Haberler

Bakan Bak: "Spor Hukukuna İhtiyaç Var"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, sporun dünyanın ilk 10 endüstrisi arasında yer aldığını, bundan dolayı hak ihlallerinden denetime kadar pek çok konunun gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Osman Aşkın Bak, Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından düzenlenen Sporda  Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı'na katıldı.
Bakan Bak, buradaki konuşmasında, Sporda Hak İhlalleri ve Denetim  Çalıştayı'nın yapılmasının kendileri açısından önemine değinerek, " Spor, dünyanın  ilk 10 endüstrisinden bir tanesi. Dolayısıyla hak ihlallerinden tutun da denetime  kadar pek çok konuyu gözden geçirmeniz gerekiyor. Sizin kamu denetçiliği olarak  bu bakış açısıyla bir başlangıç vermeniz önemli." dedi.
Sporun bilinen amatör vasfından çıktığını anlatan Bak, "Endüstri  haline gelen bir yapıyla karşı karşıyayız. Bunun başında da tüm dünyayı  etkileyen, futbol başta olmak üzere sporlardaki tartışmaları hepimiz takip  ediyoruz. Sporcu yetiştirme konusunu da işin içine kattığımızda pek çok konu  karşımıza çıkıyor. Camia içinde antrenör, doktor, masör, sporcusu ve çalışanları  var. Bu iş bir endüstri ve kuralları da gitgide sert bir şekilde gelişecek,  gerçek bu." değerlendirmesini yaptı.
"Spor hukukuna ihtiyaç var"
Gençlik ve Spor Bakanı Bak, sporda kanunların olduğunu belirterek,  "Uygulamayı yaparken kanunları iyi bileceğiz. 6222 sayılı kanunu kulüplerimiz  sporcularına ne kadar anlattı? Taraftarlara ve sporun aktörlerine ne kadar  aktarıldı?" dedi.
"Doğruları sormak ve öğrenmek zorundasın." diyen Bakan Bak, şöyle  devam etti:
"Genel hukuk dışında özel bir hukuka ihtiyaç var. Spor hukukuna  ihtiyaç var. Bizde yeni yeni oluşan bir yapı. Sporcu da idareci de yaptırımlara  karşı kendisini savunacak bilgiye sahip değil. Haklarını ve oyunun kurallarını  bilmiyor. Bu bir gerçek. Başta oyunun kurallarını öğretmemiz lazım. En önemli  noktalardan bir tanesi bu. Antrenör, haklarını ne kadar biliyor? Spor hukuku  böyle gelişti. Sporun tüm tarafları haklarını en iyi şekilde bilirse o zaman  aradaki itilaflar azalır. Devlette sporla uğraşan yapının içerisindeki  görevlilerin de federasyonların da oyunun kurallarını iyi bilmeleri gerekli. O  zaman bu sorunlar azalacak. Derin bir yapı. Sporda denetim mekanizması çok geniş.  Esas sorun, oyunun kurallarını iyi bilmemiz lazım. Herkes işini iyi yapmalı ve  yapmak zorundadır. Bizim, sporun doğrularına bakmamız lazım."
Sporun aynı zamanda bir kültür olduğuna da dikkati çeken Bakan Bak,  "Bunların en başında eğitim geliyor. Sporcuların eğitimi geliyor. Kuralları  bilirseniz az hata yaparsınız. O zaman ortaya az sorun çıkıyor. Eğitim çok  önemli. Bilimi kullanmak önemli bir faktör. Spor hukukunun, uzmanlarıyla birlikte  bu işin içinde yer alması, daha da etkin bir şekilde olması, önemli ve doğru.  Sporda hak ihlalleri olmasın." ifadelerini kullandı.
Baykan: "Çalıştay, çözüm için yol gösterecektir"
Katılımcılardan Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan da çalıştayı  düzenleyenlere teşekkür etti.
Baykan, "Spor denetiminde, devletin sporda etkinliği hep tartışılan  bir konu olmuştur. Bu çalıştayın tartışmalara son vermeyeceği muhakkak. Bundan  sonrasında çözümler için yol gösterecektir." diye konuştu.
Çalıştaya, Bakan Bak ve Baykan'ın yanı sıra Spor Genel Genel Müdür  Yardımcısı Murat Kocakaya, bazı federasyon başkanları, teşkilat çalışanları ve  spor camiasından isimler katıldı.
Kamu Denetçiliği Kurumunca (KDK), başta Türkiye Futbol Federasyonu  olmak üzere spor federasyonları hakkında yapılan başvurularda artış gözlenmesi  üzerine, konunun taraflarını dinlemek, KDK tarafından verilecek kararlara esas  teşkil etmek, mevcut spor teşkilatlanması ve yargılamalara ilişkin  değerlendirmelerde bulunmak amacıyla "Sporda Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı"  düzenlendi.
Kamu Başdenetçisi Malkoç, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın  katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayın açılışında, Türkiye'nin teröre karşı  mücadelesini etkin bir şekilde sürdürdüğünü ifade ederek, Zeytin Dalı  Harekatı'nda şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, yaralı gazilere acil şifalar  diledi.
Sporun Türkiye'de ve dünyada birçok kesimin ilgilendiği alan olduğunu  dile getiren Malkoç, bu konuda anayasa, yasalar ve diğer mevzuatta yapılan birçok  düzenleme olduğunu hatırlattı. Malkoç, "Her konuda olduğu gibi bu alanda da hak  ihlalleri olabiliyor. Bu hak ihlallerinin denetimi veya bunların kontrolü oldukça  tartışmalı. Özellikle anayasada son yapılan değişiklikten sonra bu iyice  tartışmalı hale geldi, henüz belirginleşmedi." diye konuştu.
Anayasa Mahkemesinin dün bu konuda verdiği bir kararın Resmi Gazete'de  yayımlandığını anımsatan Malkoç, şöyle konuştu:
"Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğümüz ve sporla alakalı olarak Avrupa  İnsan Hakları Mahkemesine müracaatlar yapılıyor. Bize de müracaatlar yapılıyor.  Biz federasyonlarla karşılıklı olarak görüş alışverişinde bulunuyoruz ama  tartışmalı bir konu. Bize yapılan müracaatları da karara bağlamamız gerekiyor.  Hem Anayasa'nın 59. maddesi, bu yapılırken KDK'nın düzenlendiği 74'üncü madde ve  Yüksek Seçim Kurulunun kararlarına karşı itirazla ilgili düzenlenen 79. madde  dikkate alınarak hem bundan sonra sporda hak ihlalleri sorunu nasıl çözülür,  AİHM'e gitmeden bu konuları nasıl halledebiliriz, kendi iç hukukumuzda nasıl yol  arayabiliriz, o açıdan bu çalıştayı düzenledik."
Katılımlarından dolayı Bakan Bak'a ve ilgililere teşekkür eden Malkoç,  "Esas olan toplumda ihtilafların oluşmadan işlerin yürümesidir." dedi.
Spor alanında da spor hukukunda ihtilaflar çıktığına dikkati çeken  Malkoç, KDK'nin, yargıya müdahale etmeden mahkeme öncesindeki alternatif çözüm  yollarından biri olduğunu dile getirdi.
Malkoç, KDK'ye başvuruların çok kolay olduğunu vurgulayarak, "Her  türlü yoldan başvurabilirsiniz, üstelik herhangi bir harç, pul parası veya  herhangi bir ücret alınmıyor. Bunun yanı sıra bize yapılan başvuruları yasamızda  belirtildiği üzere 6 ay içinde karara bağlamak zorundayız. Mahkemelere göre  oldukça kısa bir süre ve hepsinden önemlisi idare ve vatandaş arasında  arabuluculuk, köprü görevi gördüğümüzden, halkın avukatlığını yaptığımızdan eğer  bize müracaatları haklı bulursak, idareyi çözüme zorluyoruz." diye konuştu.
"Toplumun temeli olan aile sarsılıyor"
İş Kanunu'nda 2018 Ocak ayında değişiklik yapıldığını, bireyler  arasındaki ihtilafı çözmek için arabuluculuk müessesesinin kurulduğunu hatırlatan  Malkoç, bunun zorunlu hale getirilmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.
Malkoç, kurum olarak çok güzel kararlar aldıklarını ifade ederek,  şöyle devam etti:
"Türkiye'de son yıllarda kanayan yaralardan biri de evlilik hukuku,  aile hukuku ve boşanmayla birlikte oluşan velayet sorunları. Boşanma oranlarına  baktığımızda inanılmaz derecede artıyor. Toplumumuzun geleneksel yapısı  bozuluyor, anayasada belirtilen toplumun temeli olan aile sarsılıyor. Bizim de  yapılan müracaatlar üzerine KDK olarak ortaya koyduğumuz çözümlerden bir tanesi   "Aile Arabulucuğu" müessesesinin yasallaşması gerektiğiydi. Bunu hem Aile ve  Sosyal Politikalar Bakanlığına hem de Adalet Bakanlığına tavsiye olarak ilettik.  Ardından da bu kanunun çıkması için onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Aile  ihtilaflarının asgariye inmesi, özellikle boşanmalardan sonra velayet  sorunlarından kaynaklanan kadın cinayetlerinden çocuk cinayetlerine, aile içi  istismara, şiddete kadar bunları önlemek için yeni mekanizmalar önerdik."
Malkoç, geçen ay 2 çalıştay daha yaptıklarını, bundan sonra da  vatandaşla idare arasındaki ihtilafları çözmek için bu toplantılara devam  edeceklerini dile getirdi.
Çalıştaya katılan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş da Sayıştayın bir  denetim kurumu olduğunu hatırlatarak, Kamu Denetçiliği Kurumunun geçmişinin de  Osmanlı dönemine dayandığını anlattı.
Ombudsmanlığın her ne kadar "tavsiye kararı" denilse de yaptırımı olan  kararlar gönderebildiğini aktaran Baş, hak ihlallerinin mahkemeye gitmeden  çözülmesinin önemini vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve  Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler'in başkanlığında "Türk Hukukunda ve  Mukayeseli Hukukta Ulusal Spor Yapılanması" başlıklı ilk oturum yapıldı.
Çalıştay, "Türkiye'de Spor Tahkimi" ve "Karşılaştırmalı Hukukta Spor  Tahkimi ve İnsan Hakları Sorunları" adlı iki oturumla sona erecek.

Kaynak: Skorer / Spor
Putin'in nükleer hamlesi NATO'yu harekete geçirdi

Putin'in tedirgin eden hamlesi, NATO'yu harekete geçirdi

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Bebek katili örgütün liderinden ilk itiraf geldi

Erdoğan'ın sözleri sonrası 2025 yılı asgari ücret artışında %45 oranı konuşulmaya başlandı

Erdoğan'ın sözleri sonrası asgari ücret tahminleri yükseldi

Macaristan Başbakanı Orban, hakkında tutuklama emri verilen Netanyahu'ya sahip çıktı

Onlarca ülke tutuklamak için sıraya girerken bir liderden destek mesajı geldi

title