Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Descartes: Felsefi düşünce ve yenilikçi metodu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Felsefe tarihinin en önemli isimlerinden biri olan René Descartes, Batı felsefesinin temel taşlarından biridir. 17. yüzyılda yaşamış olan Descartes, modern felsefenin babası olarak kabul edilir.

Descartes'ın düşünce sistemleri ve metodu, bilim ve felsefe tarihinde çığır açan bir etki yaratmış, rasyonalizmin temellerini atmış ve birçok alanda düşünce tarzını değiştirmiştir. Descartes'ın felsefi mirası, günümüzde dahi birçok alanın temelini oluşturarak, onun düşünceleri modern düşünce dünyasında önemli bir yer tutmaya devam etmektedir.

DESCARTES KİMDİR?

Önde gelen filozoflardan biri olan René Descartes (1596-1650), rasyonalizmin öncüsü olarak bilinir. Descartes, düşünce sistemleri ve felsefi metoduyla modern felsefenin temelini atmış ve bir dönemi etkileyerek bilime ve düşünceye önemli katkılarda bulunmuştur.

Descartes'ın en ünlü ifadesi olan "Cogito, ergo sum" (Düşünüyorum, öyleyse varım), onun düşüncesinin merkezinde yer alır. Bu ifade, düşünce süreçlerinin insanın varlığının temelini oluşturduğunu vurgular. Descartes, bu düşünceyle insanın düşünce ve şüphe yeteneğiyle ayırt edilen bir varlık olduğunu savunur.

DESCARTES NEYİ SAVUNUR?

Descartes'ın rasyonalist felsefesi, aklın ve düşünce süreçlerinin bilgi edinme sürecinde duyuların önündeki birinci derecedeki araç olduğunu savunur. Yani, Descartes'a göre, akıl ve mantık yoluyla elde edilen bilgiler, duyularla edinilen bilgilerden daha güvenilirdir. Aynı zamanda, Descartes'ın matematiksel metodu da önemli bir katkıdır. Geometrik düşünce yapısı, problemleri basitleştirme ve analiz etme yöntemi olarak günümüz bilim dünyasında hala kullanılmaktadır.

Haberler.com / Kübra Çolakbüyük - Gündem
title