Haberler

Türk Büro-Sen Başkanı Yokuş: Taşeronlaşma İş Kazalarına Davetiye Çıkarıyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türkiye'de her geçen yıl artan taşeronlaşmanın, iş kazalarına davetiye çıkardığını belirterek, "Özellikle mevcut siyasi iktidar döneminde yapılan özelleştirmelerle, Devletin elinden çıkardığı başta maden ocakları ve fabrikalarda, taşeron işçi çalıştırılmasına neden olmuştur" dedi.

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türkiye'de her geçen yıl artan taşeronlaşmanın, iş kazalarına davetiye çıkardığını belirterek, "Özellikle mevcut siyasi iktidar döneminde yapılan özelleştirmelerle, Devletin elinden çıkardığı başta maden ocakları ve fabrikalarda, taşeron işçi çalıştırılmasına neden olmuştur" dedi. Yokuş'un İstanbul'da hayatını kaybeden 10 işçi ile ilgili yazılı basın açıklama yaptı. Yokuş, İstanbul'da Torunlar İnşaatta meydana gelen iş kazasında 10 işçinin hayatını kaybetmesinin, ülkedeki iş kazalarının hızla arttığını gösteren önemli bir hadise olduğunu belirtti. Türkiye'de her geçen yıl artan taşeronlaşmanın, iş kazalarına davetiye çıkardığını belirten Yokuş, "Özellikle mevcut siyasi iktidar döneminde yapılan özelleştirmelerle, Devletin elinden çıkardığı başta maden ocakları ve fabrikalarda, taşeron işçi çalıştırılmasına neden olmuştur. 2000'li yılların başında AKP iktidarı öncesinde, kamuda 20 bin civarında taşeron işçi varken, bu hükümet döneminde 600 bine ulaşmıştır. Bu sayı özel sektör ile birlikte 2,5 milyona ulaşmıştır" dedi.

Yokuş, taşeron çalışma modelini çalışma hayatının olmazsa olmazı haline getiren siyasi iktidarın, ölümlü kazaların birinci dereceden sorumlusu olduğunu vurguladı.

-"TASARI KANUNLAŞIRSA TAŞERONLAŞMA DAHA DA YOĞUNLAŞACAK"-
Soma faciasından bu yana yaklaşık 3 ay geçtiğine dikkat çeken Yokuş, "Taşeronlaşma ve maden ocaklarına yeni bir düzen getirmeyi amaçladığı ifade edilen Torba Yasa'da yer alan, 4857 sayılı İş kanununda değişiklikler ön gören yeni düzenleme, "Asıl iş paçalara bölünebilir' şeklindedir. Bu haliyle tasarı kanunlaşırsa taşeronlaşma daha da yoğunlaşmış olacaktır. Mevcut İş Yasası'nın (4857) 2. Maddesi, "İşletmenin ve işin gereğiyle teknolojik nedenle uzmanlık gerektiren işler' şeklinde üç şartın bir arada olması halinde, bir alt firmaya yani taşerona iş verilebiliyordu" değerlendirmesinde bulundu.

Yokuş, Manisa Soma ve İstanbul Mecidiyeköy'deki kazaların benzerlerinin bir daha yaşamaması için şu düzenlemelerin yapılmasını istedi:

"-Taşeronlaşmaya son verilmelidir

-İş Sağlığı ve İş Güvenliği yasasında ön görülen düzenlemeler, bütün iş yerlerinde eksiksiz uygulanmalıdır.

-Denetim mekanizması, 24 saat kesintisiz çalışmak ve bütün iş yerlerine ulaşacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

-İLO'nun çalışma hayatı ile ilgili düzenlemelerine harfiyen uyulmalı, ayrıca madencilik sektörüyle ilgili 176. Maddesi ve İnşaat sektörü ile ilgili 167. Maddesi, kanunla düzenlenerek biran önce düzenlenerek hayata geçirilmelidir.

-İşçimizin sağlığı ve can güvenliği her türlü kazançtan daha önemlidir, anlayışı içinde emeğe değer verilmelidir.

-İşçilerimizin sendikal örgütlenmesi önündeki engeller kaldırılmalı, sendikal örgütlenmeyi teşvik edici yasal düzenlemeler acilen yapılmalıdır."

Kaynak: Haberler.Com / Gündem
title
Close