Yanak ve Dil Isırmak Sandığınızdan Daha Tehlikeli
Prof. Dr. Toygar: "Ağız kanseri çok tehlikeli bir hastalık. Yanak ısırığı varsa, çocuk sürekli dilini ısırıyorsa ağız kanserine zemin hazırlanır"
Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, ağız kanserinin çok sinsi ve tehlikeli bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, yanak ve dil ısırıklarının bu hastalığa zemin hazırladığına işaret etti.
Prof. Dr. Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız kanserinin en ölümcül kanser türlerinden biri olduğunu belirtti. Kan akışının baş ve boyun bölgesinde çok hızlı olduğunu, ağız kanserinin bu etkenden dolayı çok hızlı şekilde vücuda yayılabildiğini anlatan Toygar, hastalığın erken teşhisinde iyi bir ağız muayenesinin etkili olduğunu ifade etti.
Ağız kanserinin hazırlayıcı bir takım faktörlerin olduğunu dile getiren Prof. Dr. Toygar, şöyle konuştu:
"Kötü yapılmış bir protez, ağız içinde bir bölgeyi vurur ve o bölgedeki dokunun travma görmesine neden olur. Travmanın devam etmesi de ağız kanserine yol açar. Ağız kanseri çok tehlikeli bir hastalık. Yanak ısırığı varsa, çocuk sürekli dilini ısırıyorsa ağız kanserine zemin hazırlanır. O doku zamanla kanserli hücreye dönüşebilir. Bu kanser türü genelde erişkin yaşlarda çok sık görülüyor. Ancak son zamanlarda özellikle çocuklarda, ağız hijyeninin iyi olmaması, ortodontik sorunlar, yanak ve dil ısırıkları gibi sebeplerle bu rahatsızlık daha çok görülmeye başladı.
Hastalığın tespitinde ağız muayenesinin çok iyi yapılması lazım. Ağızda bir bulguya rastlanırsa patolojik tetkik yapılmalı. Bu kanser türü son derece tehlikelidir. Baş boyun bölgesinde kan dolaşımı çok hızlıdır. Lenf düğümleriyle ve kan dolaşımıyla kanser boş boyuna çok hızlı yayılır. Bu kanserin tedavisi de çok zordur. Bunda yapılacak en iyi şey erken tanı, teşhis ve tedavidir."
"Diş hijyeni, sigara ve alkol de etkili"
Ağızda, dilde veya dişlerin olduğu bölgede geçmeyen yaraların ağız kanserinin belirtileri olduğunu vurgulayan Nurselen Toygar, bunların ağrısız olduğunu, geçmeyen bu yaraların mutlaka patolojik olarak incelenmesi gerektiğini belirtti.
Ağız kanserinin oluşumunda diş hijyeninin, sigara ve alkol kullanımının da önemine işaret eden Prof. Dr. Toygar, şöyle devam etti:
"Diş hijyeninin olmaması, sigara, alkol kullanımı, kötü beslenme ağzın müdafa mekanizmasını düşürüyor. Düşürdükleri için de lehimize çalışan mikroorganizmalar hastalık yapıcı hale geliyor. Kanser hücrelerinin hazırlayıcı faktörü oluyor. Yanak ısırığı varsa veya çocuk dilini ısırıyorsa bu hastalığa zemin hazırlanır. Mutlaka bir hekime görülüp koruyucu bir tedavi yapılması gerekiyor."