Altın Pars Uluslararası Gençlik Kısa Film Festivali Ödül Töreni
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Kısa filmlerin, bizim pek çok programda veremediğimiz mesajları, sınırlı dakikalar içinde, az sayıda kelimeyle bizim veremeyeceğimiz kadar büyüleyici şekilde çok daha geniş kesimlere ulaştırmasını arzuluyoruz"...
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, "Kısa filmlerin, bizim pek çok programda veremediğimiz mesajları, sınırlı dakikalar içinde, az sayıda kelimeyle bizim veremeyeceğimiz kadar büyüleyici şekilde çok daha geniş kesimlere ulaştırmasını arzuluyoruz" dedi.
Ankara Rixos Otel'de düzenlenen ödül törenine, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanı sıra Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan, Gençlik ve Spor Bakanlığı
(GSB) Müsteşarı Hakan Hakyemez, yapımcı ve yönetmen Sinan Çetin, festivalin jüri üyeleri, yönetmen İsmail Güneş ve Demetri Sofianopoulos, oyuncu Akasya Aslıtürkmen katıldı.
Bakan Kılıç, gündemden dolayı filmleri izleyemediğini belirterek, günün, bilginin yanı sıra görsel zevklerin ön plana çıktığı hatta zirve noktasına ulaştığı bir çağ olduğunu ifade ederek, tutkuların peşinden gitmek ama bir yandan da mantık ve duyguları eş güdümlü biçimde götürmek, bilgiyi de paralelinde taşımak ve takıntılı olmamak gerektiğini söyledi.
Kılıç, Altın Pars Uluslararası Gençlik Kısa Film Festivali'nin, yıllar içinde kurumsallaşmasını temenni ederek, şunları ifade etti:
"Umarım, ulusal ve uluslararası katılımcı sayısı her geçen yıl daha da artar. Festivalin ilk yılı olmasına rağmen 200'ün üzerinde film yarışmış. Umarım sonrasında binlercesi yarışır. Çok daha sıra dışı temalar, çok daha fazla sayıda ülkenin katılımıyla evrensel barışa, insanlığın ortak değerlerine vurgu yapan daha nice eserler ortaya çıkar. Umarım bir gün GSB çalışanları, 40. Uluslararası Gençlik Kısa Film Festivali'ne hayatta olursak bizi de davet ederler. Bu filmler zaman içinde değişik televizyonlarda yayınlanma imkanı bulacak. Sosyal medyada çok geniş kesimlerle paylaşılmasına zemin oluşacak. Kısa filmlerin, bizim pek çok programda veremediğimiz mesajları, sınırlı dakikalar içinde, az sayıda kelimeyle bizim veremeyeceğimiz kadar büyüleyici şekilde çok daha geniş kesimlere ulaştırmasını arzuluyoruz."
Kılıç, festivali teması olan "pars"a da değinerek, "Keşke soyu tükenen Anadolu parsıyla ilgili de bir tanıtım yapılabilseydi. Soyu tükenen kedigillerden Anadolu'ya özgü bir değer pars. Bana ifade edilen şekliyle mertliğin, yırtıcı olmasına rağmen cömertliğin, dürüstlüğün ve zarar vermeyen saldırmayanın simgesi olan bir hayvan" diye konuştu.
-GSB, o eski bürokratik yaklaşımı reddediyor-
GSB'nin, genç ve henüz 2 yaşını doldurmayan bir bakanlık olduğunu ve değişimi temsil etmek istediklerini belirten Kılıç, "Gösterilen Almanya yapımı polis filmi, bürokrasi çağrışımı yaptı. Türkiye'de bürokrasinin şimdilerde biraz kalan, eskilerde çok ileri düzeydeki hali gibiydi. GSB, tam da o eski, köhnemiş yaklaşımı reddeden yenilikçi bir bakanlık. Kısa film festivali de inovatif yönümüzün bir yansıması" ifadesini kullandı.
Kılıç, her türlü katkıya açık olduklarını anlatarak, sinema sektörüne hizmet edenlerden şunları istedi:
"Nüfusunun yarıdan fazlası 30 yaşın altında olan bir ülkeyiz. Bize yardımcı olun ki 81 vilayette bu ülkenin gençlerine, hangi görüşten olurlarsa olsunlar, nerede doğmuş olurlarsa olsunlar, annelerinden duydukları ilk ninninin dili ne olursa olsun, bu toprağın çocuklarına daha fazla hizmet edebilelim. Onların umutlarını daha fazla besleyebilelim ve onlara dünyanın en yaşamaya değer ülkesinin, Türkiye olduğunu anlatabilelim. Elbette ki her ülkenin güzelliği vardır, suyu tatlıdır, havası hoştur. Bize göre de en hoş hava Türkiye'ninki, en güzel su Türkiye'nin suyudur."
İstanbul'un, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na adaylığını hatırlatan Kılıç, festivalin, olimpiyat sloganını "Birlikte köprüler kuralım" olarak dizayn ederken, insanlığa yapılan çağrıların arka fonunu dolduracağını düşündüğünü söyledi. Kılıç, "Festival sayesinde dünyaya seslenecek gençler, kısa filmleriyle evrensel barışı, sevgiyi, kardeşliği ve buna dayalı tüm değerleri, hem içerde hem dışarda telaffuz edecek. Hem de sözcüklere çok da müracaat etmeden" dedi.
-Sinan Çetin-
En iyi gençlik temalı filmi anons etmek için sahneye çağrılan Sinan Çetin,
"Ben hayatımda ilk defa devletin sinemaya yararlı bir şey yaptığını görüyorum" diyerek sözlerine başladı.
Çetin, Suat Kılıç'ın, başında bulunduğu bakanlığın ismine çok yakışan biri olduğunu ifade ederek, "Böyle her bakanlığın ismine uygun yaşta adam seçiyorlarsa çok iyi. Siz festivalin 40'ıncı yılını görürsünüz" esprisini yaptı.
Çetin, Türkiye'deki kısa filmlerin, olması gerekenden uzun olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Kısa filmi yapanlar nedense uzatıyorlar. Kısa filmin, reklam filmleri gibi kısa olması lazım. Binin üzerinde reklam filmi çekmiş biri olarak kısa filmin ne kadar zor bir iş olduğunu biliyorum. Dert anlatmanın, şaka yapmanın, isyan etmenin en güzel yolu. Ben de zaten bir kısa film fonu kurmak istiyorum. Gelecek yıldan itibaren katkıda bulunacağım."
Gecede ödül alan filmler şöyle:
En iyi uluslararası film: Patika
En iyi yerli film: Buhar
En iyi gençlik temalı film: Binici
Jüri özel ödülleri: Kontrol Altında, Bir Bale Hikayesi, Ölü Oğullar - ANKARA