Sigara abdesti bozar mı? Diyanet fetvaları!
Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, vatandaşlardan gelen dini soruları yanıtlıyor. Bu kapsamda vatandaşların en çok sorduğu sorulardan biri olan Sigara abdesti bozar mı? konusunda detaylı açıklama yapıldı. Peki, Sigara abdesti bozar mı?
Dini konularda araştırma yapanlar Sigara abdesti bozar mı? konusunda detaylı incelemeler yapıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı vasıtasıyla Sigara abdesti bozar mı? konusunda fetva yayınladı. Peki, Sigara abdesti bozar mı? İşte, detaylar
SİGARA ABDESTİ BOZAR MI?
Diyanet'ten yapılan açıklamada, ''Ancak, sigaranın sağlığa zararlı olması, abdesti bozması için gerekçe teşkil etmez. Fıkıh kitaplarında, detayları ile sıralanan 'abdesti bozan şeyler' arasında sigara içmek yer almamaktadır'' denildi.
Sigara içmek, İslam dini açısından tartışmalı bir konudur. Sigaranın abdesti bozup bozmadığı konusunda farklı görüşler vardır. Bazı İslam alimleri, sigaranın abdesti bozmadığını savunurken, bazıları ise abdesti bozduğunu belirtmektedir. Abdestin bozulmasıyla ilgili temel prensip, vücuttan bir şeyin çıkması veya çıkan bir şeyin dışarıdan vücuda girmesidir. Bu çerçevede, bazı alimler sigara içmenin abdesti bozmayacağını ifade etmektedir. Onlara göre, sigara içmek sadece nefes yollarına zarar veren bir eylem olup, abdestin geçerliliğini etkilemez.
Ancak diğer bir grup İslam alimi, sigara içmenin abdesti bozacağını söylemektedir. Onlara göre, sigara içmek ağız yoluyla vücuda zararlı maddelerin girmesine sebep olur ve abdestin bozulmasına neden olabilir. Bu alimlere göre, abdestin geçerliliği, temizliğin yanı sıra bedenin de temiz olmasını gerektirir ve sigara içmek bedeni kirletici niteliktedir. İslam dünyasında farklı ülkelerdeki İslam alimlerinin de bu konuda farklı görüşleri vardır. Örneğin, bazı ülkelerdeki alimler sigara içmenin abdesti bozmadığını ifade ederken, diğer ülkelerdeki alimler sigara içmenin abdesti bozduğunu belirtmektedir.
Bu noktada, Diyanet'in açıklamalarını dikkate almak önemlidir. Diyanet'ten gelen açıklama şu şekildedir: Kural olarak orucu bozan şeyler, vücuda normal yollarla giren maddeler ve cinsel ilişkidir. Vücuda sürülen yağ, merhem gibi maddeler, deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla emilerek kana karışmaktadır. Bu işlem yeme, içme ve beslenme anlamına da gelmemektedir (Bkz. Merğînânî, el-Hidâye, 1/123-124; Kâsânî, Bedâî', 2/98; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/395-396). (Din İşleri Yüksek Kurulu12.07.2017)