Türkiye ile Ukrayna arasında vizesiz seyahat dönemi!
Türkiye Ukrayna arası seyahatlerde, Ukrayna vize istiyor mu istemiyor mu sorusu gündeme geldi. Ukrayna'ya gidecek olan vatandaşlar için vize konusunu araştırıyor. Vize konusu seyahatler için hep bir engel teşkil eder. Hatta bununla beraber, bir sürü evrakları topladıktan sonra vizenin çıkıp çıkmayacağı belirsizdir. Peki, Ukrayna vize istiyor mu?
Son dönemlerde Türkiye'de oldukça popüler olan, Doğu Avrupa'nın kuzey bölümünde yer alan Avrupai şehri Ukrayna vize istiyor mu yoksa istemiyor mu? gündeme geldi. Ukrayna, uzun yıllar Avusturya hakimiyetinde kalan Lviv kenti mimarisi de bu etkiyle şekillenmiş durumdadır. Ukrayna'ya seyahat edecek insanların kafasında soru işaretleri var. Ukrayna vize istiyor mu? Ukrayna hangi vizeleri istiyor? Ukrayna'ya vizesiz gidilir mi? Ukrayna vizesi için hangi evraklar gereklidir? Ukrayna vize istiyor mu? Yoksa istemiyor mu? Ukrayna vizesi ne kadar? Ukrayna vize süresi ne kadar? Detaylar haberimizdedir…
UKRAYNA VİZE İSTİYOR MU?
Türkiye vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Ukrayna'ya vizesiz seyahat edebilirler. Ukrayna'da 90 gün üzerinde kalmak isteyen Türk vatandaşları vize çıkarmaya tabi tutulmaktadır. Vize dönemleri kalma süresine, giriş sayısına, seyahat amacına ve vize çıkarma dönemine göre değişiklik gösterir.
VİZELER AŞAĞIDAKİ ŞARTLARDA KONSOLOSLUK ÜCRETİ OLMADAN ÇIKARILABİLİR:
1)6 yaşından küçük çocuklar
2)Yabancı Ukraynalılar, yabancı Ukrayna kimlik kartlarını göstermek şartıyla, yabancı Ukraynalıların eş ve çocukları
3)Ukrayna'ya iş amaçlı girenler ve diplomatik veya hizmet pasaportu sahipleri
4)Ukrayna'ya diplomatik ve konsoloslukla ilgili görevler için gelenler ve onların aile üyeleri
5)Uluslararası kuruluşların çalışanları ve Ukrayna'daki temsilcileri ve onların aile üyeleri
6)Genel merkezi Ukrayna'da olan uluslararası kuruluşların mevzuatları veya ilgili uluslararası anlaşmalar doğrultusunda verilen diplomatik ayrıcalıklar ve imtiyazlardan yararlanan yabancı devletlerin irtibat ofisi çalışanları ve onların aileleri
7)Ukrayna'ya Ukrayna Başkanı, Verkhovna Rada, Ukrayna Bakanlar Kurulu, Başkanlık İdaresi, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından davet edilmiş yabancı devletlerin resmi temsiliyet kurulu başkanları ve üyeleri ve onlara eşlik eden kişiler
8)Ukrayna fahri konsolosu, onun eşi ve 18 yaşını geçmemiş çocukları
9)İnsani yardım sağlamak ve gönüllülük yapmak üzere Ukrayna Sosyal Politikalar Bakanlığı tasdikiyle Ukrayna'ya giren kişiler
10)Projeye alıcı olarak tanımlanan bir devlet kurumu, girişim veya kuruluşun daveti ile, yerleşik prosedür uyarınca kayıtlı uluslararası teknik yardım projelerinin uygulanmasına katılmak amacıyla Ukrayna'ya giren kişiler
11)Ulusal Acil Servis'in onayına tabi olmak üzere, yabancı ülkelerin acil bir duruma müdahale amacıyla Ukrayna'ya giren acil servis ve kurtarma ekipleri
12)Ukrayna'da yaşam boyu sığınmacı statüsü almış kişilerin aile üyeleri
13)Ukrayna'ya ilgili devlet organının onayıyla davet edilmiş yabancı askeri oluşumların ve kurumların temsilcileri
14)Başkanlık seçimleri, parlamento seçimleri, yerel seçimler ve ulusal referandumları gözlemlemek üzere Merkez Seçim Komisyonu tarafından tescil edilmiş uluslararası kuruluşlardan ve yabancı devletlerden gelen gözlemciler.
UKRAYNA VİZE ÜCRETİ 2021
Türk Vatandaşları için Vize İşlemleri Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinden gerçekleştirilmektedir. Türkiye vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Ukrayna'ya vizesiz seyahat etme hakları vardır. Ukrayna'da 90 gün üzerinde kalmak isteyen Türk vatandaşları vize çıkarmaya tabi tutulmuştur. Ukrayna 2021 vize başvuru ücretleri en az 85 $ ile 170 $ arasında değişiklik gösteriyor.
UKRAYNA VİZE BAŞVURUSU
Ukrayna Vizesi temel olarak üç gruba ayrılmaktadır.
Transit Vize (B Tipi): Herhangi bir ülkeye yapılan seyahatlerde Ukrayna üzerinden transit geçişlerde başvuru yapılması gereken vize çeşididir. Bir yabancı veya uyruksuz kişinin, transit vize ile Ukrayna topraklarında kalış süresi 5 günü aşamaz. Transit vize talebe bağlı olarak tekli, ikili veya çok girişli olarak düzenlenebilir ve başvuruda ibraz edilen belgelere göre en fazla 1 yıl olarak verilebilir.
Kısa Dönem Vize (C Tipi): Yabancı veya uyruksuz kişilerin Ukrayna topraklarında her 180 gün içinde 90 güne kadar sürecek seyahatleri için verilen bi vize türüdür. En fazla 5 yıl geçerli olarak verilmekle birlikte tek, iki veya çok girişli olarak düzenleyebilmektedir.
Uzun Dönem Vize (D Tipi): Bir yabancı veya uyruksuz kişinin Ukrayna topraklarında 90 günü aşan kalması için verilen vize türüdür. D tipi vizeler çoklu giriş seçeneğiyle verilir.
![Osman Demir](https://foto.haberler.com/genel/editor/2024/11/19/editor--548336.jpg)