Haberler

Boğulmamak İçin Yüzmeye Başlayan Beste, "Rekora Boğuldu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Babasının boğulmasın diye yüzmeye başlattığı 13 yaşındaki Beste Samancı, 30'un üzerinde Türkiye rekoru kırdı Samancı'nın rekorları arasında bulunan 100 ve 200 metre kurbağalama Türkiye rekorları, aynı zamanda 14, 15, 16, 17 ve 18 yaş kategorilerinde de Türkiye rekoru olarak kayıtlara geçti Baba Osman Besteci: "Beste'yi yüzmeye başlatmaktaki tek amacımız suda kendi başının çaresine bakarak boğulmamasıydı" Antrenör Tulga: "Beste ile 5 kişilik bir ekip ilgileniyor. Tek isteğimiz başarıya giden yolda daha çok destek görmek" Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Bozdoğan: "Yüzmede yeni bir yıldız doğuyor"

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Babasının, boğulmasın diye yüzmeye başlattığı 13 yaşındaki Beste Samancı, 30'un üzerinde Türkiye rekoru kırarak adeta rekora boğuldu.

Son olarak Hollanda'da yapılan Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nda 100 metre kurbağalamada altın, 200 metre kurbağalamada bronz madalya kazanan Samancı, 2008 yılında başladığı yüzme kariyerinde 30'un üzerinde Türkiye rekoru kırdı. Samancı'nın rekorları arasında bulunan 100 ve 200 metre kurbağalama Türkiye rekorları, sadece kendi yaş kategorisinde değil, 14, 15, 16, 17 ve 18 yaş kategorilerinde de Türkiye rekoru olarak kayıtlara geçti.

AA muhabirinin görüştüğü baba Osman Samancı, Beste'yi yüzmeye başlatmaktaki tek amaçlarının, suda kendi başının çaresine bakarak boğulmaması olduğunu söyledi.

Kızının 6 yaşında yüzmeye başladığını anlatan baba Samancı, "Yeşilyurt Kulübü'nden gelen teklifle durum daha ciddi bir hal aldı ama biz açıkçası hiçbir şey fark etmedik. Böyle olacağını tahmin etmedik. Zaten bir süre sonra Beste artık yüzmek istemediğini söyledi ve sporu bıraktı. Altı ay hiç gitmedi. 8-9 yaşlarında tekrar bir heves geldi ve yeniden başladı" dedi.

Yüzmenin, gerek ön hazırlık, gerek antrenman, gerekse yarışma programı bakımından en ağır sporlardan biri olduğunu ifade eden baba Samancı, "Ben Beste'ye hep 'madem bu kadar emek veriyorsun, o zaman standartın dışında ol. Sıradan olma, yapacaksan en iyisini yap' diyorum. Çünkü çok yoruluyor. Bu kadar yorulacaksa buna değmeli ancak Beste bir gün bile 'of' dese, bu, yüzmeyi bırakması için bir sebeptir. Mutlu olduğu sürece yapmasını isterim, mutsuz olduğu anda bırakabilir" şeklinde konuştu.

Beste'nin, her alanda hep en iyisi olmak isteyen bir çocuk olduğunu belirten Samancı, bu nedenle yoğun antrenman programının derslerine engel olmadığını, hep teşekkür ve takdir alan bir öğrenci olduğunu anlattı.

Türkiye'de spor yapmanın çok zor olduğuna değinen baba Samancı,  "Hangi ülkeye giderseniz gidin, sporcu, sporcu olarak görülür ve takdir edilir. Türkiye'de ise ne zaman madalya alırsanız o zaman sporcu oluyorsunuz" ifadelerini kullandı.

Antrenör Tulga: "Beste çok yetenekli ve çalışkan bir sporcu"

Beste Samancı ile 2008 yılından bu yana çalışan antrenör Batu Tulga, Beste'nin çok yetenekli ve çalışkan bir sporcu olduğunu söyledi.

Yüzme gibi bir sporda bu özelliklerin tek başına yeterli olmadığını kaydeden Tulga, "Sistematik bir çalışma gerekiyor. Yurt dışında insanlar çok profesyonel, sağlam ekipler ve ekipmanlarla çalışıyorlar. Türkiye'de ise bu pek de böyle değil. Beste ile 5 kişilik bir ekip ilgileniyor. Tek isteğimiz başarıya giden yolda daha çok destek görmek" diye konuştu.

Beste'nin 2 havuz, 2 kara antrenörünün yanı sıra fizyoterapistinin de olduğunu vurgulayan Tulga, şöyle devam etti:

"Şimdiye kadar çok iyi gittik ama asıl performansımızı gelecek yıl yapılacak Avrupa Gençler Şampiyonası'nda göreceğiz. Beste 100 metre kurbağalamada, 1: 09.62 ile kendi yaş grubunda bu yılki en iyi dereceye sahip. Hedefimiz 2016 Olimpiyatları'nda final yüzmek, 2020'de ise madalya almak ancak bir sponsorumuz bile yok. Yeşilyurt Kulübü ile Yüzme Federasyonu ellerinden geldiği kadar destek oluyor.  Böyle bir değer yakalamışken, federasyon, bakanlık, sponsor fark etmez, en iyi şekilde destek olup, bu fırsatı değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum."

Tulga, daha önceki yıllarda da bu tür yetenekli gençlerin çıktığını, spor bursuyla yurt dışına okumaya gittiklerini ve spor kariyerlerinde ilerleyemediklerini savunarak, "Sporcularımızı burada tutup gerekli desteği verebilirsek, daha çok başarı gelecektir. Türkiye'nin de artık kendi antrenörlerine güvenip şans vermesi gerekiyor" dedi.

Bozdoğan : "Olimpiyat madalyası bekliyoruz"

"Yüzmede yeni bir yıldız doğuyor" diyen Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Mazhar Bozdoğan ise Beste Samancı'dan çok umutlu olduklarını ve olimpiyat madalyası beklediklerini söyledi.

Federasyon olarak 2016 ve 2020 Olimpiyat Oyunları'na çok sıkı bir şekilde hazırlandıklarını ifade eden Bozdoğan, "Beste de madalya alma garantisi yüksek sporcularımızdan birisi. Yaşı henüz çok küçük ama şimdiden yaşından büyük başarılara imza atmaya başladı. Biz de federasyon olarak elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz. Kendisini kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum" ifadelerini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA / Spor
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum paylaşımı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title