Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı"
Kayseri'de 27 28 Aralık'ta yapılacak Çalıştayla, kök hücre politikalarının düzenlenmesi, çalışmalarda önceliklerin belirlenmesi, standardizasyonun sağlanması ve merkezler arası işbirliğinin geliştirilmesinin amaçlanıyor.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı, 27-28 Aralık'ta Kayseri'de Erciyes Üniversitesinin (ERÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
ERÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, kök hücre alanındaki çalışma ve araştırmaların taşıdığı stratejik öneme dikkati çekmek için düzenlenen "Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştayı"na, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, YÖK üyeleri Prof. Dr. Murat Tuncer, Prof. Dr. Harun Cansız ve Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz, Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan'ın da aralarında bulunduğu 30'dan fazla kurumdan 90'ın üzerinde temsilci katılacak.
Çalıştay, TÜBA Kök Hücre Çalışma Grubu Eşyürütücüsü Prof. Dr. Bülent Zülfikar, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Necati Demir, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu'nun açılış konuşmalarıyla başlayacak.
Çalıştay'da, İtalya'dan Prof. Umberto Galderisi, Avrupa'daki kök hücre tedavisine ait düzenlemeleri aktaracak. Prof. Dr. Taner Demirer ise " Türkiye'de Kök Hücre Çalışmalarında Mevcut Durum" başlığı altında konferans verecek.
Bilimsel program, 9 ayrı salonda 9 başlık altında yapılacak olan paralel çalıştay masalarının faaliyetleriyle devam edecek. 28 Aralık'ta, "Ulusal Kök Hücre Politikaları Çalıştay Raporu"nun oluşturulmasına yönelik olarak çalıştay masalarının raporları ortak oturumda tartışılacak.
Kök hücre ile ilgili Türkiye'deki tüm paydaş temsilcilerinin katılacağı çalıştayla, kök hücre çalışmalarına ilişkin ihtiyaç ve eğilimlerin, fırsat ve zorluklar ile güçlü ve zayıf yönlerin belirlenmesi, paydaşlar arası koordinasyon ve işbirliğinin geliştirilmesi, standardizasyonun sağlanması, önceliklerin ve izlenecek politikaların belirlenmesine yönelik önerilerin üretilmesi amaçlanıyor. Böylece Türkiye'nin bu alanda, bilim, araştırma ve uygulama kapasitesi ve performansının geliştirilmesine katkı sağlanması hedefleniyor. - Kayseri