Domuz gribi bulaşıcı mı? H1N1 domuz gribi nedir, belirtilieri neler?
Bir dönem salgın halinde tüm yurdu etkisi altına alan domuz gribinin yeniden artıp artmadığı merak edilirken Domuz gribi bulaşıcı mı? H1N1 domuz gribi nedir, belirtilieri neler? sorularının yanıtı merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki, domuz gribi bulaşıcı mı veya nasıl bulaşır?
Domuz gribi bulaşıcı mı? sorusunun yanıtı gündemin merak edilen konuları arasında yer alıyor. Domuz gribi belirtileri neler? Domuz gribi tedavisi nasıl? Domuz gribi bulaşıcı mı? soruları kış aylarında H1N1 virüsünün saptandığı vaka sayısının artmasıyla birlikte gündeme geldi. Domuz gribinin belirtilerinin aynı sıra hastalıktan korunmak için önleyici tedbirler almak da çok önemli. Domuz gribi ile ilgili tüm detaylar haberimizde.
DOMUZ GRİBİ NEDİR?
Domuz gribi, domuzlara özgü influenza virusu tip A tarafından oluşturulan yüksek oranda bulaşıcı, bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalıkta morbidite (hastalığın bulaşması) yüksek, mortalite (ölüm oranı) düşüktür. Virus domuzlar arasında, solunum, direkt/ indirekt kontak, ve taşıyıcı hayvanlar yoluyla bulaşmaktadır. Domuzlarda, hastalık yıl boyunca görülebilmekte, kış ve sonbahar aylarında görülme sıklığı artmaktadır. OIE ( Dünya hayvan sağlığı örgütü)'ye göre ihbarı mecburi bir hastalık değildir.
DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ
Domuz gribi, virüs bulaştıktan 18-72 saat arasında ortaya çıkar. Genellikle öksürük, 39 dereceye kadar çıkan ateş, baş ağrısı ve halsizlik domuz gribinin ilk belirtileri arasındadır. Boğaz ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kas ağrıları ve eklem ağrıları da belirtiler arasında yer alır. Klinik bulgulara bakılarak domuz gribi, mevsimsel gripten ayırt edilemez. Hastanın ateşi 1-2 saat içinde 38–40 dereceye çıkabilir. Eğer hastanın ateşi 3-4 günde düşmezse mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Özetle domuz gribi belirtileri kısaca şöyle:
- Ateş,
- Öksürük,
- Boğaz ağrısı,
- Yaygın vücut ağrısı,
- Baş ağrısı,
- Üşüme,
- Yorgunluk,
- Bazı vakalarda ise kusma ve ishal de görülür.
DOMUZ GRİBİ BULAŞICI MIDIR?
İnsanlar, hastalığı genellikle domuz gribi virusu ile enfekte domuzlardan almaktadır fakat, bazı vakalarda domuzlarla veya domuzların bulunduğu çevreyle kontak bildirilmemiştir. İnsandan insana bulaşma bazı vakalarda görülmüş ama genellikle, birbiri ile yakın ilişkide bulunan kişiler arasında veya kapalı alanlarda bulunan insan grupları arasında bildirilmiştir.
DOMUZ GRİBİ VİRUSUNUN İNSAN SAĞLIĞI İÇİN TEHLİKELERİ NELERDİR?
Daha önce bu viruslar ile insanların enfekte olduğu bildirilmiştir. Klinik semptomlar, mevsimsel grip hastalığı ile benzerlik göstermektedir. Hastalığın şiddeti, asemptomatik enfeksiyon ile, ölüm ile sonuçlanan şiddetli pneumonie arasında değişkenlik göstermektedir. Hafif ya da asemptomatik vakalar kolaylıkla gözden kaçabilmekte, bu nedenle insanlar arasında bu hastalığın yayılış hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.-