Haberler
Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2015 öncesine ait yaklaşık 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası prim borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Beşiktaş Galatasaray Derbisinde Çıkan Olaylar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMOK Başkanı Erdener: "Sporda şiddeti önlemenin temeli eğitimden geçiyor" Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Emine Ergün: "Kazanmak ve kaybetmek ile ilgili tutum ve davranışların temeli küçük yaşlarda atılır"

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki derbi maçta yaşanan olayların yankısı sürüyor.

Türk sporunun gündeminden her zaman yerini koruyan "şiddet", ilgili tüm kurum, kuruluş ve kişiler tarafından gösterilen karşıt tutum, davranış ve çabalara rağmen önlenemiyor.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tribün şiddetinin asla taviz verilmeyecek bir durum olduğunu ve bunu önlemenin temelinin eğitimden geçtiğini belirterek, "Spor eğitimi çok küçük yaşlarda ilkokulda verilmeli" dedi.

"Maalesef spor kültürüne ve bilincine sahip bir ülke değiliz" diyen Erdener, "Spor kültürü bulunan ülkelere gidin, sabah 6'da, 7'de spor yapan bir çok insan görürsünüz. Bunu sadece taraftarlık olarak ele almamak gerekir. Genel anlamda spor kültürü ve bilincini çocukken oluşturmak çok önemli" diye konuştu.

İlgili kurumların yürüteceği eğitim faaliyetlerinin yanı sıra konunun yasal düzenlemelerle de desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Erdener, "Kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler ve spor yöneticileri, herkes kendine düşen görevi yapmalı ve tüm bunlar bir arada ele alınmalı ancak en önemlisi eğitim" şeklinde konuştu.

"Kötü taraftarlık, sadece kaybedilen durumlarda olmaz"

Ankara Aile ve Eğitim Danışmanlık Merkezi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Uzmanı Emine Ergün de küçük yaşlarda kazanılan tutum ve davranışlara dikkati çekti. Kazanmak ve kaybetmek ile ilgili tutum ve davranışların temelinin küçük yaşlarda atıldığını dile getiren Ergün, şöyle devam etti:

"İyi ve bilinçli taraftarlık aşılamanın en garantili yolu, bunu çocuk yaşlarda yapmaktır. Spor bilinci, taraftarlık duygusunun ne olduğu, nasıl iyi taraftar olunabileceği çocuklara çok iyi aşılanmalı. Kötü taraftarlık, sadece kaybedilen durumlarda olmaz, kazanan taraflar da bazen kışkırtıcı tutumlar içine girebilir. Çocuklarınıza her iki durumda da karşı tarafla empati kurmayı öğretin ve bunun sadece bir spor müsabakası olduğunu anlamasını sağlayın."

Ergün, annelere ve özellikle de babalara çok önemli görevler düştüğünü ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çocuklar ebeveyinlerine taklit ederek öğrenirler. Çocukların taraftarlıkla ilgili algıları ilk olarak evde babasının maç izlerken görmesiyle oluşur. Babasının hem kendi takımına hem de rakip takıma, maçın hakeminden kulüp yöneticisine karşı gösterdiği tutum ve tavırlar, daha sonra kullanılmak üzere çocuğun hafızasına kazınır. Ayrıca şiddet olaylarıyla biten bir maçın televizyondan ya da canlı olarak çocuk tarafından izlenmesi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ebeveyinlerin bu konuda da titiz davranmalırın öneriyoruz." - Ankara

Kaynak: AA / Spor
title