11 hizmet kolunda anlaşma tamam! Memur toplu sözleşme kazanımlarında yiyecek ve aile yardımı, kira, izin detayı...
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin dört gözle beklediği memur toplu sözleşme görüşmelerinde detaylar ortaya çıktı. Zam oranında anlaşma sağlanamadı. Sürenin sona ermesiyle Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girdi. Ancak toplu sözleşmede çeşitli hizmet kolları için yeni kazanımlar ortaya çıktı. Bunlar arasında sözleşmelilere yiyecek yardımı, kira indirimi, hac izni, geriye dönük aile yardımı gibi detaylar bulunuyor.
Memur toplu sözleşme kazanımları detayları kamuoyuyla paylaşıldı. Milyonlarca memuru ilgilendiren 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Hükümet son teklifinde 2024 için toplam yüzde 25, 2025 için ise toplam yüzde 11 zam teklifinde bulunmuştu. Ancak Memur-Sen bu teklifi kabul etmedi.
Zam oranında anlaşma sağlanamadı ancak taraflar 11 hizmet kolunun tamamında ise anlaşmaya vardı. Sürenin sona ermesiyle Kamu Görevlileri Hakem Heyeti devreye girdi. Zam oranını 11 kişilik bu heyet belirleyecek.
TOPLU SÖZLEŞME KAZANIMLARI BELLİ OLDU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, görüşmelerin sonuçlanmasının ardından yaptığı değerlendirmede kısmi uzlaşmayla 11 hizmet kolunda imza attıklarını belirterek, kararın tüm kamu görevlilerine, ailelerine ve emeklilerine hayırlı olması temennisinde bulunmuştu.
Toplu sözleşme kazanımlarına ilişkin detaylar da belli olmaya başladı. Çeşitli hizmet kollarındaki çalışanlar bu kazanımlardan faydalanacak ve sosyal haklarında iyileştirme olacak.
SÖZLEŞMELİ PERSONELE YİYECEK YARDIMI
Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümlerinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilen personel de yararlanacak.
202'inci maddeye bağlı olarak verilmekte olan aile yardımı ödeneği, burs alan veya devletçe okutulan çocuklardan alınan kanunda bu ödeneğin verilmesine ilişkin şartları taşıyanlar için de aynı usul ve esaslar dahilinde ödenecek.
KAMU KONUTLARININ KAPSAMI GENİŞLETİLECEK
Hizmet tahsisli kamu konutlarının kapsamı genişletilecek. Meskun yerlerden uzak sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskân imkânları kısıtlı yerlerde bulunan baraj, termik santral, maden sahası ve ocakları, fabrika, işletme, şantiye, trafo, enerji dağıtım ve iletim merkezleri, gar ve istasyonlar gibi yerlerde bulunan kamu konutlarından kira alınmayacak. Ücretsiz kamu konutlarının tespiti komisyonca belirlenecek.
KİT'lerde konut kira bedeliyle ilgili düzenleme yapılacak. Kamu iktisadi teşebbüslerince bedeli karşılığı kamu konutu tahsis edilen personelden, her yıl Milli Emlak Genel Tebliğleriyle belirlenen kira birim bedellerinin yüzde 85'i tahsil edilecek.
Avukatların vekalet ücretinde öngörülen 10.000 gösterge rakamı 20.000 olarak uygulanacak.
HAC İZNİ VERİLECEK
Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılan hac kurası sonucu hacca gitmeye hak kazandığı halde kullanabileceği yasal izni kalmayan kamu görevlilerine izin verilecek. Bu memurlar hac süresince ücretsiz izinli sayılacak.
Aile yardımından yararlanılabilecek eş ve çocuk durumunda meydana gelen değişiklikleri daha sonra bildiren personele, 1 Ekim 2023 tarihinden öncesine taşmaması kaydıyla aile yardımı ödeneğinden yararlanabileceği tarihten önceki üç aya kadar olan dönem için aile yardımı ödeneği verilecek.
3600 EK GÖSTERGE VURGUSU
Sözleşmede "Ek Gösterge Çalışması" başlıklı maddede 3600 ek gösterge hususu da yer buldu.
Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak, 1. derecedeki bazı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin 3600 ek gösterge rakamından faydalandırılması hususunda konfederasyonun katkısıyla çalışma yapılacak.
UZLAŞIYA VARILAN MADDELER
Bayındırlık, İnşaat ve Köy Hizmet Koluna ilişkin Toplu Sözleşmede yapılan anlaşmada, tapu ve kadastro çalışanlarına ve milli emlak çalışanlarına kadastro tazminatı ödenmesi sağlandı ve tapu müdürlüklerinde fazla çalışma saat ücreti 5 katına çıkarıldı. Tapu ve kadastro genel müdürlüğüne personel alımı yapılması konusunda da mutabakata varıldı. Öte yandan karayollarında şube şefi olarak görevlendirilenlere ödenen aylık ilave ücreti artırıldı.
YAN ÖDEMEDE YÜZDE 100 ÜZERİNDE ZAM
Yerel Yönetim Hizmetlerine ilişkin yapılan uzlaşmada, sosyal denge tazminatı tutarının, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 120'sine kadar devam etmesi sağlanırken, Sosyal denge sözleşmelerine ve sosyal denge tazminatlarına ilaveten bayram ikramiyesi, yakacak yardımı, yemek yardımı gibi çeşitli adlar altında ödemelerin yapılabilmesinde uzlaşıya varıldı. Ayrıca İl Özel İdarelerinde çalışan Devlet memurlarına ödenen performans ikramiyesinin yüzde 25 oranında artırılırken, yerel yönetimlerde verilecek performans ikramiyelerinden yararlanacak memur sayısı da yüzde 50 arttırıldı. Zabıta ve İtfaiye personelinin de yan ödeme zamlarının yüzde 100 oranında artış sağlandı.
NÖBET ÜCRETLERİ ARTACAK
Sağlık ve Sosyal Hizmetler iş kolu kapsamında sağlık çalışanlarının nöbet ücretleri, Sağlık Bakanlığı, üniversite hastaneleri ve Adli Tıp Kurumu Başkanlığında görev yapanların ek ödeme tavan oranları arttırıldı. Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında çalışanlara ödenen sosyal hizmet tazminatı artırılarak, sözleşmeli personelin ve Çocuk Evi Koordinasyon Merkezlerinde (ÇEKOM) görev yapanların da yararlanabilmesi sağlandı.
Tarım ve Ormancılık Hizmetleri iş kolunda, orman yangınlarına müdahale esnasında kullanılan hava araçları ile yangın söndürme faaliyetlerine katılan personele, her uçuş günü için bin, aylık 10 bin gösterge rakamı karşılığı yangın tazminatı ödenmesini sağlandı. Orman Genel Müdürlüğü'nde orman yangınları ile mücadele amacıyla fazla çalışma yapan personele ise 8 ay ödenen Yangın Fazla Mesai Ücretinin 9 aya, merkezde 40 olan personel sınırının da 100'e çıkarılması konusunda anlaşmaya varıldı. Ayrıca orman muhafaza memurları, belediyeler tarafından işletilen toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanacak.
Ulaştırma Hizmet Kolunda gece çalışma ek ücreti "10 gece çarpı 20 lira" şeklinde ödenmekteyken, "12 gece çarpı 80" gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı tutarına çıkarıldı. TCDD görevlilerinin ek mesai ücretleri de 4 katından 5 katına çıkarılırken, liman başkanlıklarında ise 3 katından 4 katına çıkarıldı. Ayrıca Ulaştırma Bölge Müdürlükleri ve Liman Başkanlıklarında tehlikeli madde denetimi yapan personele verilen ilave 20 puanlık ek ödeme 25 puana artışı sağlandı. Madde kapsamına fiilen gemi ve kıyı yapıları denetimi yapan personel de eklendi. Marmaray Tüp tünelinde çalışanların ilave ücreti günlük 9 liradan, 36 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı tutarına çıkarıldı.