."

"Dopinge karşı sıfır toleransımız var" diye konuşan Kılıç, bu konuda uygulanan politikaya dikkat çekerek, "Bizim politikamız gayet net gerçekten dopinge karşı sıfır toleransımız var. Türkiye dopingle mücadele inisiyatiflerini daha da güçlendirme ve bu alandaki yatırımlarını daha da artırmaya devam edecek" dedi.

Diğer katılımcılar

İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ise Türkiye'nin olimpik değerler üzerine bina edilen bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinin hikayesi... Türkiye, olimpik değerler üzerine bina edilen bir ülkenin hikayesi... Son 20 yılda 5. defa aday olduk ve birçok insanla tanışma fırsatı bulduk" dedi.

Sunumlarında Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) neden İstanbul'u seçmesi gerektiğini anlatacaklarını aktaran Arat, "Bugün neden İstanbul'u seçmenin vakti geldiğini anlatacağız. İstanbul'un 2020 yılında mükemmeliyeti nasıl sunacağını sizlere anlatacağız. Bu, Türkiye'nin isteğidir. Olimpiyat hareketi, sporun üstüne geçtiğinde ve dünyayı birleştirdiğinde en önemli hale gelir. Lütfen İstanbul 2020'yi hayal edin" ifadelerini kullandı.

IOC Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener da Türkiye'nin spor kültürü üzerine kurulduğunu belirterek, "İstanbul, coğrafyası, sanat, kültür ve siyasi önemi çok yüksek bir şehir. Türkiye'nin tarihi zaten spor üzerine kurulmuş. Modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, olimpiyat değerlerine çok önem veren ve bu değerleri Türk toplumunun özüne işlemiş bir kişi" diye konuştu.

Türkiye'nin olimpiyat düzenleme isteğini merhum eski TMOK Başkanı Sinan Erdem'den devraldıklarını aktaran Erdener, "Ondan sonra atletlerimiz, sporcularımız ve toplumumuz çok önemli geliştirme programları uyguladık" dedi.

Milli tenisçi Çağla Büyükakçay ise Türkiye'nin 74 milyon nüfusa sahip olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Nüfusun çoğu 25 yaşın altında. Enerjiğiz, iyi eğitim aldık. Biz geleceğe örnek olmak istiyoruz. Kültürü, sporu seviyoruz, dünyayı değiştireceğimize inanıyoruz. Olimpiyat sporcusu olmak ve olimpiyatları ülkeme getirmek istiyorum. Sekiz yaşımda tenis raketimi elime aldığımda, bu ilk görüşte aşktı. 10 yaşıma geldiğimde hayalim dünyadaki bir numaralı tenisçi olmaktı. 2010'da grand slam oynamaya hak kazanan ilk kadın Türk sporcu olmuştum. Şimdi benim neslimin hayali var; olimpiyatları ilk kez ülkemizde yapabilmek. Sizden tüm istediğim bana inanmanız, güvenmeniz."

İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker de İstanbul'da oluşturulan ortaklıklarla sporun daha da ileriye gitmesine katkı sunacaklarını anlatarak, "İstanbul'daki oyunlar, bölgenin manzarasını değiştirecek ve bunu kalıcı olarak yapacak" vurgusunu yaptı.

Öte yandan sunumlar sırasında barkovizyonda İstanbul ve Türkiye ile ilgili görüntülere, vatandaşların ve yabancıların olimpiyat ve İstanbul hakkındaki görüşlerine yer verildi.

Sorular cevaplandı

İstanbul'un sunumunun ardından Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge, İstanbul'un mükemmel bir tanıtım gerçekleştirdiğini söyledi. Daha sonra IOC üyeleri, Türk heyetine İstanbul 2020'yle ilgili sorular yöneltti.

Son dönemde Türkiye'de çok sayıda sporcuda doping çıkması ve bunun nedeninin sorulması üzerine söz alan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, "Eğer yeterli denetim mekanizması olmazsa, yeterli sayıda sonuç elde edemezsiniz. Dopingle mücadele örgütümüz çok iyi çalışıyor. İki yıl önce kurulmasına rağmen çok iyi örgütlenmiş durumda. WADA ile birlikte çalışıyoruz. Önemli organizasyonlarda istişare halindeyiz. Bu konuda tek bir politakımız var; dopinge karşı sıfır tolerans" diye konuştu.

İstanbul'un ulaşımda yaşadığı sıkıntılarla ilgili gelen bir soruyu ise cevaplayan İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp, "Gayet ayrıntılı bir şekilde üzerinde çalışılmış, modellemesi ile testleri yapılmış ve kanıtlanmış bir plan bu. Ortalama olarak her bir sporcu, seyahatini 16 dakika içinde tamamlayacak. Sporcuların yüzde 50'si sadece 5 dakikalık bir yolculukla arenalara ulaşacak. Yine oyun haritamızın yüzde 100'ü 24 saat boyunca açık kalacak. Burada asgari hız saatte 70 kilometre ve trafik ışığı bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Soru ve cevapların ardından yeniden söz alan IOC Başkanı Rogge, "Şimdiye kadar gerçekleştirdiklerinizle gurur duyabilirsiniz, örnek oldunuz. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Bu katkılarınızı onurlandırmak için diploma vermek istiyorum" diye konuştu.

Türk heyetinin yaklaşık 70 dakika süren sunumun ardından Rogge, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a diploma takdim etti.

Basın toplantısı

Hasan Arat, sunumunun ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker, İstanbul 2020 Üst Yöneticisi (CEO) Ali Kiremitçioğlu, TMOK Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, milli sporcular Gizem Girişmen ve Çağla Büyükakçay ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Babacan, son iki yıldır İstanbul'un olimpiyatları alması için çok iyi hazırlandıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Hükümetimizin taahhütleri, finansal altyapımız, şimdiye kadar kabul ettiğimiz yasalar bizim bu oyunları İstanbul'da başarılı bir şekilde gerçekleştirmemize katkıda bulunacak.  İstanbul'un farklı medeniyetlerin buluştuğu bir şehir. İstanbul, dünyada farklı ülkelerden en fazla ziyarete uğrayan 6. şehir konumunda. İstanbul canlılık, gençlik, saygı demek. Bunlar aynı zamanda olimpiyatın da değerleridir. Başbakanımız, Spor Bakanımız, Ekonomi Bakanımız, Maliye Bakanımız, genç sporcularımız burada olmaktan dolayı çok heyecanlılar."

Babacan, olimpiyata halkların desteği için yapılan anketlerin çok şeffaf bir şekilde gerçekleştiğini dile getirerek, "Anketlerde İstanbul, halkın en yoğun şekilde desteklediği şehir. Bu destek yüzde 94. 2020 geldiğinde Türk halkının desteğini görmüş olacaksınız" ifadelerini kullandı.

Türk ekonomisinin her geçen gün daha da geliştiğinin de altını çizen Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'yi başka bir ülke ile kıyaslamaya gerek yok. Biz sadece son 10 yıllık ekonomik performansımızdan bahsettik. Özellikle de refah yapımızdaki inanılmaz değişiklikten bahsettik. Türkiye sadece kişi başına geliri artırmakla kalmıyor, bu geliri yurttaşları arasında daha adil dağıtıyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)  üyeleri arasında gelir adaletsizliğinin en hızla düzeldiği ülkelerden birisi. Bence kendimizle gurur duymaya hakkımız var."

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç da sunum sonrasında içtenlikle ve açık bir şekilde gelen soruların, aynı içtenlikle cevaplandığını ifade ederek, "Herkes, düşündüğü konuları ve tereddütleri varsa, bunları açık yüreklilikle sordu. Başta Başbakanımız olmak üzere, Türk heyetinin cevapları da aynı içtenlikteydi. Süremizi son saniyesine kadar iyi bir şekilde kullandık ve süre ihlali yapmadık. Soru-cevap bölümünde de iyi sorular geldi ve bunlara da güzel cevaplar verdik. İstanbul, özellikle ulaşım ve master planları konusunda zaten çok açık proses ortaya koydu" diye konuştu.

Bakan Suat Kılıç, sunum sırasında salonda yer alan yaklaşık 50 kişilik genç sporcuların Türkiye'nin genç yüzü olduğuna da değinerek, "2016 Olimpiyatları'nda Türkiye'yi salondaki genç atletler temsil edecek. Umarım ki onlar İstanbul'daki 2020 Olimpiyatları'nda da yer alacaklar. O umutla bizimle birlikteler" şeklinde konuştu.

Hasan Arat ise sunumu gururla gerçekleştirdiklerini anlatarak, "Salonun verdiği tepki de mükemmeldi. İzleyenlerin aktardığı olumlu eleştiriyi hissetmemek mümkün değildi. Herkes İstanbul'da gerçekleşebilicek bir olimpiyat atmosferini bir nebze de olsa yaşadı ve bu atmosferi çok sevdi. Kendimize güveniyoruz. Uluslararası Olimpiyat Komitesi 'tarih yazmayı' seçecek ve İstanbul'a 2020 Olimpiyatları'nı verecektir" ifadelerini kullandı.

Bir Japon gazetecinin, İstanbul'da olimpiyat oyunları karşıtı bir gösteri olduğunu iddia ederek sorduğu soruya Arat, "Biz şu anda adaylık süreci için buradayız. Ülkemiz genç ve canlı bir ülke, temel problemlerimiz yok. Her ülkenin tabii ki kendi kamuoyu anketleri devam ediyor. Başlangıçta sizin kamuoyu anketleriniz çok düşüktü. İstanbul en yükseğiydi. Şu anda İstanbul'da destek yüzde 94'e çıktı. Size katılmıyorum. İstanbul ve Türkiye, olimpiyat oyunlarını destekliyor" diye yanıt verdi.

Hasan Arat, İstanbul'un sunumuna 50 Türk gencinin katılmasının önemine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim için önemliydi. Sunumların tarihinde ilk kez hükümet yetkililerimiz, iş camiasının liderleri geri plana çekilerek, genç insanlara yerlerini verdiler, 50 gence. Hükümetimiz dedi ki 'Bu koltukları genç nesillere verelim.' Gençlerle gurur duyuyoruz, gençler bizim geleceğimiz. Türkiye gençleri ne kadar önemsediğini ve olimpiyat oyunlarının onlara ilham kaynağı olacağını bu şekilde gösterdi."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise olimpiyatlar için 3 adaydan biri olmanın ve bu konuda yoğun bir çalışma içinde bulunmanın kendileri için bir farklılık olduğunu söyledi.

Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin ağırlıklı olarak özkaynaklar kullanmak suretiyle bugüne kadar 30 milyar dolar yatırım yaptığını ifade ederek, "Bunun 17 milyarı ulaşımla ilgili. Bu yılki yatırımımızın 4 milyar dolar olduğunu ifade etmek istiyorum. Yüzde 55'i ulaşımla ilgili" şeklinde konuştu. - Ankara

Kaynak: AA / Spor
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

Türkiye, Somali'de uzay üssü kuracak

Erdoğan müjdeyi verdi! Türkiye o ülkede uzay üssü kuracak

Netanyahu UCM'nin tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Netanyahu hakkındaki tutuklama kararı sonrası kameralar karşısına geçti tehdit etti

Narin Güran cinayetinde 3. kanlı delil ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde yeni delil bulundu

title