Haberler

Cirit Kendimden Bir Parçam" (2)

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadınlar cirit atmada elde ettiği başarıyla sadece Türkiye değil, uluslararası alanda da dikkatleri üzerine çeken Eda Tuğsuz, "Cirit kendimden bir parçam." dedi.

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Kadınlar cirit atmada elde ettiği başarıyla sadece Türkiye değil, uluslararası alanda da dikkatleri üzerine çeken Eda Tuğsuz, "Cirit kendimden bir parçam." dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan İslami Dayanışma Oyunları'nda attığı 67.21'lik derecesiyle 1. olan, 23 yaş altı Avrupa rekorunu kıran ve 2016 Rio Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan Hırvat Sara Kolak'ın 66.18'lik derecesini geçen Eda ile antrenörü Fatih Avan, AA muhabirine çok mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Antrenman derecelerinden farklı bir derece attığını belirten Eda, "Güzel bir derece attım, herkes çok şaşkın, ben de çok şaşkınım. Amacım kişisel performansımın üzerine çıkabilmekti. Beklemediğim bir derece geldi, mutlaka günümdeydim. Çok istediğim için bütün gücümü sarf etmem işe yaradı." değerlendirmesinde bulundu.

Cirit antrenörü amcası sayesinde 7 yıl önce Antalya'da bu spora başladığını dile getiren Eda, "Sonra Antalya'ya gelen Fatih Avan beni keşfetti. Sırasıyla yıldızlarda dünya 5'incisi, EYOF'ta 1. ve gençlerde dünya 3'üncüsü oldum. Son olarak Avrupa Atmalar Kış Kupası'nda 2. oldum ve İslami Dayanışma Oyunları'nda altın madalya kazandım." diye konuştu.

"Altyapım zaten Fatih Avan tarafından verilmişti"

Fenerbahçe Kulübünde birlikte forma giydiği Fatih Avan ile çok kolay uyum sağladıklarını kaydeden Eda, "Altyapım zaten Fatih Avan tarafından verilmişti. Önümde 85 metre atan bir insan var. Onun tecrübelerinin benim gelişmemde çok büyük bir katkısı var. Fatih ağabey, yanında büyüdüğüm, idol olarak gördüğüm bir insandı. Onunla çalışma fırsatı buldum, ne mutlu bana." ifadelerini kullandı.

Elde ettiği dereceden sonra Avrupa Atletizm Birliği (EA) ve Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından çok sayıda onur verici yazı aldığını vurgulayan 20 yaşındaki sporcu, şöyle devam etti:

"Ne mutlu bana ki şu anda IAAF'ın sayfasında dünya lideri olarak yer alıyorum. Bu dereceyi bir daha geçip geçmemekle ilgili kaygılarım tabii ki oluyor ama yaşım küçük, bu tecrübesizliği içimde yaşıyorum. Gelecek yıllarda daha iyi olacağıma inandığım için bu beni çok da demoralize etmiyor. İlk hedefim 23 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası. Daha sonra da ağustos ayındaki Dünya Şampiyonası'nda final yarışıp, kürsü adaylarından biri olmak istiyorum. Orada benden çok büyüklerle yarışacağım. Öncelikli hedefim final yarışmak. Tecrübem bunu kaldırır mı, nasıl olur bilmiyorum."

"Ciriti dans ettiğim uyumlu bir eş olarak görüyorum"

Aksaray Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü 2. sınıf öğrencisi Eda, bir sporcunun en büyük hayalinin sporun zirvesi olimpiyatlar olduğunu belirterek, "Olimpiyatlarda yarışmayı tabii ki istiyorum, hem de oraya favori olarak gitmeyi hedefliyorum. 2020 Tokyo Olimpiyatları'na uzun bir süre var. Sakatlık, problem olmazsa, 2020'de boy göstermek isterim." diye konuştu.

Ciritiyle arasında bir bağ bulunduğunu aktaran Eda, "Cirit kendimden bir parçam. Ciriti dans ettiğim uyumlu bir eş olarak görüyorum. Yaklaşık 1,5 yıldır uğurlu bir ciritim var. Ona sadece yarışmalarda dokunuyorum. Bu, ciritle uyum sağlamakla alakalı." şeklinde görüş belirtti.

Ailesinin kendisiyle gurur duyduğunu vurgulayan Eda, "Beni izleyince göğüsleri kabarıyor, çok mutlu oluyorlar. Zaten başarılı olmamın en büyük nedenlerinden birisi ailem. Ailem yanımda olmasa bu kadar ilerleyemezdim. İyi ki varlar, onlara çok teşekkür ediyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Fatih Avan: "Eda'nın kendine özgü bir disiplini var"

Eda'nın antrenörlüğünü yapan milli ciritçi Fatih Avan, ay-yıldızlı sporcunun başarısını en başta özverili ve disiplinli çalışmasına bağlayarak, "Eda'nın kendine özgü bir disiplini var. Olaya profesyonelce bakıyor. Yatmasından kalkmasına, kıyafetinden kahvaltısına kadar her şeye dikkat eden bir sporcu. İyi bir konsantrasyona sahip." değerlendirmesinde bulundu.

Eda'nın çocukluğunu da bildiğini ve antrenörü Hikmet Tuğsuz'un çok yakın arkadaşı olduğunu dile getiren Fatih Avan, "O zamandan beri söylerdim; 'Eda, 70 metrelik sporcu' diye. Kabiliyetini görürdüm. Eda'nın böyle bir potansiyeli olduğunu biliyordum, sadece bu derece beklediğimizden erken geldi." diye konuştu.

İki yıl önce omzundan ameliyat geçirdiğini kaydeden Fatih Avan, "Boş vaktim çoktu. Hem federasyon başkanımız (Fatih Çintimar) hem de Fenerbahçe Amatör Şubeler Koordinatörü Fikret Çetinkaya, Eda'ya yardım etmemi istedi. O şekilde başladık. Bu dereceyi Eda'dan bekliyordum. Antrenmanlarda ve yarışmalardaki dereceleri, bunun geleceğini gösteriyordu. Ben 64 metreye kadar atacağını daha önce söyledim, 67 metre ise sadece beklediğimden erken geldi. Daha iyisi de olabilir." ifadelerini kullandı.

"Cirit havada giderken, 'Bu bir rekor' dedim"

Eda ile çalışmaya başladıktan 2,5 ay sonra milli sporcunun 59 metreyle Türkiye rekoru kırdığını vurgulayan Fatih Avan, "O zaman normal bir tepki vermiştim. Kendi kariyerimden de alışkınım. 60 metre attı, yine aynısı oldu, 64 metrede de soğukkanlıydım. 67 metrede ise cirit havada giderken, 'Bu bir rekor' dedim. 65-66 metre tahmin ediyordum. Derecesi açıklandığında ilk kez ellerimi yukarı kaldırıp sevinmişim. Arkadaşlarım sonradan anlatıyor." şeklinde konuştu.

Eda'nın derecesinin, 23 yaş altı Avrupa rekorunun yanı sıra dünya liderliğini de getirdiğini kaydeden Fatih Avan, şunları söyledi:

"Öyle olunca tabii ki bunun haklı gururunu yaşadık. Ben aynı zamanda Eda ile Fenerbahçe'nin sporcusuyum. Eda'dan sonra antrenör oldum. Ona ağabeylik yapıyorum, iyi uyumumuz var. Bu başarının bana denk gelmesini tecrübeme bağlıyorum. Birçok ülkede birçok antrenörle çalıştım. Son antrenörüm, dünyanın en iyi 3. derecesini atan Sergey Makarov'du. Onların vermiş olduğu birikim, tecrübeyle yeni bir antrenman sistemi geliştirdim. Gittiğim ülkelerden, biraz oradan, biraz buradan var. Türk insanının neye ihtiyacı olduğunu bildiğim için, biraz motivasyon, daha fazla disiplin."

"Sistemi daha önce kendi üzerimde denedim"

Geliştirdiği antrenman sistemini daha önce kendi üzerinde denediğini belirten Fatih Avan, "Ben 2014 yılında Sergey'den ayrıldıktan sonra antrenör istemedim. Belli bir olgunluğa ulaştığımı hissediyordum. Denemek, kendim yapmak istiyordum. Her zaman Türkiye'deki antrenörlerin üst düzey olmayışından kaynaklanan bir yakınmam vardı. Kendimi görmek açısından 6 ay tek çalıştım ve bu 6 ayın sonunda en iyi kış derecemi attım." diye konuştu.

Sistemin üzerine eklemeler yaptığını anlatan Fatih Avan, "Yeni bir sistemimiz var artık, buna 'Türk Sistemi' diyebiliriz. Bu sistemle ileride büyük başarılar, hayal edilemeyen madalyalar alınacağına inanıyorum. Nitekim meyvesini almaya da başladık." şeklinde görüş belirtti.

Eda'nın dopingsiz, temiz bir sporcu olduğunu vurgulayan Fatih Avan, "Eda'nın geçmişine de kefilim, şimdiki durumuna da... Genç, temiz bir sporcu. Ben bir defa madalya alıp sonra hiçbir yerde madalya alamayacaksam anlamı yok. Az olsun öz olsun, temiz olsun benim olsun. Dolu dolu da bir kariyer yaşadım. Eda, hem bir bayan hem de genç bir sporcu. Onların hayatını karartamam, bu vebali alamam. Onları da bu yönde ne teşvik eder ne desteklerim. Asla kabul etmem." ifadelerini kullandı.

"Son 10 günde Eda'nın üzerinde çok büyük bir baskı oluştu"

Polonya'da 13-16 Temmuz'da yapılacak 23 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası ile 4-13 Ağustos'ta İngiltere'de düzenlenecek Dünya Şampiyonası'na katılacaklarını kaydeden Fatih Avan, şunları ifade etti:

"Son 10 günde Eda'nın üzerinde çok büyük bir baskı oluştu. Bunu ben daha önce kendi kariyerimde de yaşadım. Hep bir endişe, korku olurdu ama bunu açığa çıkartamazdım. Eda'nın da baskı altında olduğunu düşünüyorum. Allah nasip ederse iki organizasyonda da madalya almak istiyoruz ama bundan sonraki süreçte Eda'yı biraz daha sosyal medyadan, çevreden uzak tutmayı düşünüyorum. Daha çok genç, tecrübesiz. Onu baskı altına almamak için bu tarz şeylerden biraz uzak kalmalı."

2020 Tokyo Olimpiyatları'na uzun bir zaman olduğunu belirten Fatih Avan, "Konuşmak için çok erken. En büyük hedefimiz orası ama biz şu an merdivenin birinci basamağındayız. Olimpiyatlar en üst basamak. Yavaş yavaş çıkacağız. Sakatlık olmaz, motivasyonu bozulmaz, başarıyı kaldırabilirse, atmış olduğu derece zaten olimpiyatlarda madalya alır." diyerek sözlerini tamamladı.

Cirit Kendimden Bir Parçam
Kaynak: AA / Spor
title
Close