Haberler

Cirit Sevgisi" Köy Halkını Sahaya İndirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CÜNEYT ÇELİK/HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Yeniköy'ün erkekleri, atalarının yaptığı cirit sporunu köylerinde yeniden canladırmak için her gün atlarını sahaya sürüyor.

CÜNEYT ÇELİK/HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Yeniköy'ün erkekleri, atalarının yaptığı cirit sporunu köylerinde yeniden canladırmak için her gün atlarını sahaya sürüyor.

Yeniköy'ün erkekleri, atlarının bakımını yaptıktan sonra günün belli saatlerinde ellerinde ciritlerle müsabakaya başlıyor. Her gün düzenlenen müsabakayı, diğer köylüler de ilgiyle izliyor. Vatandaşlar, tuttukları takıma tezahüratta bulunarak alkış tutuyor.

Köyde 15 yaşındaki çocukların yanı sıra 70 yaşındaki köy sakinleri ata binip cirit oynuyor. Ciritçiler, çekişmeli geçen müsabakaların ardından köylüler tarafından semaverde hazırlanan çaylarını yudumlayarak yorgunluk atıyor. Mağlup takım ise kazanan tarafı kutlamayı ihmal etmiyor.

Yeniköy Muhtarı Cafer Kaşka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asırlardır oynanan ata sporu ciridi tekrar canladırmak istediklerini söyledi.

Köydekilerin ciridi heyecanla oynadığını belirten Kaşka, "Cirit oyunu, başka bir hevestir, güzel bir spordur. Köyler, iller arasında yapılacak festivallere, oyunlara biz de katılmak istiyoruz. Köydekiler bu spora ayrı bir heves duyuyor. Biz de bu sporun yaşatılması için elimizden geleni yapacağız. Burada herkes oyunu oynuyor. Özen gösteriyor bu spora." dedi.

Bu dönemde atları kışa hazırladıklarını anlatan Kaşka, cirit oyununa kışın da devam edeceklerini bildirdi.

"Gençlere, gelenek ve göreneklerimizi öğretiyoruz"

Köylülerden 70 yaşındaki Feyyaz Karagöz de gençlerin bu spora hevesli olduğunu vurgulayarak, "Gelenek ve göreneklerimizi onlara aktarıyoruz. Köy olarak herkes atlarının bakımını yapıyor. Herkes atını alıp geliyor. Arazide cirit oynuyoruz. İnşallah bu gelenek hep devam eder." diye konuştu.

Eskiden çok fazla cirit oynadıklarını ifade eden Karagöz, "Şimdi bu oyunlar gençlerimize kaldı. Memnuniyetle gençlerimizi yetiştiriyoruz. Büyük organizasyonlara da katılmak istiyoruz." dedi.

Köylülerden Musa Kaya ise ciridin çok eğlenceli ve centilmenlik isteyen bir oyun olduğunu kaydetti.

Köylerinde bu heyecanı canlı tutmak istediklerini dile getiren Kaya, "Önceden bütün köyler arası müsabakalar oynanırdı. Şu anda da gençlerimizle, gençliğimizi bir daha yaşıyoruz. Cirit ve güreşe gençlerimiz çok hevesli. Çünkü ata sporumuz, yaşatmaya çalışıyoruz. Bu sporun devam etmesini istiyoruz. Artık atlardan inmek istemiyoruz, çok heyecanlı bir oyun." ifadelerini kullandı.

Oyunculardan Burak Ümret (17) de ciride ilgisinin babasından geldiğini, ata sporunu köyde, şehirde, her yerde yaşatmak istediklerini söyledi.

Gelin-damat sürprizi

Öte yandan, Yeniköy'de istasyon alanında cirit oynayan köylüleri, yoldan geçenler de ilgiyle izledi.

Sarıkamış'tan Erzurum'un Oltu ilçesine gelin arabasıyla giden Nurullah Demir ve Duygu Aygül çifti, araçlarını durdurup oyunu seyretti.

Köylüler ise oyunu bırakıp, gelin ve damadı da aralarına alarak halay çekti. Gelin ve damat, sporcularla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Damat Demir, yoldan geçerken köylülerin oyununu gördüklerini ve merakla izlediklerini belirterek, "Ata sporumuz çok güzel. Bu sporun canlandırıldığını görmek mutluluk verici." dedi.

Cirit oyunu

Rakibe vurmaktan daha çok "onu affetme, bağışlama" davranışının egemen olduğu cirit, asırlardır oynanıyor. Rakibinin önünü kesip, ona ciritle vurma fırsatı varken bunu yapmayan, rakibini bağışlayan sporcu, takımına puan kazandırıyor. Güçsüze vurmak yerine onu bağışlamanın gerekliliğini ifade eden oyun, spor ve erdemi birleştiriyor.

Kaynak: AA / Spor
title
Close