Haberler

Tütün Kontrolünde Medyanın Önemi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şermin Börekçi, gençlere yönelik sağlık alanındaki çalışmalarda sosyal medyanın kullanılmasının etkili sonuçlar verdiğini belirterek "Sigarayı bıraktırma çalışmalarında sosyal medyayı daha etkin kullanmalıyız" dedi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Şermin Börekçi, gençlere yönelik sağlık alanındaki çalışmalarda sosyal medyanın kullanılmasının etkili sonuçlar verdiğini belirterek "Sigarayı bıraktırma çalışmalarında sosyal medyayı daha etkin kullanmalıyız" dedi.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneğinin 37. Ulusal Kongresi kapsamında "Tütün kontrolünde medyanın önemi" konulu oturum düzenlendi.

Başkanlığını AA muhabiri Selma Bıyıklı Adabaş ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir'in yaptığı oturumda konuşan Börekçi, gençler arasında sosyal medyayı kullanım oranın yüksekliğine dikkati çekti.

Sigara firmalarının sosyal medya kanalıyla gençlere sigara konusunda gizli ya da açık mesajlarla ulaştığını aktaran Börekçi, sigara kullanan gençlerin bu alışkanlıktan vazgeçirilmesine yönelik çalışmalarda da aynı yola başvurulmasında fayda bulunduğunu bildirdi.

Börekçi, "Sosyal medya kanalıyla gençlere ulaşma imkanı çok yüksek. Sosyal medyayı kullanan gençler paylaşımlarıyla binlerce yaşıtına ulaşabiliyor. Gençlere sigara bıraktırma konusunda dijital platform, danışma hatlarına göre daha etkili. Sigarayı bıraktırma çalışmalarında sosyal medyayı daha etkin kullanmalıyız" ifadesini kullandı.

AA muhabiri Selma Bıyıklı Adabaş da tütünle mücadelede basının bugüne kadar olumlu bir rol oynadığını ve halkın bilinçlendirilmesinde etkili olduğunu söyledi.

Sigarayla mücadelede elde edilen başarının daha da ileri götürülmesi gerektiğini belirten Adabaş, "Ülkemizde tütün kontrolü çalışmalarında yazılı ve görsel medya büyük role sahip. Bu nedenle basında tütün kontrolüne ilişkin olumlu haberlerin desteklenmesi, olumsuz haberlerin önüne geçilmesi önem taşıyor" dedi.

Adabaş, basında sigarayı bıraktırma tedavileri ve ailelerin bilinçlendirilmesine yönelik haberlere ağırlık verilmesinin önemine dikkati çekti.

Prof. Dr. Bilir de sigara tiryakilerinin bu alışkanlığı kendi gayretleriyle bırakabileceklerine inandırılmaları gerektiğini, bu konuda medyaya büyük görev düştüğünü belirtti.

Kaynak: AA / Sağlık
title
Close