Haberler
Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Isırgan otunun faydaları nelerdir? Yeşil çay kaç kalori?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

En faydalı çaylardan birisi olan yeşil çay nasıl yapılır, içeriği nedir, ısırgan otunun faydaları nelerdir tüm bilgiler haberimizde... Yeşil çay nedir? Yeşil çay nasıl demlenir? Yeşil çayın kalorisi nedir? Yeşil çay nasıl saklanır? Isırgan otu çayı nasıl yapılır? Yeşil çayın zararları nelerdir?

yollarla sağlığınızı korumak istiyorsanız yeşil çayın faydaları, ısırgan otunun faydaları, ısırgan otu faydaları, kudret narının faydaları, Türk kahvesinin faydaları, ayvanın faydaları ve ananasın faydalarına inceleyerek bilinçli ve doğal uygulamalar yapabilirsiniz.

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI NELERDİR?

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, günde 3-4 kupa yeşil çay içilmesi ile uygun miktarlarda antioksidan madde alındığını söylüyor. Sezik, yeşil çay içmenin keyif vermenin yanında sağlığa önemli yararlarının da olduğunu ifade ediyor.

"Seksenli yıllarda 'tabiata dönüş' ile bitkilerin şifa amaçlı kullanımı, bitkisel çayların da tüketimini artmıştır. Halen bitki ve meyve çayları, keyif için, koruyucu olarak veya şifalı etkilerinden yararlanmak amacı ile tüketilmektedir. Çoğu kişi günün değişik saatlerinde farklı bir aroma ve lezzet bulmak için kuşburnu, adaçayı, elma, ıhlamur gibi bitkilerden hazırlanmış bitki çayları içmektedir. Kullanım kolaylığından dolayı, poşet çaylar tercih edilmektedir. Tüketici okulda, işte, evde sıcak su doldurulmuş kupaya poşet çayı daldırmakta, damak zevkine göre 5 dakika kadar tutup, poşeti çıkarıp içmektedir."

YEŞİL ÇAYIN CİLDİNİZE 5 MÜTHİŞ FAYDASI

Yeşil çay cildiniz için harika bir koruyucu ve canlandırıcıdır. Yüksek miktarda antioksidan içerdiğinden cildinizi serbest radikallere karşı koruyarak yaşlanmayı ve kırışıklıkları önlemeye yardımcı olur. Yeşil çayın kadınların sık karşılaştığı diğer cilt sorunları için faydalarını ise şöyle sıralayabiliriz;

Yeşil çay ile küçük buz küpleri hazırlayarak sabah kalktığınızda meydana gelen yüz şişmelerini azaltabilir hem de gözeneklerinizin küçülmesini sağlayabilirsiniz.

Göz altı morluklarınız için poşet yeşil çayları demledikten sonra poşetlerini buzdolabında soğuttuktan sonra gözlerinizin üzerine koyup bekletebilirsiniz.

Makyaj yapmadan önce nemlendirici yeşil çay özlü krem kullanmanız makyaj malzemelerinin kanserojen etkilerinden korumaya yardımcı olur.

1 yemek kaşığı toz yeşil çay, 1 yumurtanın beyazı ve 1 çay kaşığı balı karıştırarak hazırlayabileceğiniz yeşil çay maskesi ile aknelere savaş açabilirsiniz. Maskeyi yüzünüze sürdükten sonra 30 dakika bekleyin. Ardından bol su ile yıkayarak bir nemlendirici sürün.

Yeşil çay egzama, vücutta kaşıntı, kızarıklık, saçta kepeklenme gibi hastalıkların tedavisine fayda sağlar.

Yeşil çayın faydaları, ısırgan otunun faydaları, kudret narının faydaları, Türk kahvesinin faydaları, ayvanın faydaları, ananasın faydaları!Yeşil çay

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI / Koruyucu veya şifalı etkiler

Ekrem Sezik, bitkilerin sağlığı koruyucu pek çok madde taşıdığının anlaşılmasının, bu maddeleri tabiattan doğrudan almak isteyenleri bitki çayı içmeye yönlendirdiğini belirtiyor: "Sağlığı korumada en önemli madde grubu antioksidanlardır. Antioksidan etkideki maddeleri çay içerek almak gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Değişik antioksidan maddeleri taşıyan bitki kısımlarından hazırlanan poşet bitki çayları piyasada bulunmaktadır. Bu yüzden son yıllarda ülkemizde de yeşil çay tüketimi oldukça artmıştır."

Yeşil çay nasıl elde ediliyor?

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, yeşil çayın elde edilme yöntemi hakkında da bilgiler veriyor:

"Yeşil çay, çay bitkisinin fermantasyon uygulanmamış yapraklarıdır. Bitkinin tepesindeki tomurcuk halindeki ve altındaki 2-3 yaprak toplanır ve kurutulur. Kimyasal yapısı siyah çaya benzer ama antioksidan etki gösteren polifenoller yeşil çayda daha fazladır.

Dolayısıyla daha çok bu amaçla kullanılmaktadır. Günde 3-4 kupa yeşil çay içilmesi, uygun miktarlarda antioksidan madde alınmasına yetmektedir."

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI / Yeşil çayın taşıdığı önemli maddeler

Sezik, yeşil çayın taşıdığı önemli maddelere dikkat çekiyor: "Polifenol yapısındaki maddeler (kateşinler, flavonoller…), kafein, teanin (amino asit), vd.. Yeşil çayın sağlık için yararlı kullanımı, bu maddelerin müşterek etkileri ve bilhassa kateşinlerden dolayıdır. Yeşil çayda, antioksidan etkiyi sağlayan kateşinler yüksek oranda bulunur."

Yeşil çay nasıl hazırlanmalı?

Yeşil çayın hazırlanışı hakkında ise şu bilgiler veriliyor: "Kateşinlerin önemli bir kısmı demlemenin ilk 5 dakikasında poşetten suya geçer. Eğer ortamda limon bulunursa suya geçiş hızı artmaktadır. Dolayısıyla, kupaya konan yeşil çay üzerine, sıcak su ilâve edip 5 dakika civarında tutulur. Poşet bu süre sonunda çıkarıldığında, kupadaki sıvıda yeterli antioksidan madde yoğunluğu sağlanmış olur.

Yeşil kokulandırmak için kupaya 6 – 7 biberiye yaprağını kırıp atılabilir. Güzel bir aroma sağlamanın yanında, biberiye yaprağının da antioksidan etkisinden yararlanmak mümkün olur. Piyasada kokulandırılmış değişik yeşil çaylar da bulunmaktadır. Bunları yeşil çayın taşıdığı antioksidan maddelere hiçbir etkisi yoktur. Gönül rahatlığı ile kullanılabilir."

YEŞİL ÇAYIN FAYDALARI / Sağlık ve yeşil çay

Prof. Dr. Ekrem Sezik'in verdiği bilgilere göre yeşil çayın sağlığa önemli yararları var: "Yapılan yeni çalışmalarda, teanin adlı amino asit ile kafeinin beynin performans artırıcı etkisini desteklediği gösterilmiş. Bu sonuca hem deney hayvanlarında hem de insanda yapılan çalışmalarla ulaşılmıştır. Daha ileri çalışmalar devam etmektedir.

Diğer çalışmaların önemli bir kısmı devamlı yeşil çay içen Uzak Doğu ülkelerinde yapılmış epidemik çalışmalardır. Bu araştırmalardan çıkan sonuçların ana hatları şöyledir:

Günde 4 -5 kupa yeşil çay içilmesi halinde,

1. Kalp-damar hastalıklarına yakalanma riski azalmış,

2. Kişilerin total kolesterol oranı yeşil çay içmeyenlere göre % 11 civarında düşük çıkmış,

3. Antioksidan etkiden dolayı, kolon, göğüs, küçük hücreli akciğer kanseri, prostat kanseri gibi kanserlere karşı koruyucu etki sağladığı tespit edilmiş."

Sonuç

"Günde 4-5 kupa yeşil çay içilmesi ile uygun miktarda antioksidan alımı ve kalp-damar sistemine pozitif etkilerinin yanında iyi ve ucuz bir antioksidan etki sağlanabilecektir. Teaninin etkileri de ilâve edilirse, yeşil çay içmenin keyif vermenin yanında sağlığa önemli yararlarının da olduğunu söylemek gerekir."

YEŞİL ÇAY NASIL DEMLENİR?

Malzemeler;

1 bardak su

4-5 damla limon suyu

1 tane çubuk tarçın

1 yemek kaşığı yeşil çay

Tatlandırmak isterseniz 1 çay kaşığı bal

Yapılışı;

1 bardak kaynayan suyun içine bir miktar yeşil çay atın ve limon sıkın. Demlenen çayı afiyetle tüketebilirsiniz. Günde 2 kere içilmesi tavsiye edilir.

YEŞİL ÇAY KAÇ KALORİ?

1 fincan yeşil çay yaklaşık olrak 35-80 mg kafein içerir. Beyin işlevlerini destekleyen, metabolizmayı çalıştırani bağırsak problemlerine iyi gelen yeşil çay, 0 kaloridir.

YEŞİL ÇAY NASIL SAKLANIR?

Tazeliğinin bozulmaması, içindeki antioksidan miktarının azalmaması için iyi şekilde muhafaza edilmelidir. Uzun süre koruyabilmek adına ambalajını açtıktan sonra direkt ışığa ve ısıya maruz bırakmadan, serin bir yerde, hava geçirmeyen bir kapta muhafaza etmelisiniz.

YEŞİL ÇAYIN ZARARLARI NELERDİR?

Fazla tüketilmesi halinde pek çok besinin zararlı etkisi vardır.

Fazla tüketimi böbreklere zarar verebilir. Ayrıca mide bulantısı, kusma ve idrara sık çıkma gibi yan etkileri de vardır.

Kanında pıhtılaşma sorunu yaşayanların da tüketmemesi gerekir.

Yeşil çayın içerisinde kafein bulunduğu için aşırı tüketiminde uykusuzluk sorunu yaşayabilirsiniz.

Hamile ve emziren kadınların tüketmemesi gerekir. Folikasit seviyesini olumsuz yönde etkilediği için tavsiye edilmez.

ISIRGAN NEDİR?

Isırgangiller ailesinin Urtica cinsinden Mayıs-Ağustos ayları arasında çiçek açan, 1 yıllık ya da çok yıllık bir evcikli otsu bitki türlerinin ortak adına Isırgan (Latincesi: Urtica) adı verilir.

Gövdeleri dik, 4 köşemsi, basit veya tabandan itibaren dallanmıştır. Üzerinde yakıcı tüyleri bulunur. Yapraklar saplı, oval şekilli ve dişli kenarlı, üst tarafı koyu yeşil renkli ve parlak olup, yakıcı tüylerle kaplıdır. Erkek ve dişi çiçekler bir arada olmak üzere yaprakların koltuğunda uzunca saplı küçük durumlar teşkil ederler. Çiçek örtüsü 4 parçalıdır. Meyveleri esmer renkte ve fındıksıdır. Tohum, yağ ihtiva eden bir besi dokuya sahiptir.

Isırgan bitkisinin geleneksel ve güncel kullanılışı; topraküstü kısımları (herba), taşıdığı flavonoit bileşikler, mineral maddeler ve lutein vb karotenoit bileşikler nedeniyle diüretik etkisi dolayısıyladır. Diüretik etkisi nedeniyle; zayıflama çaylarının, idrar yollarını yıkamaya ve romatizmal ödemlerin boşaltılmasına yönelik çayların ve bitkisel ilaçların bileşimine girmektedir.

Taşıdığı emergenz tüyler, bitkiye dokununca başı kırılır ve içindeki formik asit, histamin gibi maddeler, cilde değen yerde kaşıntı ve kızarıklık yapar, bu nedenle dilimizde "Isırgan" denilmektedir.

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

Mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmek için doğal yollardan uygulanabilecek bazı çözümler vardır. İlki, kuersetindir. Turunçgiller, elma ve soğanda bulunan bu flavonoidin anti-histamin özellikleri olduğu kanıtlanmıştır.

Histamin, bir şeye alerjik reaksiyon gösterdiğiniz zaman, vücudunuz tarafından salgılanan bir kimyasaldır; dolayısıyla bu kimyasalı bloke ederek alerji semptomlarını hafifletebilirsiniz.

Doğum çözüm: otu

Kuersetinin aynı zamanda anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu da kanıtlanmıştır. Bir bitki olan öksürük otu da doğal bir anti-histaminik olarak kullanılır ve etkili olduğu kanıtlanmıştır. Alerji semptomlarını rahatlattığı varsayılan bir diğer doğal çözüm ise ısırgan otu bitkisinden yapılan ısırgan otu çayıdır.

Bu çay önleyici tedbir olarak, semptomlar başlamadan önce içilebilir. Son olarak, alerjiler çoğunlukla genizdeki alerjenlerin birikmesiyle oluştuğundan, neti pot denilen burun yıkama kabını kullanarak, nasal irrigasyon dediğimiz, burna hafif tuzlu su verme işlemini uygulamak, alerjenleri dışarı atarak alerji semptomlarını hafifletebilir.

Ilık bir tuzlu su çözeltisi ve temiz bir neti pot kullanmaya dikkat edin.

Alerjiyi ciddiye alın!

Doğal çözümler bazı mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir ama herhangi bir tedaviye başlamadan önce bir alerji uzmanına danışmak en doğrusudur. Alerjiler yaşamınızı tehdit edebilir ve ciddiye alınmalıdır. Dr. Mehmet Öz

ISIRGAN OTU ÇAYI NASIL YAPILIR?

1 yemek kaşığı kurutulmuş ısırgan otunu, kaynamış suya ekleyin. 10 dakika demlenmesini bekleyin. Süzerek tüketin.

Sabahları aç karna, kahvaltıdan yarım saat önce 1 bardak tüketebilirsiniz. Gün içerisinde en fazla 2 bardak tüketiniz.

Yeşil çayın faydaları, ısırgan otunun faydaları, kudret narının faydaları, Türk kahvesinin faydaları, ayvanın faydaları, ananasın faydaları!Isırgan

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI / Solunum sorunlarını giderir

otu saman nezlesi, astım ve diğer mevsimsel alerjiler dahil olmak üzere çeşitli solunum rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir.

Alerjik hastalıklara iyi gelir

Araştırmalar, bu bitkiden alınan bazı ekstrakt birleşimlerinin, alerjik reaksiyonları önemli ölçüde azaltabildiğini göstermiştir. Astımı olanlar çayını düzenli tükettiğinde bu rahatsızlığın etkilerinin azaldığı gözlenmiştir.

Osteoartrit (Kireçlenme), artrit ve eklem ağrısını hafifletir

Isırgan otu genellikle eller, dizler, kalçalar ve omurgada eklem ağrısı yaşayan osteoartrit ve artrit hastalarının sıkıntılı bölgelerine haricen sürülerek ağrıların hafiflemesine yardımcı olur. Ayrıca ağız yoluyla alındığında da rahatlama sağlayabilir. Eklem ağrıları için ısırgan otu banyoları tavsiye edilir. Romatizma ağrılarını hafiflettiği de bilinmektedir. Bunun için beş dakika kaynatılan ısırgan otu ılıdıktan sonra romatizma ağrısının olduğu bölgeye masaj yapılarak uygulanır.

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI / Prostat sağlığını korur

Başta prostat kanseri olmak üzere prostatla ilgili idrar yapma, idrar torbasının boşaltılması, ağrılı idrara çıkma, idrar sonrası damlama ve idrar akışının azalması gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili olduğu gözlenmektedir.

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI / Gut hastalığına iyi gelir

Araştırmalar ısırgan otunun anti inflamatuar özelliğinin kronik kas ağrılarını yatıştırdığını ve gut hastalığını tedavi edebildiğini göstermektedir. En yaygın kullanımı, ısırgan otu çayı içilmesi ve bitkisel takviye olarak alınmasıdır.

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI / Osteoporoz ve kemik sağlığına katkı sağlar

Bor ısırgan otunun içeriğinde bulunan önemli bir mineraldir ve bu mineral kemiklerimizdeki kalsiyum içeriğinin korunmasında etkilidir. Böylece bu bitki osteoporozun başlamasının yavaşlamasına yardımcı olur.

ISIRGAN OTUNUN FAYDALARI / Cilde iyi gelir

Ekstraktlar cilde uygulandığında, ısırgan otunun aknenin (sivilce) şiddetini azalttığı ve hatta bakteriyel enfeksiyonları önleyebildiği kanıtlanmıştır. Antioksidan özelliklerinden dolayı iyileşmeyi hızlandırabilir, yara izlerinin ve lekelerin görünümünü azaltabilir ve kırışıklıklarla yaş lekelerini azaltmak için anti-aging etkilerini artırabilir. Genel olarak tonik ya da maske olarak kullanılır.

Yeşil çayın faydaları nelerdir? Isırgan otunun faydaları nelerdir? Yeşil çay kaç kalori?
Osman Demir
Haberler.com - Gündem
title