Dev. Maden-Sen: İstanbul'da Gökdelenler İşçilerin Cenazeleri Üzerinde Yükseliyor.
Dev. Maden-Sen, İstanbul'da gökdelenlerin işçilerin cenazeleri üzerinde yükseldiğini belirterek, "İşçi sağlığı iş güvenliğini hiçe sayan lanet olası gidişe dur denilmelidir.
DİSK'e bağlı Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası (Dev. Maden-Sen), İstanbul’da gökdelenlerin işçilerin cenazeleri üzerinde yükseldiğini belirterek, ”İşçi sağlığı iş güvenliğini hiçe sayan lanet olası gidişe dur denilmelidir.” dedi. DİSK/Dev. Maden-Sen yönetim kurulu, Mecidiyeköy Torunlar GYO inşaatında 10 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Soma linyit ocaklarında, inşaatlarda ve diğer sektörlerde her gün yaşanan iş cinayetleri, ilgili yasa, tüzük ve yönetmelikleri takmayan işverenlere keyfi bir çalışma ortamı sunuluyor. Torunlar GYO da bu başıbozuk ortamdan yararlanarak işini sürdürenlerden biridir. Basına yansıdığı kadarıyla işçiler; inşaatta 21 ayrı taşeron firmanın çalıştığını, inşaatta bozuk asansörle malzeme taşıdıklarını ve denetimin yapıldığına tanık olmadığını belirtmişlerdir. Gazetecilere konuşan işçiler, bu inşaatta 10 Nisan 2014 tarihinde 19 yaşındaki Erdoğan Polat’ın iş kazası sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatmışlardır. Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara ve Cengiz Bilgi’nin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili açıklama yapan Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, yaşanan iş cinayetinin 'işçilerin hassasiyet göstermemesi'nden kaynaklandığını ileri sürmesi ve 10 işçinin yaşamını yitirdiği bu iş cinayetini 'sektörel bir vaka' olarak tanımlaması, sermayenin gerçek yüzünü göstermiştir.“ ifadeleri yer altı.
İŞVERENİN AÇIKLAMASINA TEPKİ
“İşverenin insanlık düşmanı yüzünü ortaya koyan bu açıklaması her zaman olduğu gibi suçu örtmeye dönük suçluluk telaşından kaynaklanmaktadır.” diye devam eden DİSK/Dev. Maden-Sen açıklamasında, “Ve gerçeği ifade etmeyen bu sözler, Torunlar GYO’nun bütün sorumlularının derhal yargılanıp hesap vermeleri gerektiğinin önemini bir kez daha artırmaktadır. Bir kez daha hatırlatma gereği duyuyoruz; yeterli denetimden uzak iş yerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yasal düzenlemelerin yetersizliği, düzenli denetimlerin olmayışı, caydırıcı yaptırımların uygulanmayışı yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktadır. Artık daha fazla beklenilmeden Türkiye’de uluslararası standartlar dikkate alınarak yasal düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Bu konuda yapılacak çalışmada sendikaların, meslek örgütlerinin, üniversitelerin ilgili birimlerinin mutlaka katkısı alınarak sonuçlandırılmalıdır.” çağrısı yapıldı. Açıklamada, 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin sorumlularının biran önce yargı önüne çıkarılarak hesap sorulması ve cezalandırılması istenirken, başsağlığı dileği iletildi.