Haberler

Burhaniye'de Güreş Ağası Çelik'e Mumla Davet

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, bu yıl 5’incisi düzenlenecek Kızıklı Yağlı Pehlivan Güreşleri’nin tarihi belli oldu.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, bu yıl 5'incisi düzenlenecek Kızıklı Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin tarihi belli oldu. Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, 12 Mayıs 2018 cumartesi günü gerçekleşmesi kararlaştırılan organizasyona, Büyük Avrasya Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Burhaniye Güreş Ağası Doğan Çelik'i, geleneklere uygun şekilde kırmızı dipli mumla davet etti.

Türkiye Güreş Federasyonu (TGF) Marmara Bölge Sorumlusu ve Balıkesir Güreş İl Temsilcisi Raşit Ataş ve beraberindeki heyet, dün Belediye Başkanı Uysal ve Başkan Yardımcıları Cemal Akkılınç, Cemil Bahadır ve Güngör Persil'le başkanlık makamında bir araya geldi. Burhaniye Güreş Ağası Çelik'in ilçede bulunması vesilesiyle gerçekleşen ziyarette Çelik, bu yıl 12 Mayıs'ta yapılacak Burhaniye Kızıklı Yağlı Pehlivan Güreşleri'ne Başkan Uysal tarafından davet edildi. Ziyaret sırasında Güreş İl Temsilcisi Ataş, güreş sporuna verdiği destek ve katkılarından dolayı, Başkan Uysal'a da TGF adına bir plaket takdim etti.

GELENEKLERİMİZİ YAŞATIYORUZ

Çelik'e Burhaniye'ye verdiği desteklerden dolayı teşekkürlerini ileten Başkan Uysal, Osmanlı Dönemi'nden beri süregelen kırmızı dipli mum geleneğiyle ilgili şunları anlattı: "Ata sporumuz yağlı güreşi, Burhaniye Belediyesi olarak düzenlediğimiz organizasyonlarla yaşatmaya devam ediyoruz. Bir yandan da örf ve adetlerimizi, geleneklerimizi sürdürmeye gayret ediyoruz. İletişim araçlarının günümüzdeki kadar çeşitli olmadığı dönemlerde, Kırkpınar'a davet edilecek pehlivanlar, devlet erkanı, toplumun önde gelen şahsiyetleri için atlı ulaklar çıkartılır, kırmızı dipli mumlar gönderilirmiş. Edirne'deki mumhanelerde dökülen kırmızı dipli mumlar, davetiye olarak kullanılırmış. Günümüzde de yerel yöneticiler, güreş düzenleme komitesinde yer alan yetkililer, bizzat devlet büyüklerini ziyaret ederek beraberlerinde kırmızı dipli mum götürüyor. Bu durum gelenekten beslenen bir saygınlık ifadesi taşıyarak, o kişinin organizasyonu şereflendirmesinin arzulandığını göstermenin en güzel yolu. Türkçemiz'e de girmiş olan 'kırmızı mumla çağırmak' deyimi, birini çok isteyerek bir yere davet etmek manasında sıkça kullanılıyor. Biz de bu geleneği, güreş sporunun bir ritüeli olarak sürdürmek istedik." dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor
title
Close