TBMM Genel Kurul yemin töreni ne zaman? Meclis ne zaman açılıyor?
28. Dönem milletvekili seçiminin ardından TBMM ne zaman açılacağı ve yemin töreni ne zaman olacağı merak ediliyor. TBMM Genel Kurul yemin töreni ne zaman? Meclis ne zaman açılıyor? sorularına yanıt aranıyor. Peki, TBMM Genel Kurul yemin töreni ne zaman? Meclis ne zaman açılıyor?
TBMM Genel Kurul yemin töreni ne zaman olacağı ve meclisin ne zaman açılacağı gündeme geliyor. TBMM Genel Kurul yemin töreni ne zaman? Meclis ne zaman açılıyor? soruları sıkça araştırılıyor. TBMM Genel Kurul yemin töreni ne zaman? Meclis ne zaman açılıyor? merak ediliyor. TBMM Genel Kurul yemin töreni ne zaman? Meclis ne zaman açılıyor? Detaylar haberimizdedir…
TBMM GENEL KURUL YEMİN TÖRENİ NE ZAMAN?
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarını ilanının ardından TBMM Genel Kurulu, Meclis İçtüzüğü'ne göre, yarın saat 14.00'te çağrısız toplanacak.
Yeni yasama döneminin ilk birleşiminde milletvekilleri yemin edecek. Genel Kurulun ilk birleşimini, MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Geçici Başkanı olarak yönetecek.
İçtüzüğe göre, en genç altı milletvekili, geçici olarak katip üyelik yapacak. Bu kapsamda TBMM Geçici Başkanlık Divanı'nda AK Parti Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir, AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mesut Bozatlı, AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan ile Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın görev yapacak.
Geçici Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı ve Başkanlık Divanı seçimine kadar görev yapacak.
MECLİS NE ZAMAN AÇILIYOR?
TBMM Genel Kurulu'nda ilk olarak Geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli yemin edecek. Bahçeli'nin ardından illerin alfabetik sıralamasına göre milletvekilleri kürsüden ant içecek.
Milletvekilleri, Anayasa'da yer alan "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyet'e ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim" şeklindeki yemini ederek görevlerine başlayacak.
Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edebilecek.
Ant içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.
Öte yandan Meclis'te milletvekillerinin kayıt işlemleri de devam edecek.