Yeni nesil E-ticaret sitesi Vartabi, komisyonu aradan kaldırdı, satıcı da alıcı da 'mutlu' oldu
Tüketiciler için 'Mutluluk listesi' seçeneğiyle dünyada bir ilki gerçekleştiren Vartabi, özel günlerdeki hediyeleşme kültürünü dijital imeceye dönüştürüyor.
E-ticaret sektörüne giriş yapan Vartabi, ezberleri bozan sistemi ile satıcılar için komisyon oranlarını kaldırırken alıcıların daha ekonomik koşullarda ürüne ulaşmasını sağladı. Tüketiciler için 'Mutluluk listesi' seçeneğiyle dünyada bir ilki gerçekleştiren Vartabi, özel günlerdeki hediyeleşme kültürünü dijital imeceye dönüştürüyor.
HEDİYELEŞME KÜLTÜRÜNÜ DİJİTAL İMECE'YE DÖNÜŞTÜRÜYOR
Kovid-19 salgını ile birlikte e-ticaret sitelerinin önemi daha da arttı. E-ticaretteki pazaryerlerinde alınan yüksek komisyonlar ise satıcıların en büyük şikayetlerinden biri. Soruna komisyonu ortadan kaldırarak çözüm getiren Vartabi, sektörün ezberlerini bozarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 200 milyon TL sermaye ile kurulan Vartabi, kısa sürede 3 bin üye ve 3 milyon ürüne ulaşmayı başardı. Yıllık üyelik sistemiyle çalışan platform, kargo ve banka tahsilat ücretlerinin üzerine de kâr koymuyor. Bu durumda tedarikçinin maliyetleri düşüp kârı artarken, alıcı da ürüne daha ekonomik koşullarda ulaşabiliyor. 'Mutluluk listesi' adı verilen ürünle de rakiplerinden ayrışan Vartabi, özel günlerdeki hediyeleşme kültürünü dijital imeceye dönüştürüyor.
Alıcıyla satıcı birebir iletişimde
Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2021 yılı sonunda 484 bin firmanın e-ticarette faaliyet gösterdiğini ve bu rakamın 2022 yılı sonunda 600 bine çıkacağının öngörüldüğünü anlatan Soyluoğlu, Türkiye'de online satış yapan her firmayı vartabi.com da görmek istediklerini aktardı.
DİJİTAL İMECE HİZMETİ
Vartabi'yi rakiplerinden ayıran en önemli özelliklerinden birinin 'Mutluluk listesi' olduğunu belirten Vartabi Genel Müdürü Gonca Soyluoğlu, "E-ticaret pazarına dünyada ve Türkiye'de ilk olan 'dijital imece' adını verdiğimiz sistemle giriş yaptık" dedi. Bu sistemle klasik e-ticaret sitesi olmanın yanı sıra toplumsal yardımlaşma duygusunu da ön plana çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Soyluoğlu, "Bu çerçevede listeleme özelliğini geliştirdik. Listeleme seçeneği ile geleneklerimizden gelen yardımlaşma kültürünü ön plana çıkardık" diye konuştu.
İHTİYACA GÖRE HEDİYE
Türk kültüründeki hediyeleşmenin önemine değinen Soyluoğlu, "Biz düğün yapacaklara, bebeği olanlara, doğum günü kutlamalarına, ev alana mutlaka hediye götüren bir toplumuz. Herkes kendi bütçesine göre hediye alıyor ama bazen aslında ihtiyaç olmayan hediyeler de gelebiliyor. Buradan hareketle tüketici için paylaştıran mutluluk listesi özelliğini ekledik. Örnekle anlatmak gerekirse, evlenecek olan bir çift düğünlerini planlarken ya da yeni evlerini kurarken ihtiyaçları olan almayı planladıkları şeyleri Vartabi'de listeliyor. 'Listeni oluştur, ürünlerini seç, sevdiklerinle paylaş' diyoruz. Bu listeyi istedikleri kişilerle paylaşabiliyorlar. Böylece hem gerçek ihtiyaçlar belirleniyor hem de herkes kendi bütçesi ölçüsünde yeni ev kuran çifte destek olabiliyor. Listeleme düğün, baby shower, doğum günü, ev hediyesi gibi her özel gün için oluşturabiliyor. Vartabi'de bir yıl içinde 300 bin liste görmeyi hedefliyoruz" dedi.
LANSMAN YAPILDI
Lansmanın ardından Vartabi hakkında bilgi veren Vartabi Genel Müdürü Gonca Soyluoğlu, "Vartabi.com diğer platformlar gibi garajda değil benim evimin salonunda ortaya çıktı. Hediye alışverişi sonunda işe yaramayan ne kadar çok hediye geldiğini, ama aslında esas ihtiyaç olan şeylerin alınmadığını gördük. Bu süreçten sonra Vartabi ortaya çıktı. Yaklaşık 3 sene yatırımcı turları ve sistemin hazırlanması ile geçti. Arkasından da yatırımcı ile el sıkıştık ve canlıya çıktık. Biz Türkiye'de ve dünyada olmayan bir şey sunuyoruz. Dijital imece. Bu nedir? Sizin doğum gününüz ya da partiniz veya düğününüz olacak, ve bir hediye alınacak size. Siz kendi ihtiyacınız olanlardan bir liste hazırlıyorsunuz. Arkadaşlarınız o listeye ne kadar bütçeleri uygunsa o kadar katkıda bulunuyorlar. Sizin istediğiniz, ihtiyacınız olan ürünün size gelmesin sağlıyorlar.
6 AYDA YURT DIŞINA AÇILACAK
Vartabi'deki mağaza sayısını bir yıl içinde 25 bine, üye sayısını 2 milyona çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Soyluoğlu, "Yıllık ciro hedefimizi ise 1 milyar TL" diye konuştu. 6 ay içinde Asya'da Türk Cumhuriyetlerine ve Ortadoğu pazarına açılmayı hedeflediklerini anlatan Soyluoğlu, "Vartabi şu anda hem kullanım olarak hem de başka hiçbir sitenin sunmadığı liste özelliği ile kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor. Aplikasyon ekim ayında devreye girecek. Müşterinin web sitemizdeki deneyimlerine göre aplikasyon yazılımını geliştiriyoruz. Yurt dışı pazarlara Türk tedarikçilerle girdiğimiz ülkenin dilinde hizmet vereceğiz" dedi.