Hasan Erbil Kimdir ? Yargıtay Başkanlığı İçin Adı Geçn Erbil'in Profili
Hasan Erbil Kimdir ? Yargıtay'da da başkanlık için kulisler hareketli. Başkan Ali Alkan'ın görev süresi Şubat 2015'te bitiyor. Son dönemde hükümetin tepkisini çeken açıklamalar yapan Alkan'ın yerine en güçlü aday, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil. Kulislerde, Erbil'in hükümet ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile uyumlu çalışmasına dikkat çekiliyor.
Hasan Erbil Kimdir ?
Hasan Erbil, 2 Mart 1952 tarihinde Denizli, Yüreğil, Serinhisar'da doğmuştur. Acıpayam Lisesini 1969 yılında bitirmiştir. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1973 yılında mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra Isparta'da kısa dönem olarak askerliğini yapmıştır. Çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 8 Mayıs 2001 tarihinde Yargıtay üyeliğine seçilen ve 2004-2010 yıllarında Yüksek Seçim Kurulu Üyeliği görevini de yapmış olan Hasan Erbil, Yargıtay Altıncı Ceza Dairesi Üyeliği görevini sürdürmekte iken, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nca gösterilen adaylar arasından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2 Mayıs 2011 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilmiş ve 21 Mayıs 2011 tarihinde görevine başlamıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır. Seçim hukukuyla alakalı kitabı bulunmaktadır.
Yargıtay'da da başkanlık için kulisler hareketli. Başkan Ali Alkan'ın görev süresi Şubat 2015'te bitiyor. Son dönemde hükümetin tepkisini çeken açıklamalar yapan Alkan'ın yerine en güçlü aday, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil. Kulislerde, Erbil'in hükümet ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile uyumlu çalışmasına dikkat çekiliyor. Ancak Yargıtay Başkanlığı için AYM'ye yeni seçilen 144 üyenin tercihi belirleyici olacak. Bu nedenle seçim sürecinde yeni isimler de gündeme gelebilir. Başkanlık için 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in ismi de geçiyor
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 13 Mart'ta yaş haddinden emekli oluyor. Bu nedenle AYM'de hem başkanlık hem de bir üyelik koltuğu boşalacak. Başkanlık seçimi takvimi başkanın görev süresinin dolmasına 2 ay kala başladığı için AYM ocakta seçim sürecine girecek. Başkan, genel kurul tarafından gizli oy ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla 4 yıl için seçilecek. 17 üyeden oluşan AYM Genel Kurulu'nda 9 kişinin oyunu alan başkan olacak.
3 aday içerisinden dikkat çeken isim Serdar Özgüldür, AK Parti kapatma davasında "Sadece Hazine yardımı kesilsin" yönünde oy kullanmış, AK Parti kapatılmanın eşiğinden dönmüştü.
3 İSİM GEÇİYOR
AYM'de başkanlık için Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür ile başkanvekili Serruh Kaleli ve üye Zühtü Arslan'ın isimleri geçiyor. Yargı kulislerinde, Kaleli'nin görev süresinin dolmasına kısa süre kalması nedeniyle ara formül olarak başkan seçilebileceği ifade ediliyor. 2005'te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından AYM üyeliğine seçilen Kaleli'nin görev süresi Eylül 2017'de dolacak. Özgüldür ise AYM Başkanı Kılıç'tan sonra en kıdemli üye. 2004 yılında Sezer'in Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kontenjanından AYM üyeliğine seçtiği Özgüldür, 4 yıl daha görevde kalacak.
DİKKAT ÇEKEN KARAR
Özgüldür, AK Parti kapatma davasında "Sadece Hazine yardımı kesilsin" yönünde oy kullanmış, AK Parti kapatılmanın eşiğinden dönmüştü.
Yargı kulislerinde konuşulan son isim ise Zühtü Arslan. 2009-2012 yılları arası Polis Akademisi Başkanı olan Arslan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2012 yılında YÖK kontenjanından AYM üyeliğine seçildi. Akademisyenliği döneminde AYM'nin "367 kararına" tepki gösteren isimlerden biri olan Arslan, AK Parti'nin "sivil Anayasa" taslağı çalışmalarında da yer aldı.