"Uşak'ta Alınan Bağış Kararı Bir Kıvılcımdı"
Soner Kılınç - Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr.
Soner Kılınç - Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, organ naklinin asıl kahramanlarının yakınlarının organlarını bağışlama kararı alan fedakar aileler olduğunu söyledi.
Uşak'ta organ bağışında ailelerin ikna edilmesini sağlayan Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de beş ayda gerçekleştirilen 4 yüz naklinden ikisinde organ bağışçılarının Uşak'tan olmasının kendilerini gururlandırdığını söyledi.
Türkiye'de ilk yüz nakli operasyonunun ocak ayında Uşak'ta yaşamını yitiren Ahmet Kaya'nın yakınlarının bağış kararı almasıyla başladığını dile getiren Aydın, şöyle konuştu:
"Uşak'ta alınan bağış kararı bir kıvılcımdı. Birden Türkiye'nin ve dünyanın gündemine oturdu. Ahmet Kaya'nın organlarının alınmasından, nakil sürecine ve nakil yapılan hastaların bakımına kadar tüm sağlık çalışanları insan üstü bir gayret gösterdi. Türkiye bu gayreti gördü takdir etti. İnanın bu sürece dahil olmuş insanların tümü çok mutlu. Herkesin tek arzusu yaşamını yitiren bir vatandaşımızdan alınan organların başka insanlara hayat vermesine katkı sağlamak."
Bağışçı ailelerin bu sürecin gerçek kahramanları olduğunu dile getiren Aydın, şöyle devam etti:
"Çünkü onlar çok sevdikleri insanları kaybettiklerinde çok zor bir karar alarak başka canlara, bedenlere yardımcı olmak için yakılarının organlarını bağışlıyor. Sonrasında organ bağışı için emek gösterenler, organların alınmasını, naklini hasta kişilere takılmasını sağlayan hekimler, hemşireler, şoförler, pilotlar, hatta hasta bakıcılar. Görev alan herkes organ bağış organizasyonunun kahramanı. Ailelerin aldığı bağış kararları sağlık ekiplerinin başarılı olma arzusunu en üst seviyeye çıkartıyor."
-Bağışçı ailelere psikolojik destek-
Dr. Zafer Aydın, ailelerin bağış kararını almasının ardından çok yoğun bir çalışmanın yapıldığını, 24 saat içinde organizasyonun büyük bölümünün tamamlandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bağışçıdan alınan kan ve doku örnekleri değerlendiriliyor, nakil yapılacak hastalar Türkiye'de bir kaç saat içinde tespit edilip nakillerin gerçekleştirileceği hastanelere getiriliyor. Bağışçıdan alınacak organlar için cerrah arkadaşlarımız eğitimli ve donanımlı ekipleriyle gerekirse uçak, helikopterle, değilse kara yoluyla organları almaya geliyor. Organların çıkartılmasının ardından nakiller için hekimler Türkiye'nin dört bir yanındaki hastanelere giderken, bir yandan hukuksal işlemler tamamlanıyor, bir yandan da bağışçı aileye psikolojik destek sağlanıyor. Büyük bir koordinasyon içinde nakil operasyonları tamamlandıktan sonra kamuoyu bilgilendiriliyor."
-"Organ nakillerinde büyük mesafe alındı"-
Sağlık Bakanlığı'nın nakiller için tüm imkanları seferber ettiğini de vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:
"Örneğin önceki gün Uşak'ta gerçekleşen organ bağışının ardından organları almak için İzmir, Antalya ve Ankara'dan 20 kişilik ekip gelirken, iki ambulans uçak nakiller için kullanıldı. Devletimiz tüm imkanlarını nakiller için seferber ediyor. Ülkemiz organ nakil operasyonlarında çok önemli mesafe aldı. Bazen üzücü olaylarda meydana geliyor. Ancak bu üzücü olayların yeniden meydana gelmemesi için herkes çok çalışıyor, çok büyük emek veriyor."
-Dört bağıştan 2'si Uşak'tan-
Uşak'ın organ bağışı konusunda çok önemli bir değere sahip olduğunu gösterdiğini dile getiren Aydın, "İnanın her gün onlarca telefon alıyorum. Herkes organları nasıl bağışlayabilirim diye soruyor. Umut ediyorum bundan sonra da organ nakillerine yönelik olumlu hava sürer. Biz bu konuda çok gayretliyiz. Son beş ayda ilimizde yoğun bakım ünitesinde 3 beyin ölümü vakası meydana geldi, bunlardan ikisinin ailesi bağış kararı aldı" diye konuştu.
- UŞAK