Haberler

"Yap Boz" Gibi Kemiğe "Diş Ekimi"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diş implantının yerleştirileceği ağızda kemik kaybı olan bölge 3 boyutlu yazıcı teknolojiyle doğala yakın bir yapıya kavuşturulabiliyor Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Dr. Özzeybek: "Bu teknoloji sayesinde kaybedilen bölgeye yap boz gibi tam oturan, birebir uyumlu kemik yapılabiliyor. Bu şekilde orijinale yakın bir kemik oluştuğu için implant tedavisinden daha olumlu sonuç alınıyor"

SELMA BIYIKLI ADABAŞ - Kaybedilen dişin yerine yapay dişin yerleştirildiği "implant' tedavisinde, ağızda kemik kaybı olan bölge 3 boyutlu yazıcı teknolojiyle doğala yakın bir yapıya kavuşturulabiliyor.

Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Dr. Ali Arif Özzeybek, bu teknoloji sayesinde kaybedilen bölgeye "yap-boz" gibi tam oturan, birebir uyumlu kemik yapılabildiğini, bu şekilde orjinale yakın bir kemik oluştuğu için implant tedavisinden daha olumlu sonuç alındığını bildirdi.

Özzeybek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Obama'nın "Devrim yaratma potansiyeline sahip teknoloji" olarak tanımladığı 3 boyutlu yazıcı teknolojinin implant tedavisinde de çok olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Kaybedilen dişin yerine implant diş yerleştirilebilmesi için ağızdaki kemik yapısının korunmuş olması gerektiğini, kemik kaybının yoğun olduğu bir bölgeye implant uygulamanın zor veya imkansız olduğunu anlatan Özzeybek, bu durumdaki bir ağız için yeni kemik yapısı oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Kemik tozlarıyla yeni kemik oluşturulmasında 3 boyutlu yazıcı teknolojinin kullanıldığını anlatan Özzeybek, "Bu teknoloji sayesinde kaybedilen bölgeye yap-boz gibi tam oturan, birebir uyumlu kemik yapılabiliyor. Bu şekilde orijinale yakın bir kemik oluştuğu için implant tedavisinden daha olumlu sonuç alınıyor" diye konuştu.

-"Kansere de yol açmıyor"

İmplant tedavisinde bir başka önemli gelişmenin de yapay kemik oluşturulmasında kullanılan kemik tozlarının kansere yol açmadığının kanıtlanması olduğunu dile getiren Özzeybek, şu bilgileri verdi:

"Bu konu henüz ülkemizde tartışılmaya başlanmadı ama ABD'de uzun zamandır tartışma konusuydu. Yapay kemik için kullanılan büyüme faktörlü tozlar kanser yapar mı yapmaz mı tartışmaları vardı. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarla yapay kemik elde edilmesinde kullanılan kemik tozlarının kansere yol açmadığı kanıtlandı."

Özzeybek, söz konusu çalışmalara göre bu tedaviyi alanlar ile almayanlar arasında kansere yakalanma oranları açısından fark olmadığını, bunun da hastaya yerleştirilen kemik tozlarının zararsız olduğunu ortaya koyduğunu vurguladı.

-13. Dünya Kongresi Türkiye'de

Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Dr. Ali Arif Özzeybek, Dünya İmplant Birliği'nin 2013 Kongresinin 3-5 Ekim tarihlerinde İstanbul'da yapılacağını söyledi.

Kongrede implant tedavisiyle ilgili dünyadaki son gelişmelerin ele alınacağına dikkati çeken Özzeybek, özellikle biyomateryaller, kök hücre ve kemik tozu konularında yeniliklerin gündeme geleceğini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close