ABD'de Doğdu, Türkiye'de Tarih Yazdı
Bedensel engelli milli kayakçı Esat Bayındırlı, 2014 Soçi Paralimpik Kış Oyunları'na vizesiyle Türk spor tarihine geçti.
İlknur Çetinbaş - Bedensel engelli milli kayakçı Esat Bayındırlı, 2014 Soçi Paralimpik Kış Oyunları'na vize alarak, Türk spor tarihine geçti.
ABD'de doğan ve 2010 yılına kadar bu ülke için yarışan Bayındırlı, "yaşlı" olduğu gerekçesiyle ABD Milli Takımı'na alınmayınca, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu (TBESF) ile temasa geçerek Türkiye için yarışmak istediğini söyledi. Federasyonun girişimleriyle Ay-Yıldızılı formayı giyen Esat Bayındırlı, 2014 Soçi Paralimpik Kış Oyunları'na vize almayı başardı. Bayındırlı, Türkiye'nin paralimpik kış oyunlarına katılma hakkını kazanan ilk sporcusu oldu.
Esat Bayındırlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 19 yaşında geçirdiği trafik kazasında kendi aracının altında kaldığını ve T12 seviyesinde engelli olduğunu belirterek, "Annem İzmirli, babam İstanbul doğumlu. Ben ABD'de doğdum ve 3 yaşımdan beri kayıyorum. Fakat ne ilginç bir durumdur ki, ancak engelli olduktan sonra keşfedildim" dedi.
Kazanın ardından kaymaya devam ettiğini ve milli takım antrenörlerinden birisinin kendisini keşfederek milli takıma çağırdığını anlatan Bayındırlı, "3 ay kurs gördüm ve 2010 yılına kadar ABD bayrağı için yarıştım. 2010 yılında yaşım büyük olduğu gerekçesiyle milli takıma giremeyebileceğim söylendi. Çok üzüldüm. Çünkü kendimi hala yarışabilecek güçte görüyordum. 51 yaşındayım ama çok tecrübeliyim ve hala iyi kaydığıma inanıyorum. Yarışmalardan çekilmem için henüz çok erken."
-"Eski devlet bakanlarından Tayyibe Gülek akrabamız olur"-
Kız kardeşinin de bu duruma çok üzüldüğünü ve kendisine Türk Milli Takımı için yarışmasını teklif ettiğini dile getiren Bayındırlı, şöyle devam etti:
"Bu fikir bana çok iyi geldi. Eski devlet bakanlarından Tayyibe Gülek akrabamız olur. Kardeşim hemen onunla irtibat kurdu ve o da bizi TBESF Başkanı Demirhan Şerefhan ile tanıştırdı. Ondan sonrası zaten kendiliğinden gelişti. Federasyon benimle gerçekten çok ilgilendi. Zaman içinde Demirhan beyin yardımlarıyla Türkiye pasaportu aldım ve Türkiye adına yarışmaya başladım."
ABD'de yarışırken iki kişilik bir ekip olduklarını ve her işlerini kendilerinin hallettiğini kaydeden Bayındırlı, "Türk federasyonu bana çok destek oldu. Onların desteği ve benim de azmimle Soçi biletini almayı başardık. Umarım ilerleyen zamanlarda çok daha büyük başarılara imza atarız" dedi.
-Nişanlısı aynı zamanda antrenörü, masörü ve şoförü-
Nişanlısı Malia Brown'ın aynı zamanda antrenörlüğünü, masörlüğünü ve şoförlüğünü yaptığını belirten Esat Bayındırlı, "Nişanlım en büyük destekçim. Yarışlarda teknik ekibim, basın danışmanım, malzemelerin taşınması ve bakımında yardımcım hep o. Ona çok şey borçluyum" diye konuştu.
Antrenman sürecinin çok zorlu geçtiğini anlatan Bayındırlı, şöyle devam etti:
"Günlerce dağda kalıyoruz. Her şeyi eşimle yapıyoruz. Malzemeler çok ağır ve tekerleklerin bakımı çok zahmetli ama bu işi çok seviyoruz. Sevdiğimiz için bunlara katlanıyoruz. Türkiye için yarışmak benim için çok büyük bir onur. Spor, dini, dili, ırkı ne olursa olsun herkesi tek bir noktada topluyor ve yakınlaştırıyor. Mesafeleri yok ediyor. Bunu seviyorum. Zirveye çıktığımdaki özgürlük hissi muhteşem ve ben bu hissi Türkiye formasıyla yaşamaktan son derece memnunun."
2014 Soçi Kış Paralimpik Oyunları'nın çok zorlu geçeceğini ve kendisini çok zorlu rakiplerin beklediğini ifade eden Bayındırlı, "Çalışmalarıma tüm hızıyla devam ediyorum. Oturarak kayakta Alp disiplininde yarışacağım. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağım" dedi.
Yayıncı: Mehmet Tevfik Erçetin - ANKARA